25.04.2024
Новини

Апеляційний суд залишив під вартою бізнесмена, якого затримали за вимагання. Застава – майже мільйон гривень

Тернопільський апеляційний суд залишив під вартою підозрюваного у вимаганні. Про це повідомляє прес-служба апеляційного суду.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги захисників та підозрюваного Валерія Б. на ухвалу слідчого судді міськрайонного суду від 26 вересня 2019 року щодо обраного Валерію Б. запобіжного заходу – тримання під вартою. Також судом визначено розмір застави в розмірі 960 тис. 500 грн.

Органи досудового слідства інкримінують підозрюваному вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 189 КК України (вимога передати чуже майно та права на майно з погрозою насильства над потерпілим та обмеженням його законних інтересів, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах).

Санкція статті передбачається покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

У поданих апеляційних скаргах Валерій Б. та його захисники просили ухвалу слідчого судді скасувати та застосувати до підозрюваного міру запобіжного заходу, не пов’язану з триманням під вартою.

Заслухавши суддю-доповідача, думку прокурора, аргументи підозрюваного та його захисників, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до переконання, що апеляційну скаргу Валерія Б. та його захисників слід залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді — без змін.

Нагадаємо, що Валерія Б. затримали під час спецоперації співробітники відділу “К” управління Служби безпеки України в Тернопільській області та Тернопільської місцевої прокуратури 24 вересня цього року одному з закладів харчування Тернополя під час отримання ним 25 тис. доларів США та документів щодо майнових прав на житло.

Як повідомляв раніше у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, вказані кошти та майнові права на 237 квадратних метрів нерухомого майна у приміщенні багатоквартирного житлового будинку, який перебуває на стадії будівництва, правопорушник вимагав за безперешкодне здійснення забудовником – місцевим підприємцем будівництва багатоквартирного житлового будинку у Тернополі. У разі несплати зазначеної суми, вимагач погрожував застосувати до забудовника фізичну розправу, а також розмістити публікації в засобах масової інформації про нібито незаконність будівництва та залучити громадських активістів з метою блокування будівельних робіт.

Підозрюваний – відомий у Тернополі бізнесмен, засновник розважального комплексу «Алігатор» Валерій Борисов. У 2011 році був засуджений до 5 років ув’язнення з конфіскацією майна. Суд визнав винним у вимаганні, незаконному заволодінні транспортом, викраденні, привласненні, вимаганні документів, штампів, печаток. Після відбування покарання пан Борисов боровся за відновлення справедливості та повернення свого імені. Як стверджував він у місцевій пресі, потрапив за грати через рейдерів, які захопили його майно та сфальсифікували кримінальні справи проти нього.

Перейти до панелі інструментів