02.05.2024
Новини Розслідування Спецпроекти

(Не)виконані обіцянки, нові програми і статки нардепів Тернопільщини, які балотуються знову. Частина V: Олег Барна

Інформагентство “Терміново” продовжує серію аналітичних матеріалів у рамках проекту “Другий шанс”. Ми аналізуємо діяльність чинних депутатів Верховної Ради від Тернопільщини, які претендують на депутатський мандат повторно. В інформаційно-аналітичній системі ЦВК «Позачергові вибори народних депутатів 2019» є шість прізвищ кандидатів, які зараз є чинними нардепами  – Микола Люшняк (БПП), Тарас Пастух («Самопоміч») і Михайло Головко («Свобода»), Ігор Побер («Удар»), Олег Барна і Тарас Юрик (БПП). 

Одномандатний виборчий округ №167 із центром у Чорткові на парламентських виборах ще раз намагатиметься завоювати переможець на окрузі у 2014 р. від БПП Олег Барна. Тоді йому довірилось 28,53% виборців округу (28 403).

Коротке досьє.  Олег Барна, 52 роки, чинний нардеп України від БПП. Член партії «Блок Петра Порошенка». Випускник фізико-математичного факультету ТНПУ.  У 1991-2014 рр. працював вчителем математики, фізики, інформатики, допризовної підготовки у сільських  школах Чортківського району,  займався громадською та правозахисною діяльністю. У 2000 році очолив у районі акцію «Україна без Кучми». У 2001—2002 роках очолив окружний штаб БЮТу на парламентських виборах. У 2002—2010 роках був Нагірянським селищним головою. Після автомобільної аварії у 2008 році став інвалідом 3-ї групи. Під час протистоянь 18 лютого 2014 року в Маріїнському парку отримав поранення в голову та вибите праве плече. Добровольцем пішов у ЗСУ в зону АТО (псевдо «Дядько Олег»).  Під час роботи депутатом запам’ятався тим, що з парламентської трибуни заявив:  «Путін — х**ло!», виніс Яценюка з трибуни Верховної Ради, побився з радикалом Юрієм Чижмарем у приміщенні телеканалу «NewsOne», конфліктував з активістами «Автомайдану», лаяв журналістів та іншими епатажними вчинками, читаємо у Вікіпедії.

Що ж, крім цього, робив Олег Барна у парламенті? На пленарних засіданнях він з’являвся 478 разів (84%) за даними письмової реєстрації. Подав 42 депутатські запити.

 

Чи виконав Олег Барна обіцянки перед виборцями

Рівень відповідальності депутата визначили експерти порталу «Словом і ділом», які стежать за діяльністю нардепів упродовж п’яти років. Він становив 69%.

Якщо конкретизувати 43 виконані обіцянки, це в основному – господарські проблеми округу: заміна вікон у Заліщицькій бібліотеці, заміна вікон і ремонт даху у школі с. Шутроминці, ремонт дороги до с. Дорогичівка Заліщицького району, придбання музичного центру в дитсадок №3 “Веселка”. Серед більш глобальних обіцянок на окрузі – сприяння у відбудові військового містечка у Чорткові, у модернізації об’єктів освіти, побудові дороги до печери Кришталева. Олег Барна також голосував за те, що обіцяв – за оновлення складу ЦВК, за Антикорупційний суд тощо, подав законопроект щодо мажоритарної виборчої системи.

Серед 12-ти обіцянок, які у процесі виконання, кілька господарських питань – освітлення, заміна покрівлі, відновлення роботи шкільних їдалень та забезпечення закладів оргтехнікою. Барна пообіцяв підтримати законопроект Президента про зняття депутатської недоторканності,  запевнив, що не підтримає амністування тих, хто брав участь у збройному протистоянні на Донбасі, обіцяє підтримувати зняття недоторканності з депутатів парламенту.

Що ж не вдалося виконати Олегу Барні цієї депутатської каденції? Депутат пообіцяв зробити все можливе, щоб не було жодних публічних маршів, виступів пов’язаних із будь-якою сексуальною орієнтацією, вони й далі відбуваються. Не дотримав обіцянки виборцям про допомогу у заміні покрівлі та вікон у клубі  села Зелений Гай, не розпочалися ремонти доріг у с.Босири, Коцюбинчики, с.Біла. Не допоміг нардеп відремонтувати садок селища Нагірянка та низку інших об’єктів.

Інший портал – «Серпом по рейтингу» виділив кілька так званих «зашкварних» голосувань Олега Барни. Його помітили у чотирьох із 32-х не доброчесних голосувань. Прізвище Барни-старшого фігурує у списку депутатів, які відмовилися зняти недоторканність з Березкіна, кнопкодавили, підтримали законопроект про свавільне блокування сайтів, протягували аудитора-вбивцю НАБУ.

 

Що обіцяє Олег Барна виборцям цього разу

Три чверті програми кандидата Барни на позачергових виборах до Верховної Ради 2019 року побудовані на тому, що він уже зробив. І лише чотири пункти переносить О.Барна на нову каденцію, якщо вона буде.

Минулої каденції обіцянок було теж небагато.

 

Що в декларації Олега Барни

Декларація про доходи нардепа за 2018 рік доволі скромна. Два будинки і чотири немалі земельні ділянки (1000-2000 м кв.) записані на тещу Олега Степановича. На нього самого хіба старенький Ford Sierra 1987 року випуску.

Серед прибутків подружжя – 430 261 грн., зароблені О. Барною у Верховній Раді, 137 500 грн. одноразової допомоги, отриманої через Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, 28 824 грн. пенсії нардепа.

Дружина Ольга Василівна отримала 65 354 грн. за основним місцем роботи у ТНПУ ім. Гнатюка. Ще 19 834 заробила за сумісництвом у ТНЕУ. Є в Ольги Барни й третя робота – відділ освіти, молоді та спорту Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області. Там вона теж заробила за рік понад 28 тисяч грн.

Має подружжя й заощадження – 31 тис. дол. і 120 тис. грн.

Так відпрацював каденцію депутат на 167-му виборчому окрузі (м.Чортків) Олег Барна. Чи пощастить йому цього разу, дізнаємося після 21 липня.

Нагадаємо, раніше ми моніторили роботу у парламенті народного депутата від Тернополя (ОВО 163) Тараса Пастуха, двічі переможця мажоритарного округу № 164 Михайла Головка, депутата 165-го ОВО Тараса Юрика і депутата ОВО №166 Миколи Люшняка.

Примітка. Аналіз діяльності народних депутатів базується на даних з відкритих джерел і є частиною передвиборчого проекту інформагентства «Терміново» під назвою “Другий шанс”. Редакція не використовує оціночних суджень, несе відповідальність і має підтвердження на кожну тезу, використану у статті.

Перейти до панелі інструментів