26.04.2024
Новини Політика Шапіто

За що обласні депутати хочуть відкликати депутатів Верховної Ради

З четвертої спроби проголосували депутати обласної ради за звернення до Верховної Ради України, Кабміну і президента щодо розробки та невідкладного ухвалення Закону України «Про відкликання народних депутатів України». Питання до порядку денного 5-го пленарного засідання 12-ї сесії обласної ради вніс із голосу «свободівець» Василь Чашка.

  • Це звернення від нашої фракції, з нашої ініціативи, оскільки ми зараз бачимо доволі неетичну поведінку народних депутатів України, адже ми, український народ, є їхнім працедавцем і ми повинні їх контролювати, і обласна рада в тому числі, – зазначив Василь Чашка.

Далі представник ВО «Свобода» зачитав повний текст звернення:

«21 липня 2019 року відбулись позачергові вибори до Верховної ради України, результатом якого стало обрання так званої «монобільшості» – політичної партії «Слуга Народу». Тернопільська обласна рада неодноразово надсилала звернення до керівництва Держави, але жодної відповіді депутатам місцевого органу самоврядування, зокрема, Тернопільської обласної ради не приходило. Відповідно, ми висловлюємо своє обурення тотальному ігноруванню голосу депутатського корпусу, які були обрані в 2015 році вільно та демократично. Також, ми обурюємось некоректною поведінкою народних депутатів України, які не відстоюють права виборців на своїх виборчих округах, адже Тернопільська обласна рада неодноразово надсилала і народним депутатам, в тому числі, рішення пленарних засідань та додаткові звернення представницького органу Тернопільської області, – йдеться у документі.

Також, нас, як представників народу, яких обрали жителі області ображає поведінка та діяння з умислом ряду народних обранців з абсолютно різних депутатських фракцій Верховної ради України, зокрема представників Тернопільщини, які перебувають у фракції політичної партії «Слуга Народу». Кримінальні справи не політичного характеру, хуліганство та неетична поведінка народних депутатів змушує визнати їхню повну некомпетентність та відсутність елементарної депутатської та чоловічої етики. Саме тому, ми звертаємось з вимогою у найкоротші терміни розробити механізм та ухвалити Закон України «Про відкликання народних депутатів України». Про розгляд даного клопотання просимо повідомити у встановлених чинним законодавством термінах».

Перший раз депутати не підтримали ініціативу «свободівців».

  • Я думаю, що кожному з нас було б неприємно, як депутату Тернопільської обласної ради почути повне ігнорування народних депутатів, які були вибрані по цих округах, – зазначив Василь Чашка. – Я сподіваюся, що ми зможемо таки налагодити роботу між обласною радою та Верховною Радою. Ми повинні давати їм не тільки дорадчий голос, а й безпосередньо впливати на їхнє голосування.

Вдруге на голосування звернення поставили з ініціативи І заступника голови обласної ради Василя Деревляного, але його знову не підтримали. Голова обласної ради Віктор Овчарук попросив зосередитись і поставив питання на голосування втретє. І знову голосів не вистачило. Коли вже очільник обласної ради змирився із ситуацією і запропонував повернутися до наступних питань порядку денного, пан Деревляний присунувся до нього і щось прошепотів, тому Овчарук погодився ще раз вислухати Василя Чашку.

  • Шановні колеги, якщо ви далі хочете, щоб депутати у Верховній Раді і далі тримали вас ні за що, то дякую за справжню підтримку даного звернення, – сказав пан Чашка.

Вчетверте депутати віддали за це звернення 33 голоси, тобто більшість.

  • Віктор Вікторович, в мене таке запитання, просто цікаво, – взяв слово депутат від «Громадянської позиції» Петро Васько. – Я фактично три чи чотири рази голосував, підтримував Чашку. Але в мене таке питання: скільки разів можна ставити на голосування?
  • Згідно з регламентом – нерегламентовано, але якщо є пропозиція депутата ще раз поставити, то ставимо, – резюмував голова обласної ради Віктор Овчарук.

Чи візьмуть до уваги звернення тернопільських облдепів органи центральної влади, – поки невідомо.

Перейти до панелі інструментів