05.05.2024
Новини Розслідування

Графіті, які “вбивають”. Як працює наркобізнес онлайн у Тернополі

Солі, спайси, “сладості” – ці синтетичні наркотики сьогодні просто вбивають молодь. Реклама телеграм-каналів та сайтів, де вільно можна придбати ці небезпечні речовини, вперше почала з’являтися  на фасадах будинків у 2016 році. Хоча і сьогодні вона не рідкість. А так звані “закладки” уночі розкладені по всіх мікрорайонах міста. Серед наркозлочинів, які фіксує поліція, 50% нині стосуються саме синтетичних наркотиків. Про затримання з ними чи не щодня повідомляє поліція у своїх зведеннях. Окремої статистики безпосередньо по синтетичних наркотиках ніхто не веде. Офіційно відомо про кілька сотень наркозалежних у області, проте цифра в рази більша. На обліку в обласному наркодиспансері перебувають близько 700 чоловік, які причетні до вживання наркотичних і психоактивних речовин. 

– Але ті, що на обліку – мізер, на кожного виявленого – 10 невиявлених, – каже лікар-нарколог Юрій Муран. – Якщо на обліку 500 чоловік, то значить в дійсності 5 тисяч, якщо по Україні приблизно 60 тисяч на обліку, то насправді півмільйона і більше.

Реклама на будинках, сайти, де вільно можна придбати синтетичні наркотики, закладки по місту і молодь зі зламаним життям та здоров’ям. Як це зупинити? Що робить поліція? Такі питання виникають у багатьох. Відповіді на них шукала журналістка “Терміново”. У нашому розслідуванні ми з’ясували, як діє наркобізнес у Тернополі, чи справді можна вільно придбати наркотичні речовини, як бореться з цією проблемою поліція та медики. 

Втома і агресія 

Наркозлочини – не лише дані у поліцейських зведеннях, а й реальні історії, від яких волосся стає дибки. 

Про те, що її 24-річний син потрапив під вплив цих наркотиків наважилася розповісти тернополянка Ірина (ім’я та прізвище не називаємо з етичних міркувань –  прим. ред). Жінці вдалося врятувати сина, лише вивізши його за кордон, де важче дістати наркотики. У своїй відвертій історії жінка розповіла, як помітила, що син вживає наркотики. Вона дізналася зсередини, як діє наркобізнес у Тернополі і ділиться порадами з тими, рідні чи близькі яких потрапили у наркотичну пастку. Жінка зізнається, що так відверто не розповідала про це все навіть найближчим. Головне питання, яке ставить жінка: що робить поліція, яка працює за наші з вами податки, у боротьбі в цьому напрямку? 

– Дуже гірко, що наші діти, щоб врятуватися від цієї біди мусять тікати з країни. Це не тільки випадок з моїм сином, я знаю ще трьох таких хлопців з мого оточення, – каже пані Ірина.

Вона запідозрила щось не те зі своїм сином півроку тому. Він був вічно втомлений, проявляв агресію. 

– Я запитувала: ”Що з тобою?” Відповідав: “Я втомився!” І справді, бачу, втомлений. Найгірше – агресія і нерви. Проблема наростала, і в мене вже почали опускатися руки. Одного разу в його рюкзаку я знайшла пакетик із зеленкувато-голубим порошком і  кристалом. Я зрозуміла, що це наркотик. Почала шукати в Гуглі, набирала різні варіанти і мені показало – наркотична речовина метафамін. Також виявилося, що є сайти, де можна це все купити в будь-якому асортименті. Притиснула сина і він у всьому признався. Розповів, що один друг запропонував йому спробувати. А коли цей метафамін потрапляє в організм  навіть у найменшій кількості, одразу виникає залежність. Тому що він повністю акумулює всю силу організму, вижимає з нього все. А коли дія його завершується людина впадає у важку депресію і хоче поновити дозу. Цей порошок насипають на лампочку і коли вона розжарюється, той дим нюхають. Молодь просто пропадає…. 

Як це працює

Є декілька сайтів, де можна вільно придбати наркотики, як в інтернет-магазині, розповідає жінка.

– Син мені відкривав їх, я це бачила, – розповідає пані Ірина. – Один грам метафаміну коштує 550 грн, загалом ціна залежить від препарату. Це настільки просто придбати, практично приносять до хати. Реклама із інтернет-адресами є по всьому місту: по три на кожному будинку, на парканах, на кіосках і прибудовах… Дорослі на це не звертають уваги, а от молодь і підлітки масово гинуть від цієї біди. Цей наркобізнес діє майже відкрито, маючи офіційний сайт в інтернеті, куди кожен легко може зайти , замовити собі що хоче, оплата йде на електронний гаманець без ідентифікації особи і все. Я зрозуміла, що діє ціла індустрія. Виготовляють отруту в Україні, і в Тернополі, в підпільних приміщеннях. Через 15 хвилин після оплати замовнику на вайбер приходить фотографія місця, де забрати наркотик, під яким листком чи камінчиком. Молодь це знає, як закладки. Є певні люди, які вночі це розкладають по масивах. Вечір наступає і молодь до 2-3 ночі розбирає всі закладки. Вживають таке діти віком 15-24 роки. Без високої “криші” такий бізнес існувати не може. 

Галюцинації тривали три дні

Пані Ірина сподівається, що їй вдалося вирвати сина з цього всього. Хлопець пройшов лікування, а після цього він поїхав до Польщі на роботу, адже там вільно купити наркотики складно.

 – Після лікарні я по максимуму забрала всі фактори. Відібрала у сина банківські картки, телефон, почистила рюкзак, видалила всі контакти з телефона. Телефон я йому завезла до Польщі, щоб перестрахуватися, адже по дорозі туди він ще міг з кимось зв’язатися і придбати, – розповідає жінка. – Тепер син дзвонить і каже мені: дякую. А коли дізнався про своїх знайомих, яким світить по 5 років ув’язнення, каже: мамо, ти мене врятувала від тюрми. 

Зіткнувшись з такою бідою сама, жінка дізналася про подібні випадки із дітьми своїх знайомих. Вона розповідає про страшні наслідки синтетичних наркотиків, з якими зіштовхнувся син її знайомої з одного з сіл Тернопільщини. 

– Одного разу він поїхав до Тернополя і о 2.00 зателефонував батьками. “Мамо, рятуйте, приїжджайте, тут повно людей, повно поліції, мене посадять”, вигукував юнак. Такі були в нього галюцинації. Батьки ледве привезли його в село. Він всю дорогу кричав, а вдома ще три дні не могли дати йому ради. Галюцинації тривали три дні. Добре, що хата на віддалі, що сусіди нічого не чули.  А моя сестра живе біля “Текстильника”, у її дворі є 5 таких хлопців, які курять з тієї лампочки десь в кущах, мають батарейку. Нещодавно 15-річного хлопця швидка відкачувала від передозування, ледве врятували. А двох затримали з великою дозою на закладках по 10 грам. 

Пані Ірина просить Бога, щоб її син забув про цю отруту. Адже у Польщі він не вживає.  А приїде до Тернополя, буде його пильнувати. 

– Говорити, сварити, бити не допоможе, треба робити конкретні кроки, – каже тернополянка. 

Шукають кур’єрів і трафаретників

Як перевірила журналістка “Терміново”,  є сайти та телеграм-канали, де можна вільно придбати синтетичні наркотики так само, як одяг чи взуття в інтернет-магазинах. На одному з сайтів (назви не вказуємо – прим. ред), як ми переконалися, можна обрати вид наркотика, кількість, місто, навіть мікрорайон, оплатити і чекати повідомлення про закладку. 

Раніше на цьому сайті було розміщене оголошення про пошук графітників і трафаретників. Через декілька днів ще було вказано, що потрібні кур’єри у всі міста, а поповнення асортименту відбудеться днями. Окрім того, з’явилася інформація, що старий контакт оператора заблокований, просять писати на новий (див скріни – прим. ред).

Блокують сайти і канали

Синтетичні наркотики завжди вважалися молодіжними,  коментує начальник управління протидії наркозлочинності в Тернопільській області Михайло Димида. Як правило, їх вживають молоді люди віком 18-30 років. Але є такі, хто раніше вживав опій, тепер переходять на синтетичні наркотики, тому що вони дешевші і доступніші. 

Метод продажу через телеграм-канали та сайти з’явився у Тернополі в 2016 році,  в містах-мільйонниках – на кілька років швидше. 

– Все починається з реклами на фасадах  у доступних місцях, – каже Михайло Димида. – Звичайно, ми подаємо дані на комунальні служби, щоб вони це все замальовували, звертаємось у муніципальну поліцію, яка дає приписи власникам будинків або балансоутримувачам. Але це не дуже ефективно, бо замалювали одне, а за ніч з’явилось друге. Потім вже реклама не потрібна, споживачі це знають одне від одного. 

Боротися з так званими онлайн-дилерами важко, але реально, каже правоохоронець. Бо все відбувається анонімно, наркотики не передаються з рук в руки. Інформацію доводиться збирати по крупинках.

– Ми документуємо їхню діяльність, затримуємо і направляємо справи до суду. Також спільно з кіберполіцією займаємось систематизацією цих сайтів і блокуємо їх. Направляємо інформацію у адміністрацію Telegram для того, щоб заблокувати акаунт, – каже Михайло Димида. Хоча це не рятує ситуацію, бо ми блокуємо один акаунт, а вони створюють інший. 

Кого затримали

У 2017 році працівники управління протидії наркозлочинності задокументували злочинну групу у складі 4 чоловік, які займалися збутом синтетичних наркотиків. Зараз справа розглядається в суді. 

Цього року направили до суду справу щодо 6 осіб, які займалися збутом наркотичних засобів. Організована група складалася з студенти одного з вищих навчальних закладів Тернополя.

– У разі доведення їхньої вини в суді їм загрожує від 9 до 12 років, – каже Михайло Димида. – Розпочав такий бізнес один студент, він побачив рекламу інтернеті і створив собі інтернет-магазин. Потім залучив одногрупників, вони ще інших людей і так почали працювати. Заборонені речовини брали на різних форумах, тіньовій мережі. “Новою поштою” їм пересилали ці наркотичні засоби. Відповідно вони їх розповсюджували. Нам вдалося встановити всю схему. Ми виявили, хто цей сайт створив,  хто відповідав за його адміністрування, технічну роботу, роботу з клієнтами, пошук людей, які закладають наркотики. Найнижча ланка – це особи, які роблять закладки. І вони зазвичай не знають організаторів цього бізнесу. Останні сидять віддалено, навіть закордоном і цим процесом керують дистанційно за допомогою інтернету. Особисто ніхто між собою не знайомий. Люди, які роблять закладки по території міста, отримують зарплату орієнтовно до 50 тисяч гривень, якщо працювали щодня. У цьому угрупуванні було декілька чоловік,  удень вони робили 100 закладок, які розходилися по споживачах наркотиків. 

Чому такі магазини популярні? 

– Найперше анонімність. Не потрібно мати зв’язки в певних колах, щоб цей наркотик знайти, – каже Михайло Димида. – Схема така: хтось бачить рекламу або чує від друзів, заходить у Телеграм-канал, вибирає вид наркотика, місто, район, де хоче його отримати і здійснює оплату через електронні системи платежів на кшталт EasyPay чи GlobalMoney, скидає чек оператору. Після цього приходить фото з місцем закладки, є навіть геолокація на фото і стрілочка. Закладки розкладають наперед за декілька днів, потім їх завантажують в систему магазину і аж тоді користувач може купити. У Тернополі діє до 10-ти нам відомих сайтів, форумів та телеграм-каналів, які пропонують свої послуги з продажу наркотиків. Причому частина з них ще й шахрайські, яким люди перераховують кошти, але нічого не отримують. Частина справді реалізовують наркотичні речовини. Ми працюємо над їх документуванням та блокуванням. 

Не всі внесені до переліку наркозасобів

Багато людей просять поліцію, мовляв, зробіть щось з цим всім. Але документування такого злочину – складний і тривалий процес, пояснює Михайло Димида. До того ж не завжди є можливість затримати наркодилерів, оскільки вони торгують речовинами, які напряму не заборонені. 

– Злочинну групу з шести чоловік ми документували близько півтора року, – каже правоохоронець. – Треба мати достатню доказову базу, щоб справу направити в суд і зловмисники дійсно понесли покарання. 

Найбільш ходові синтетичні засоби – це амфетамін, медафетамін, ПВП, альфа, метадон. Вони викликають швидку залежність.

– В чому ризик вживання синтетичних наркотиків? Ніхто не може сказати про їх якість, – каже пан Димида. – Вони переважно йдуть до нас з Китаю, де близько 30 тисяч нарколабораторій і вони змінюють постійно хімічні сполуки. І може бути такий вид наркотику, який не віднесений законодавством до переліку наркотичних засобів. Відповідно, якщо ми виявляємо нові види, ми пишемо в Міністерство охорони здоров’я, Державну лікарську службу, щоб їх поставили на облік.

Підсів на наркотики з 10 років

Вік наркозалежних переважно 20-30 років, хоча є й старші, розповідає лікар-нарколог обласного наркодиспансеру Юрій Муран. 

– У нас були навіть такі пацієнти, яких як то кажуть, посадили на наркотики з 10-річного віку, – каже він. – Достатньо декількох разів прийому, що виникла залежність. Про це розповідають самі наркозалежні. Знаючи про шкідливість для здоров’я, люди йдуть на таке самознищення, приймаючи ці препарати, бо у них є виражений потяг.  Що спонукає вживати наркотики? Цікавість, брак нових відчуттів, йде психопатизація, невротизація особистості і вони шукають чогось особливого надзвичайного. Хтось дає спробувати, потім присаджують на ці наркотики, залежність виникає досить швидко. 

Ефект від синтетичних наркотиків такий як від амфетамінів, кокаїну. Побічні дії різні – маячня, підвищення тиску, інфаркт та інші соматичні прояви, зауважує лікар. 

– Про такі суміші як спайси, спершу говорили, що вони начебто не становлять небезпеки, але коли вивчили склад, а в основному 90% постачається з Китаю, то знайшли, що це не чисті канабіноїди, тобто гашиш і коноплі, а синтетичні, які також небезпечні для здоров’я людини, – каже лікар. –  Зокрема, від них підвищується пульс – до 200, 215 навіть 250 ударів за хвилину. Бувають інфаркти, крововиливи. Багато країн знаючи, той склад, заборонили ці спайси, бо цей дійсно наркотики, хоча їх видавали під видом безпечних речовин. 

Склад синтетичних наркотиків постійно змінюється, їх не встигають реєструвати, кожного разу додають щось нове, але їх суть не міняється – це психостимулятор, наголошує лікар. 

За словами Юрія Мурана, на обліку в області 503 людей, які вживають наркотичні речовини, у Тернополі 385. Це вже із сформованою хворобою, а ще є епізодичне вживання наркотичних речовин, хоча, як правило, це потім переходить у хворобу. Таких людей в області 179 , а в Тернополі 140. Тобто майже 700 чоловік, які причетні до вживання наркотичних і психоактивних речовин. Хоча насправді цифра в рази більша, але багато випадків незафіксовані, вони тримаються в межах сім’ї, батьки не хочуть розголошувати проблему.  

Коментарі

Як виявити наркозалежного візуально? 

Юрій Муран, лікар-нарколог:

– Від опіоїдів звужені зіниці, гашиш – розширені зіниці. Коли коляться, на руках є доріжка наркомана, блідість, жовтушність. Від синтетичних наркотиків можна помітити психічні розлади – галюцинації, неадекватну поведінку, самовпевненість, психопатизацію, нервовість, збудженість, емоційну лабільність. Людина пропадає в компаніях, з дому зникають речі і гроші. У будь-якому випадку це треба підтвердити лабораторно, для цього є швидкі тести, які продаються в аптеках.  Вони допоможуть виявити одночасно 10 наркотичних речовин. Якщо є проблема, то звертатися до наркологів. Є анонімні форми лікування, спілкування. У нас є психологи, які допомагають діагностувати і допомогти людині вийти зі стану залежності. Коли залежність епізодична, тоді взагалі можна лікувати за рахунок психотерапії. Якщо фізична і психічна залежність, то тут підключається медикаментозне лікування, фізіотерапія, інші методи, щоб стабілізувати стан і людина припинила вживати той чи інший наркотик. Лікування в стаціонарних умовах  триває 2-3 тижні. Якщо людина чітко виконує всі рекомендації та приписи лікаря, налаштована на лікування, це приносить позитивні результати. 

Михайло Димида, начальник управління протидії наркозлочинності в Тернопільській області:

– Є декілька способів, які допоможуть визначити вживає дитина наркотики, чи ні. Це можна побачити по зіницях очей, поведінці, блідості шкіри. А ще батьки повинні приділяти дітям увагу, йти в ногу з часом і звертати увагу, в які мережі заходять їх діти в інтернеті, як там поводяться. На ранньому етапі все це можна присікти і допомогти. Бо якщо людина вживає системно, це дуже важко зробити. Синтетичні наркотики достатньо декілька разів вжити і вже виникає залежність. Основне наше завдання – не боротися з тими, хто вживає, адже їх потрібно лікувати, а з особами, які це розповсюджують, втягують молодь до вживання, утримують наркопритони.

Довідка

Як повідомляють в управління житлово-комунального-господарства міськради, обслуговуючі підприємства зафарбовують рекламу наркотиків на будинках. Як показує досвід, це не проблема абсолютно кожного будинку. Є будинки, де постійно малюють таку рекламу, кажуть в управлінні. Очевидно, їх якимось чином відбирають. Часто така реклама може може бути на центральних будинках. В управлінні жкг також закликають мешканці будинків не проходити повз, якщо бачать графітників у процесі малювання такої реклами. Якщо ви стали свідками подібного, викликайте поліцію.

Перейти до панелі інструментів