18.04.2024
Новини Політика

Депутати Тернопільської обласної ради вимагають відставки уряду і засуджують дії нардепів Тернопільщини

14 листопада на другому пленарному засіданні 12-ї сесії Тернопільської обласної ради депутати 36-ма голосами із 50-ти присутніх проголосували за заяву, в якій висловили незгоду зі спробами запровадження в Україні так званого ринку землі.

  • Вчора у безпрецедентний спосіб антиукраїнський антинародний режим під керівництвом президента України розпочали розграбування української нації. Вчора вони зробили перший крок, щоб передати найцінніше багатство української нації транснаціональним корпораціям, це не тільки земля, це і повітря, це і вода, – підвів до суті заяви Перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний. – Це позбавлення українців незалежності, можливості працювати на своїй землі, позбавлення майбутнього.

Нагадаємо, 13 листопада 2019 року 240 голосів “за” віддали депутати Верховної Ради України у першому читанні за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Його рекомендував раніше профільний комітет парламенту і підготував Кабінет Міністрів України.

Із семи народних депутатів від Тернопільщини п’ятеро проголосували “за”, це народні депутати фракції “Слуга народу” – Андрій Богданець, Ігор Василів, Володимир Гевко, Іван Калаур, Людмила Марченко. Позафракційні Микола Люшняк та Іван Чайківський у голосуванні утримались.

У заяві депутатів Тернопільської обласної ради, зокрема, йдеться: «Прибічники так званого ринку землі під примітивними гаслами про відстоювання ринкових цінностей та права селян розпоряджатися власною землею зробили черговий крок на шляху пограбування українців, реалізації своєї мети – скупити за безцінь родючі українські чорноземи іноземцями та перетворити селян на кріпаків. Кабмінівський законопроєкт, встановлюючи норму понад 200 тисяч гектарів землі в одні руки спрямований на створення аграрного олігархату, знищення дрібних і середніх господарських підприємств, що загрожує стабільності роботи агропромислового комплексу і несе загрозу продовольчій безпеці держави і може призвести до дестабілізації і втрати незалежності України.

Ми, депутати Тернопільської обласної ради, послідовно відстоюючи інтереси громади Тернопільщини:

  1. Заявляємо свою категоричну незгоду із спробами, спрямованими на запровадження в Україні так званого ринку землі, який несе у собі загрозу національним інтересам, стабільності в економіці та державному суверенітету.
  2. Висловлюємо занепокоєння президенту України Зеленському В.О. про недопустимість зради національних інтересів України.
  3. За вчинення дій, спрямованих на руйнацію аграрного сектора України, висловлюємо недовіру Кабінету Міністрів України.
  4. Вимагаємо термінової відставки Кабінету Міністрів України на чолі з Гончаруком.
  5. Звертаємось до депутатів ВРУ припинити кроки з подальшого розгляду законопроекту про запровадження так званого ринку землі, підготовленого Кабінетом Міністрів України.
  6. Засуджуємо дії народних депутатів України від фракції «Слуга народу», позафракційних та обраних від Тернопільської області, які 13 листопада 2019 року підтримали у першому читанні за основу антиукраїнський законопроект про запровадження так званого ринку землі.
  7. Звертаємось до міських, сільських, селищних і районних рад Тернопільщини надати політичну оцінку таким зрадницьким діям вказаних народних депутатів.
  8. Звертаємося до виборців Тернопільщини невідкладно розпочати процедуру відкликання народних депутатів України, обраних від Тернопільщини, які 13 листопада 2019 року голосували за антидержавний злочинний законопроект.
  9. Провести Всеукраїнський референдум, на якому українці мають вирішувати, можна чи не можна відкривати ринок сільськогосподарської землі.
  10. Створити державний фонд, який зможе викуповувати паї за ринковою ціною у тих власників, які хочуть продавати свої землі.
  11. Продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2025 року.

Депутати Тернопільської обласної ради звертаються до всіх місцевих рад стати на захист української землі. Створили також міжфракційний комітет захисту української землі.

Цей текст запропонувала Президія обласної ради. Думки депутатів різних фракцій Тернопільської обласної ради з приводу відкриття ринку землі читайте на нашому сайті згодом.

Перейти до панелі інструментів