19.04.2024
Молодь Новини

У Чорткові на пожежній частині намалювали кількаметрового дракона (фото)

30 літрів фарби і два тижні роботи навіть ночами – тепер пожежно-рятувальну частину №6 у Чорткові прикрашає величезний мурал, розміром 16 на 5 метрів. Такий подарунок зробили художники-волонтери до 120-річчя створення пожежної служби в місті.

Автори малюнка – хлопці із Black Izolenta Studio розповіли, звідки взяли ідею та як працювали без вихідних під пильним наглядом самих рятувальників.

Від ідеї до реалізації минуло заледве три місяці. Це перший спільний проєкт хлопців, хоча до цього вони знайомі роками, розповідає засновник і керівник студії Василь Білик. Усього в команді четверо людей.

– З нашим фотографом Олександром Головком я знайомий дуже давно, він чортків’янин, – каже Василь Білик. – На жаль, у нього немає художньої освіти, хоча, думаю, у нього би все вийшло у цій справі. Він магістр фінансів в митних органах. А крім того ще й суперовий фотограф і людина, з якою я обходив найбільше музеїв. З Тарасом Римарчуком і Володимиром Вівчаром ми вже познайомилися в Львівській національній академії мистецтв і дружимо досі. Тарас – реставратор, а Володимир –дизайнер інтер’єрів.

Автором муралу та концепції є саме Василь Білик, але каже, що хлопці разом обговорювали, яким має бути кінцевий результат. Зараз він живе за кордоном, у Лондоні. Розказує, що був випадок, коли на професію рятувальників глянув зовсім по-іншому. Його сусідка старшого віку пропустила в черзі у магазині пожежника зі словами “Ставай першим, в тебе професія героя”.

– Вийшовши з магазину, я наздогнав свою сусідку і запитав, чому вона так зробила? Її відповідь вразила до глибини душі. Жінка розповіла, що, коли їй було 6 років, загорівся їхній будинок. Згоріло все до дрібниць, але пожежники дивом врятували її кота, і для батьків це горе не було вже таким страшним, бо вони бачили доньку, яка аж світилася від щастя. Рятувальник повернув їй “дружка”. Тому жінка дала собі обіцянку, що пожежники – це герої всього її життя.

Цей сюжет згодом з’явився і на самому муралі. Його концепцію Василь пояснює так:

– Дракон є страшним та нещадним злом, що руйнує все на своєму шляху, незважаючи, будинки це чи, храми, знакові споруди будь-якого міста чи людські життя. Чортківська ратуша – для прив’язки муралу до нашого міста, адже стиль ратуші є величезною рідкістю у наших краях і ми маємо гордитися такою унікальною спорудою.

Ратушу хлопці зобразили у вогні, аби привернути увагу до того, що пам’ятки архітектури перебувають у небезпеці, тож їх треба берегти.

– Дівчинка уособлює в собі людей , які бояться цієї негоди, але спокій на її обличчі показує віру в рятувальників. В те, що вони прийдуть на допомогу і своїм щитом захистять нас від всього зла, яке хоче забрати найдорожче. Чорний кіт на руках у дівчинки, трактується як саме ближче, рідне і необхідне нам, але кожен може придумати своє трактування найдорожчого. Можливо це рідні, друзі, дорога для спогадів річ, чи той же самий “дружок”, який завжди поруч, але головне, що він врятований нашими Героями.

На сам малюнок пішло 30 літрів спеціальної зносостійкої фарби, розповів співавтор муралу Володимир Вівчар.

– Такою фарбують покрівлі, – пояснює він. – Що ж до самої роботи, то доводилось працювати навіть ночами, бо Василь їхав за кордон, крім того в усіх ще була робота та інші обов’язки, тому так вийшло. Але самі рятувальники нам теж допомагали, кожна зміна сприяла в усьому, про що ми просили.

Фото: Black Izolenta Studio

Перейти до панелі інструментів