29.04.2024
Новини Розслідування Спецпроекти

(Не)виконані обіцянки, нові програми і статки нардепів Тернопільщини, які балотуються знову. Частина І: Тарас Пастух

Вдруге, а декому й втретє, кортить поборотися за депутатський мандат на мажоритарних округах Тернопільщини. Станом на 23 червня ЦВК внесла в інформаційно-аналітичну систему «Позачергові вибори народних депутатів 2019» чотири прізвища кандидатів, які зараз є чинними нардепами, – Микола Люшняк (БПП), Тарас Пастух («Самопоміч») і Михайло Головко («Свобода»), Ігор Побер («Удар»). Днями у системі мають з’явитися імена Олега Барни і Тараса Юрика (БПП). Спробуємо проаналізувати їхню діяльність у попередній каденції за допомогою відкритих даних у проекті “Другий шанс”. 

На окрузі №163 з центром у Тернополі зареєструвався чинний депутат від «Самопомочі» Тарас Пастух. Нагадаємо, у 2014 році на цьому ж окрузі він набрав 35,45% голосів тернополян. Тоді він балотувався як самовисуванець і член “Української народної партії”. У Верховній Раді вступив до фракції “Об’єднання “Самопоміч”, суб’єктом висування якої і став сьогодні.

Однією з переваг кандидата у 2014 р. було те, що у той момент він служив за призовом під час мобілізації у розвідувальній роті 128-ї гірсько-піхотної бригади ЗСУ. За нього проголосували 37 583 тернополян.

Нагадаємо біографію 41-річного кандидата. У 2008-2010 рр. очолював Бучацьку райдержадміністрацію, депутат Тернопільської облради двох скликань. У 2011 р. — комерційний директор ВАТ Опілля. У 2011—2012 рр. — директор приватного підприємства «Нінкасі». У 2012—2014 рр. — генеральний директор ТОВ «Торговий дім „Опілля“». Учасник Антитерористичної операції на сході України (2014).

Тарас Пастух відвідав 82% пленарних засідань під час каденції і подав 50 депутатських запитів.

 

Що вдалося і не вдалося виконати кандидату

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», Тарасові Пастуху вдалося реалізувати лише 25% своїх обіцянок.

Із виконаного. У 2014-му Пастух пообіцяв домогтись впровадження програм екологічної безпеки життя. Нардеп чемно голосував за всі законодавчі ініціативи щодо покращення екологічної ситуації, був співавтором проекту Закону України “Про упаковку та відходи упаковки” № 4028 і скерував депутатський запит щодо зупинки фінансування та будівництва каскаду ГЕС на р. Дністер, що загрожує екологічній безпеці мешканців Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Ще одну обіцянку Тарас Пастух також справно виконував – регулярно проводив прийоми громадян.

У процесі виконання 5 обіцянок, серед них найцікавіша – побудова сміттєпереробного заводу у Тернополі. На порталі «Слово і діло» зазначено, що виконання цього пункту програми перевіряється, однак далі зустрічей з інвесторами справа не зрушилась. Сподіваємось, під час цієї виборчої кампанії Тарас Пастух роз’яснить виборцям, на якому етапі виконання обіцянки.

Не зумів виконати пан Пастух одну обіцянку – впровадження податку на розкіш як нового джерела наповнення місцевого бюджету Тернопілля. 24 грудня 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроект №3688 «Про внесення змін до Податкового кодексу для збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Станом на 13 травня 2016 року Тарас Пастух не зареєстрував жодного законопроекту щодо впровадження податку на розкіш.

Що обіцяє претендент на мандат у новій програмі

Програма Тараса Пастуха складається з п’яти блоків, які кандидат спробує реалізувати у наступні п’ять років. Серед заходів безпеки, економічно та соціального добробуту, обіцянок працювати з виборцями на увагу заслуговує блок, в якому Тарас Пастух обіцяє відстоювати інтереси Тернополя і його жителів. Утім, конкретних обіцянок більше не дає.

Так виглядали обіцянки виборцям у програмі 2014 р.

Так виглядають обіцянки тернополянам у 2019 р.

 

Чим володіє кандидат

З останньої поданої декларації (29.03.2018 р.) бачимо, що у власності Тараса Пастуха:

  • житловий будинок у Тернополі площею 126 м кв. (вартість – 731 тис.грн.);
  • три земельні ділянки площею 314, 598 та 600 м кв. у Тернополі;
  • невеличкий житловий будинок у Губині Бучацького району (23,4 м кв.) і дві земельні ділянки у цьому ж селі – 700 і 819 м кв.;
  • в оренді у Тараса Пастуха – частина будинку в Києві метражем 100 м кв.

Їздить нардеп на Walkswagen Passat 2013 року випуску, вартістю 350 тис. грн.

У власності дружини Тараса Пастуха земельна ділянка у Губині (500 м кв.) Окрім того, дружина є кінцевим бенефіціарним власником у ТзОВ «Теплотерн» і «Альтенергопростір».

Батьки Тараса Тимофійовича мають чотири земельні ділянки площею від 450 до 1500 м кв. у Петрикові, Байківцях, Підгородньому Тернопільського району, Курівцях Зборівського району, квартира у Тернополі площею 167 м кв., дачний будинок у Петрикові, гараж.

За 2017 рік Тарас Пастух заробив у Верховній Раді 386 872 грн., кошти на відшкодування витрат пов’язаних з виконанням депутатських повноважень становили 422 880 грн., а відшкодування вартості проживання 237 250 грн.

Дружина нардепа заробила 1 245 829 від зайняття підприємницькою діяльністю і 57 тисяч за основним місцем роботи в ТОВ «Альтенергопростір».

Має сім’я й готівкові кошти – 410 тисяч гривень і 50 тисяч доларів. Понад 1 млн. грн. дружина Т.Пастуха позичила третім особам.

 

Так виглядала каденція депутата на 163-му виборчому окрузі (м.Тернопіль) Тараса Пастуха. Чи вдасться йому виграти цього разу, дізнаємося після 21 липня.

 

Примітка. Аналіз діяльності народних депутатів базується на даних з відкритих джерел і є частиною передвиборчого проекту інформагентства «Терміново» під назвою “Другий шанс”. Редакція не використовує оціночних суджень, несе відповідальність і має підтвердження на кожну тезу, використану у статті.

 

Перейти до панелі інструментів