25.04.2024
Новини Соціальні проблеми

15 ветеранів ОУН-УПА з Тернопільщини першими в Україні прирівняли до учасників бойових дій. Чи матимуть вони пільги

15-х учасників ОУН-УПА з Тернопільської області на державному рівні визнали учасниками бойових дій. У Міністерстві оборони України прийняли рішення про встановлення цим людям відповідного статусу. Постанова Кабінету Міністрів України №604 «Про порядок надання статусу учасника бойових дій особам, яких визнано борцями за незалежність України у ХХ столітті» прийнята 10 липня 2019 року. Досі цей статус діяв лише на території області і доплати ветеранам здійснювала обласна рада.

Які пільги матимуть «упівці», прирівняні до учасників бойових дій, цікавимось у заступника голови регіональної комісії з реабілітації Тернопільської області Олександра Голуба.

  • Це посвідчення дає право на прирівняння до учасників бойових дій та інвалідів війни, – каже Олександр Голуб. – Вони повинні мати пільги як інвалід війни І групи, там багато пільг, комунальні платежі – 100% знижка. Це в управлінні соцзахисту. А по пенсійному фонду інвалід ІІ світової має пенсію 10 166 грн. Як будуть визначати як пенсійний, так і соціальний захист – ми не знаємо, тому що там вимагають довідку, де вони воювали. А в законодавстві не визначено, що таку довідку повинні вимагати.

На Тернопільщині цей статус отримали 15 учасників ОУН-УПА, 11 з них у Тернополі.

  • Це люди, які реально сиділи, були засуджені, – додає Олександр Голуб. – Досі, за постановою Кабміну, доплата до їхньої пенсії становила 54 гривні. За законом має бути 50% мінімальної зарплати, але насправді вже упродовж 10-ти років вони отримують щомісяця 54 гривні до пенсії як реабілітовані. Це за те, що вони були в таборах сталінських, за те, що над ними знущалися, катували.

Перші три посвідчення вручили під час відзначення Дня Гідності і Свободи. Їх отримали Ігор Олещук, 1931 р.н., Анна Рогач, 1928 р.н. та Олена Господарська, 1933 р.н. Решта 12 отримають документи найближчим часом.

Ветерани ОУН-УПА з Тернопільщини стали першими в Україні, хто отримав цей статус. Для порівняння, у Польщі це питання вирішили ще у 90-х роках минулого століття.

Перейти до панелі інструментів