24.04.2024
Новини Оперативно Політика

Чому депутати обласної ради і громадські організації Тернопільщини звернулися до президента, Кабміну і парламенту

На позачерговій сесії Тернопільської обласної ради депутати прийняли звернення до президента України Володимира Зеленського, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України щодо неприйняття нової редакції закону України про особливий статус Донбасу, так званої «формули Штайнмаєра».

Його з трибуни зачитав заступник голови обласної ради Любомир Крупа.

 

Голови найбільших фракцій обласної ради – БПП Степан Барна і «Свободи» Олег Сиротюк – внесли доповнення до звернення.

  • Це формула далеко не Штайнмаєра, міністра закордонних справ Німеччини, це формула Путіна, яка була озвучена ним, – говорить Степан Барна. – Ми вважаємо, що повинні висловити свою позицію незалежно від політичної приналежності. Особливо апелюю до тих, хто представляє Тернопільщину у Верховній Раді, щоб вони висловили позицію жителів Тернопілля відносно політики формули Штайнмаєра-Путіна, відносно спроб нав’язування тої політики, яка призведе до знищення України як унітарної країни.

Кілька пунктів додав до звернення й Олег Сиротюк («Свобода»).

  • Перше. Не допустити надання особливого статусу окупованим територіям ні за формулою Штайнмаєра, ні шляхом внесення змін до законодавства України, – каже Олег Сиротюк. – Друге. Притягнути до кримінальної відповідальності усіх, хто зрадив українську державу, працював на окупаційну адміністрацію. Третє. Проводити вибори на окупованих територіях лише після повної деокупації і повної перепаспортизації населення. Четверте. Запровадити повну енергетичну, ресурсну і транспортну блокаду тимчасово окупованих територій до повної деокупації. П’яте. Розірвати всі міжнародні відносини з Росією.

Своє звернення зачитали також представники громадських організацій.

До них приєднався адвокат Богдан Дузяк, який не має стосунку до політики і громадських рухів. Він закликав депутатів знайти спільну мову між собою.

Врахувавши усі доповнення, депутати одноголосно проголосували за звернення. Їх на сесію зібралося 35.

Перейти до панелі інструментів