23.04.2024
#шо_там_у_влади Новини Політика

Міський голова з Тернопільщини підказав президенту, де взяти гроші на ремонт доріг

На зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася в облдержадміністрації 1 листопада, міський голова Чорткова Володимир Шматько попросив слова від імені міських голів міст Тернопільщини.

Пан Шматько розповів, що кожного дня спілкується з прем’єр-міністром України і намагається переконати його не забирати акциз з пального з місцевих бюджетів, як це планують зробити у 2020 році. Чортківський міський голова спробував достукатися і до президента.

  • В цілому по Україні це 7,7 млрд. гривень, у Тернопільській області це 179 млн. грн., для Чорткова це 8,5 млн., – каже Володимир Шматько. – У бюджеті наступного року цих коштів для місцевого самоврядування немає. Ми просимо уряд і Вас, як президента, продовжити дію цієї норми закону хоча би на рік, ми використаємо ці 13,44% акцизу з пального на ремонт місцевих доріг.

Володимир Шматько переконаний, у країні масово продається пальне нелегально, це гальмує надходження коштів у місцеві бюджети.

  • Цих 8 мільйонів, які нам потрапляють з наших шести заправок, це 30% від проданого пального, – додає Володимир Шматько. – Мережеві заправки випускають паливні картки, акциз із них не зараховується в місцевий бюджет. Щоб не платити цих 5%, вони масово виготовляють ці картки і розповсюджують їх, особливо для великих фур, які нищать наші місцеві дороги.

Чортківський міський голова наголосив, що не просить подачки у столичної влади, а лише інструмент, за допомогою якого можна знайти резерви для ремонту доріг у громадах.

Пан Шматько попросив також завершити реформу децентралізації, яка за останні 4 роки допомогла «стати на ноги» місцевим громадам.

Перейти до панелі інструментів