26.04.2024
Аналітика Новини

Якою бачать тернополяни Верховну Раду сьогодні. Рейтинги

Суспільно-політичні настрої тернополян оприлюднив у Тернополі керівник соціологічної групи “Рейтинг” Олексій Антипович. За результатами опитування, проведеного 5-11 лютого у Тернополі, у жителів міста високий рівень виборчої мобілізації серед тернополян. Близько 80% опитаних заявили про свою однозначну готовність взяти участь як у парламентських, так і місцевих виборах.

Лідером за довірою до національних політиків серед тернополян є Володимир Зеленський: довіряють йому 42%, не довіряють – 50%. А.Гриценку довіряють – 30%, не довіряють – 52%, С.Вакарчуку – 28% та 56% відповідно, П.Порошенку – 22% та 71%, І.Смешку – 22% та 51%, не знають його – 16%, Ю.Тимошенко – 14% та 77%, О.Тягнибоку – 14% та 75%, О.Ляшку – 11% та 82%,  Ю.Бойку – 6% та 68% (15% – його не знають).

Тернополяни швидше не задоволені діяльністю центральної влади. Так, 49% не задоволені діяльністю Президента В.Зеленського, 39% – задоволені, 13% – не змогли оцінити. 61% не задоволені діяльністю Прем’єр-міністра О.Гончарука, 19% – задоволені, 21% не змогли оцінити. 70% не задоволені діяльністю Верховної Ради, лише 15% – задоволені, 15% – не змогли оцінити.

  • Якщо ми бачимо, що 70% незадоволені діяльністю Верховної Ради, то можемо зрозуміти, що українці готові до дострокових виборів, адже ця Верховна Рада їм нецікава, – коментує Олексій Антипович.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, то знову виграла б партія “Слуга народу”. Нагадаємо, влітку 2019 року,  рейтинг політсили у Тернополі становив 29,11%.

  • Якщо за партію “Слуга народу” готові голосувати майже 30% молодих людей, то старших людей лише 14%. На виборах “Слуга народу” отримувала рівні показники. Зараз пішов розподіл, що старші розчаровуються в партії , а молодь залишається, – розповідає Олексій Антипович. – За ЄС, Силу і честь готові скоріше проголосувати старші люди, Свобода це однозначно старше покоління. Голос це однозначно молодше покоління.

За словами Олексія Антиповича, більш бідні підтримують “Батьківщину” та “Силу і честь”, забезпечені – “Слугу народу”.

Які настрої у тернополян були у лютому щодо розподілу партій у міській раді, розповімо у наступних публікаціях.

 

Перейти до панелі інструментів