19.04.2024
Новини Політика

Володимир Голоднюк: “Полонених повертати потрібно, але необов’язково для цього ґвалтувати судову систему”

Депутати підтримали звернення Володимира Голоднюка – батька Героя України Устима Голоднюка, яке підтримали інші батьки Героїв Небесної сотні з Тернопільщини та представники громадських організацій.

13 січня під час 8-го пленарного засідання 12-ї сесії Тернопільської обласної ради на трибуну вийшов Володимир Голоднюк, який виголосив звернення до президента України. Перед тим батько Героя Небесної Сотні виклав мотивацію звернення.

– Суд засідав двічі на тиждень, відбулося понад 200 засідань, хто знає нашу судову систему, той зрозуміє, що це практично турборежим, – каже Володимир Голоднюк. – За словами судді, вже навесні мав бути вирок по 20 лютого, по якому найбільше було доказової бази, тобто підсудних випустили практично з-під вироку.

Державне обвинувачення вимагало довічного ув’язнення. Та найголовніше, що на цьому засудженні екс-беркутівців мало базуватися обвинувачення Януковичу у державній зраді і тероризмі проти власного народу, вважають родини Небесної Сотні.

Щодо пункту Мінських угод, за якими екс-беркутівців обміняли як полонених, пан Голоднюк вважає, обмін не був рівноцінним.

– Це не є полонені, адже вони не брали участь у військових діях на сході, – додає Володимир Голоднюк. – Це громадяни України, засуджені за кримінальні злочини, вони не підпадають під цю категорію. Цей прецедент загрожує Україні правовим колапсом, адже ігнорується думка потерпілих і нівелюється принцип невідворотності покарання.

Правильно, на думку родин Небесної Сотні, мало б бути так: президент мав би зустрітися із ними та пояснити, чому саме так потрібно діяти, виступити перед народом, використати президентське право на помилування.

– Те, що ми бачимо, – знущання над пам’яттю полеглих, – говорить пан Голоднюк.

У зверненні, зокрема, йдеться:

«Розробити, узгодити із правозахисною і  професійною юридичною спільнотою зміни до законодавства, які дозволять заочне засудження, зокрема обміняних беркутівців у цьому ж судовому процесі, та прийняти їх.

Припинити переслідування бійців, волонтерів та патріотів України.

Дозволити нашим захисникам дати адекватну відповідь ворогу.

Повернути війська на ті позиції фронту, де агресія ворога не припинена.

Провадити проукраїнську та про європейську політику Української держави, за яку стояв Майдан, за яку полягла Небесна Сотня під час Революції Гідності, за яку гинуть Герої російсько-української війни!»

Крім того, родини Небесної Сотні просять повернути у повному складі групу прокурорів, які знали справу від початку до кінця, та поновити чисельний склад, скорочений генпрокурором на 30%.

Депутати Тернопільської обласної ради підтримали звернення до президента 52-ма голосами.

Перейти до панелі інструментів