02.05.2024
Новини Соціальні проблеми

Шахраї намагалися привласнити кошти, які збирають на лікування хворої на рак жінки з Козови

Чоловік, який представився по телефону представником міжбанківської платіжної системи TransferGo, намагався вивідати дані про картку, на яку збирають кошти на лікування хворої на рак легенів жінки з Козови. 

Інформацію про збір коштів на лікування землячки поширювала у себе на сторінці тернополянка пані Наталія, яка і розповіла редакції “Терміново” про шахраїв. У її пості був вказаний номер картки, куди можна пожертвувати кошти. А її номер мобільного є на її сторінці у вільному доступі, чим і скористався зловмисник. 

Сказав, що є 13 тисяч гривень

13 листопада о 8.00 жінці зателефонував невідомий чоловік, начебто представник TransferGo. Він сказав, що у них на рахунку “висить” благодійна допомога від трьох людей на 13 тисяч гривень і вони, мовляв, не можуть їх перекинути, бо в призначенні платежу вказаний її номер телефону.

– Мені одразу це видалося дивним, бо мій номер не маю ніякого стосунку до цієї картки, – каже пані Наталія. – Також мені назвали прізвища трьох людей з моїх друзів у соцмережі, – від одного начебто отримали 8 тисяч гривень, від іншого 4 тисячі, і ще тисячу від третього. Спершу я поставилася до цього з недовірою, потім повірила, сказала, що не маю стосунку до цієї картки і дала номер телефону чоловіка хворої жінки, якій збирають кошти на лікування. Невідомий зателефонував цьому чоловікові, сказав, що треба прийти до банкомату  і у телефонному режимі йому скажуть, що треба вводити, щоб отримати ці гроші. У результаті я зателефонувала у “Приватбанк” і мені сказали, що це шахрайська схема. Я передала це чоловікові хворої. Коли він запропонував цьому “представнику”, що передасть слухавку працівнику банку, нехай він йому все роз’яснить, зловмисник почав наполягати, що так не можна, бо це третя особа. Тоді все стало зрозуміло… 

Це шахрайська схема

Це було шахрайство, підтверджує і прес-служба “Приватбанку”.

– ТрансерГо – глобальний онлайн-сервіс, що забезпечує швидкі міжнародні грошові перекази в режимі реального часу, – коментують у прес-службі. – Наприклад, переказ в Україну від TransferGo зараховується на картку ПриватБанку чи іншого банку. Переказ можна відправити не виходячи з дому – на сайті або в мобільному додатку TransferGo. Ситуація, у яку потрапила тернополянка – це явно шахрайська схема, адже для зарахування на картку не потрібно жодних підтверджень в терміналі, Приват24 чи смс динамічного паролю. 

У прес-службі банку також нагадують, що нікому ні в якому разі не можна розголошувати – CVV-код, термін дії картки, динамічні паролі. Достатньо лише номера картки із 16 цифр. 

Не розголошуйте персональні дані по телефону

Не бути довірливими і не повідомляти нікому по телефону персональний даних закликають і правоохоронці. Інакше можна потрапити у пастку шахраїв. 

– Якщо збираєте кошти на лікування, бажано не використовувати зарплатну чи кредитну картку, а виготовити картку для благодійних внесків, – коментує начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета. – Не можна розголошувати даних про цю картку – доки вона дійсна, пін-код. Бажано, щоб картка була іменною, тоді вона більш захищена. 

Також пан Крета наголошує, що працівники банку ніколи не запитують по телефону персональні дані клієнта, адже вони у них є. До того ж, власник іменної картки має свого персонального банкіра, у разі якщо виникають певні питання чи непорозуміння, до нього завжди можна звернутися за консультацією. 

 

Перейти до панелі інструментів