19.04.2024
Гуманітарна сфера Новини

Для чортківської рятувальної частини збирають іграшкові пожежні авто – створять музей

Створити музей іграшкових пожежних автомобілів хочуть при Чортківській пожежно-рятувальній частині. Аби малеча з дитинства знала: рятувальники – важлива і гідна надзвичайної поваги професія. Для цього хочуть зібрати пожежні машинки з усього світу, тож сподіваються на підтримку земляків і за кордоном.

Ініціатори хочуть таким чином привернути увагу суспільства до професії рятувальника, розповів куратор проєкту Василь Білик.

– Ми назвали наш проєкт #ДОВІРСЯЇМ і під цією назвою проведемо багато акцій, – пояснює Василь. – Першу ми вже провели (за участі «студії Чорна ІзолЄнта» “BIS”) до 120-річчя заснування пожежної охорони в Чорткові, тоді ми створили мурал на вежі пожежної частини. В другій частині проєкту можуть взяти участь не лише мешканці Чортківського району, за який відповідальні наші рятувальники, а і всі небайдужі українці, які можуть подарувати іграшкову машинку для нашої частини. Наша студія взяла собі за мету створити музей пожежної справи на території частини, але це плани на майбутнє. Першу ж колекцію модельок будемо експонувати в скляному стелажі у будівлі КПП 6ДПРЧ Чорткова (пожежна частина).

Читайте також: У Чорткові на пожежній частині намалювали кількаметрового дракона (фото)

Ідея зібрати модельки пожежних авто виникла, аби привернути увагу в першу чергу дітей, які будуть 100% в захваті від такого різноманіття машинок з усього світу, переконаний Василь Білик.

– Ми впевнені, що такі кроки допоможуть із самого дитинства прищепити їм повагу і захоплення людьми, які обрали для себе настільки небезпечну професію. Щоб діти не думали, що це «якісь злі дядьки, які зачинилися за високим парканом і не підпускають до себе нікого». Наша місія – з дитинства навчити дітей поважати своїх героїв! А за дітворою і старше покоління також підтягнеться, – пояснює Василь.

Акція наразі не має кінцевого терміну, бо організатори хочуть зібрати якомога більше цікавих експонатів. Якщо так трапиться, що в колекції все ж будуть дублікати, то їх планують розмістити або в сусідніх залах, або навіть тримати в пожежних авто – для малечі, яка потрапила в біду – щоб в разі нещастя хоч якось розрадити наляканих дітей, уточнив куратор акції.

– Була ідея підписувати машинки, вказувати, хто подарував,  але ми дійшли згоди, що тут може виникнути плутанина і так ми зможемо когось образити, – зауважує Василь. – Але ж наша ціль – об’єднати людей навколо благого діла. Але якщо хтось бажає, то ми забороняти не будемо. Підписи стосовно країн, де використовують або використовували такі типи машин, можуть підвищити інтерес до цієї колекції, так би мовити зробити ці оглядини інтерактивними.

Довідка:
Якщо хочете взяти участь в акції, то машинку можна принести або надіслати за адресою:
6 ДПРЧ (пожежна частина)
вул. Т.Г.Шевченка, 27
м. Чортків, Тернопільська обл.

Перейти до панелі інструментів