29.03.2024
Новини

У сім’ї, де ледь не загинули в пожежі троє дітей, влітку втопився 8-річний син

Вже виписали з лікарні п’ятирічного хлопчика, який разом з братиком і сестричкою ледь не загинули в пожежі будинку у селі Турильче Борщівського району. Нагадаємо, будинок загорівся 8 жовтня близько 14.00. Діти (2014, 2008 та 2016 років народження) на той час були самі удома. На щастя, сусідка побачила пожежу, вибила вікно і врятувала малечу до приїзду рятувальників. 5-річний хлопчик з опіками потрапив до лікарні. 

Читайте також: У Борщівському районі жінка врятувала з пожежі трьох дітей

Для огляду до лікарні забрали й інших дітей, повідомляє староста села Турильче Роман Ільєв. 9 жовтня у 12.00 їх вже виписали з Борщівської райлікарні. 

– Всі діти живі, здорові, але будинок потребує капітального ремонту, – каже староста села. 

Батьків дома не було

Зі слів Романа Ільєва, на момент пожежі дорослих дома не було. Батьки залишили дітей зі старшим братом, якому скоро виповниться 18 років, а самі поїхали у райцентр. А він закрив дітей у будинку і пішов по своїх справах.

– Цей брат народився у республіці Молдова, де й видане свідоцтво, відтак він не має паспорта громадянина України, – пояснює староста села. – Зараз вирішується питання про те, що надати йому громадянство і видати паспорт України. Батьки якраз поїхали з цього питання у Борщів. 

У будинку, де сталася пожежа, була оголена проводка, очевидно це і стало причиною займання, припускає староста села. Проте висновки мають дати пожежники. 

– Хата дуже стара, на дві кімнати і там все вигоріло, – каже він. – Орган місцевого самоврядування надав цій родині альтернативу для проживання – це приміщення колишнього фельдшерсько-акушерського пункту у сусідньому селі Вербівка, яке належить до нашої сільської ради. Це великий будинок на 6 кімнат, в нормальному стані. Але вони відмовляються від цієї будівлі. Мати дітей каже, що буде проживати у своєї матері. 

Будинок потребує ремонту

Будинок, де сталася пожежа, потребує суттєвого ремонту. 

– Відповідне рішення плануємо виносити на сесію і будемо виділяти з бюджету кошти, – каже пан Ільєв. – Там потрібна заміна вікон, дверей, внутрішні ремонти.

У родині, будинок якої згорів, п’ятеро дітей. Наймолодші – від теперішнього співмешканця матері, повідомляє староста села. Сім’ю він характеризує не з найкращої сторони.

– Це неблагополучна бідна сім’я, не зловживають алкоголем, не помічені на крадіжках, просто такі безпорадні, ніде не працюють, – каже Роман Ільєв. – Співмешканець раніше судимий, має 5 ходок у тюрму. 

Мешканку села Турильче 55-річну Дарію Бабій планують відзначити за відважний вчинок. Як каже староста села, працівники управління ДСНС в Борщівському районі записали всі її дані. 

– Вона живе навпроти, почула, як дівчинка кричала і стукала у вікно, що пожежа. Прибігла, вибила вікно і витягнула тих дітей з хати, – каже староста.

Влітку вже була одна біда

Як повідомив інспектор з ювенальної превенції Борщівського відділення поліції Андрій Козій, ця сім’я перебуває на обліку районної служби у справах дітей.

– Час від часу ми спілкуємося з ними, перевіряємо за місцем проживання, – каже він. – У них вже була біда влітку. В липні цього року в цій родині загинув восьмирічний син – втопився у річці.  Щодо пожежі встановлено, що мати із співмешканцем поїхали в Борщів по власних справах, трьох дітей залишили зі старшим неповнолітнім сином, 18 років йому буде лише в листопаді. Він пішов до сусідів, дітей залишив самих у хаті, вони гралися, знайшли сірники. Хлопчик, який отримав опіки, підпалив м’яку іграшку, кинув на диван і від цього виникла пожежа. На щастя дітей врятувала сусідка. Маму притягнули до відповідальності за ч. 2 ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення. Складений протокол, справа направлена на розгляд суду. 

Читайте також: Пішов гуляти і не повернувся. Вже третя дитина втопилася на Тернопільщині цього року

Чи будуть підстави для позбавлення матері батьківських прав, вирішуватиме служба у справах дітей, додає пан Козій. 

Начальник районної служби у справах дітей Орест Скорохід нічого з приводу цього не коментує. Мовляв, інформація конфіденційна.  Сподіваємось, служба приділить більше уваги цій родині, адже те, що діти живуть у таких поганих умовах і на їхній відповідальності.

Перейти до панелі інструментів