19.04.2024
#шо_там_у_влади Новини Політика

В облраді обговорювали перспективний план створення громад. Чого вимагають представники ОТГ і обласні депутати

Депутати заслухали інформацію керівника міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області, голови ОДА Ігоря Сопеля. Він доповів, які заходи передували сьогоднішньому засіданню сесії облради.

  • Успіх громад насамперед залежить від самих громад, а не від обласної ради чи адміністрації, – зазначив Ігор Сопель. – Я прийшов для того, щоб розвивати нашу область, як тут пишуть на плакатах, і використовують політичні спекуляції. Не треба тратити гроші на оці дорогі плакати. Краще той, хто їх написав, нехай візьме подаруночки для дітей в інтернати і витратить на це гроші, ніж писати.

Перед початком засідання на столі Президії з’явився плакат від ВО «Свобода» із гаслом «Не допустимо знищення області і ліквідації громад». На ремарку голови фракції «Самопоміч» Віталія Фидрина, мовляв, плакат затуляє герб і це є своєрідною наругою над державною символікою, представники фракції не відреагували, тому гасло висіло до кінця пленарного засідання.

Голова ОДА також додав, що далі над перспективним планом працюватимуть у районах та громадах області. Він запевнив, що питання доопрацьовується, і поки його не обговорять, остаточних рішень не прийматимуть.

І заступник голови обласної ради Василь Деревляний зауважив, що голова і Кабмін порушує законодавство, не зважаючи на позицію обласної ради, яка має вплив на формування громад, а на обговорення перспективного плану керівництво облради не запрошували. «Батьківщинівець» також поцікавився, скільки б мало бути громад за напрацюваннями робочої групи. За словами Ігоря Сопеля, ОТГ мало б бути 59. І ще раз запевнив, що «ніхто нічого не прийме без погодження з громадами», а також те, що «їх накручують».

Депутат фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк наголосив на важливості того, щоб саме на цій сесії були присутні народні депутати від Тернопільщини.

  • У нас до них є запитання. Саме народні депутати від монобільшості у Верховній Раді у першому читанні проголосували законопроєкт, який виводить обласну раду з процедури погодження перспективних планів громад конкретних областей, – каже Олег Сиротюк. – Другий закон скасовує принцип добровільності, на основі якого протягом останніх чотирьох років формувалися громади області. Ми вболіваємо за те, щоби жодна з тих громад, які сформовані, не була ліквідована чиновником будь-яким тільки тому, що він так вирішив. Будь-яке укрупнення громад має йти з принципів добровільності.

Депутати внесли пропозицію ввести у робочу групу з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області представників від кожної фракції обласної ради.

На пленарне засідання сесії облради з’їхалися представники ОТГ з усієї області. Не погодився із приєднанням до Бучацької громади Олег Ковдрин із Трибухівської ОТГ, мотивуючи це тим, що за три роки існування громади дохідна частина бюджету зросла удвічі. Сільський голова Петриків Володимир Король вимагає приєднання до Острівської громади, стверджує, що село викинули із перспективного плану громади. Залишити після виборів 22 грудня Великобірківську громаду, яка буде рентабельною і самоокупною, просить селищний голова Роман Мацелюх. Виступили й представники Настасівської, Білецької, Великовікнинської, Купчинецької, Підгородянської, Озернянської, Лопушнянської, Борсуківської тощо. Вони звернулися з пропозиціями не допустити зміну статусу їх громад та дотримуватися принципу добровільності.

Також до обласної ради звернувся міський голова Чорткова, його прохання – залишити у Чортківському районі чотири спроможних громади. За його словами, ідея зробити у Чортківському районі одну громаду – це утопія і робити громади під когось – це шлях в нікуди.

Як зазначив екс-голова ОДА Степан Барна, у 2017 році в області було створено 36 територіальних громад, у 2018 році їх було 40, у 2019 – 49 ОТГ. За словами пана Барни, попередня влада стимулювала утворення територіальних громад, слухала їхніх представників і депутатів обласної ради, на розвиток інфраструктури ОТГ виділяли субвенцію. На 2019 рік 49-м ОТГ Тернопільщини виділили 97 млн. грн. з держбюджету.

  • Чотири громади, в яких відбудуться вибори 22 грудня 2019 року, не зможуть увійти у прямі міжбюджетні відносини з Кабінетом Міністрів, бо їх нема у перспективному плані, – пояснює Степан Барна.

Після конструктивної дискусії депутати прийняли рішення звернути увагу голови Тернопільської ОДА Сопеля І.М. на недопустимість порушення вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» при розробленні та внесенні на розгляд КМУ проекту перспективного плану формування територій громад Тернопільської області і не допустити внесення до КМУ проекту у перспективного плану формування територій громад Тернопільської області без розгляду і схвалення Тернопільською обласною радою.

Рішення також доповнили пунктом за неприпустимість ліквідації Тернопільської області.

За це рішення проголосували 45 депутатів.

Перейти до панелі інструментів