18.04.2024
Новини

Флікери для пішоходів: де тернополянам взяти світловідбивні елементи, що убезпечать їх на темних дорогах

Флікери або рефлектори – спеціальні світловідбивні елементи, що їх кріплять на одяг, аби стати більш помітним в темну пору доби. За даними поліції, їх видно більш як за 100 метрів, у той час як людину в темному одязі без них водій побачить ледь не перед самим бампером авто. Патрульні вже котрий рік наголошують на їх використанні. То де ж їх купити і де краще кріпити?

Флікери бувають різних кольорів та форм. Однак на їхню основну функцію – відбивати світло – це не впливає. Стрічки, браслети, значки, брелоки – обирайте самі.

– У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи стають практично невидимими, тому, аби «стати помітними», варто використовувати флікери, що відбиватимуть світло фар. Ті, хто рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості – мати на верхньому одязі світловідбивні елементи, – пояснює речниця патрульної поліції Тернопільської області Катерина Басалига.

Таким чином водії зможуть вчасно побачити пішохода та зупинити авто.

Зазвичай флікерами найчастіше користуються велосипедисти, але з початком осені попит на них зростає, кажуть продавці. Придбати світловідбивні елементи можна в крамницях, де продають туристичне спорядження, канцтовари чи тканини. Можна також пошукати і в мережі. Тоді ціна буде нижчою, іноді навіть в кілька разів, але доведеться додати вартість доставки.

Світловідбивні елементи можуть мати різні форми:

– стікери (їх кріплять до одягу завдяки липучці);

– термосмужки (кріплять на тканини за допомогою прогріву праскою);

– жорсткі браслети (скручуючись, кріпляться на руку, ногу або сумку);

– кулони;

– брелоки;

– значки;

– шнурівки.

В канцтоварах можна знайти брелоки-флікери. Вартість – 20-35 грн.

В магазинах, де продають тканини, є стрічки із світловідбивним ефектом. Їх треба просто нашити на одяг чи рюкзак. 1 метр коштує 10 грн.

В магазинах із туристичним спорядженням продають зазвичай термостікери, які потрібно прогладити гарячою праскою. Ціни різні – від 150 до 360 грн, залежно від довжини.

В мережі пошукати флікери можна також за іншою їхньої назвою – рефлектори. Тут вибір дуже великий.

Ціни на брелоки стартують від 5 грн гуртом і 11 грн вроздріб і до півтори сотні.

Браслети обійдуться від 11 до 25 грн.

Наклейки (8 штук в комплекті) – 20-30 грн.

В мережі також можна знайти флікери-термонаклейки різних форм: метелики, зірочки, тваринки. За словами покупців, вони витримують прання до 80 разів. Вартість – від 80 грн.

Можна також купити спеціальну стрічку, яку можна пришити до одягу самотужки. Вартість – від 200 грн за 100-метровий рулон.

До цих цін варто доплюсувати вартість доставки.

Загалом, світловідбивні елементи можна кріпити куди завгодно, кажуть у патрульній поліції: на одяг, на сумку чи портфель, або ж навіть на взуття. Також там нагадують: світлий одяг пішоходів –  більш помітний для водіїв на темних дорогах – це також варто врахувати, особливо якщо мова про безпеку дітей.

 

 

Перейти до панелі інструментів