19.04.2024
Новини Розслідування Спецпроекти

(Не)виконані обіцянки, нові програми і статки нардепів Тернопільщини, які балотуються знову. Частина IV: Микола Люшняк

Інформагентство “Терміново” продовжує серію аналітичних матеріалів у рамках проекту “Другий шанс”. Ми аналізуємо діяльність чинних депутатів Верховної Ради від Тернопільщини, які претендують на депутатський мандат повторно. В інформаційно-аналітичній системі ЦВК «Позачергові вибори народних депутатів 2019» є шість прізвищ кандидатів, які зараз є чинними нардепами  – Микола Люшняк (БПП), Тарас Пастух («Самопоміч») і Михайло Головко («Свобода»), Ігор Побер («Удар»), Олег Барна і Тарас Юрик (БПП). 

Одномандатний виборчий округ №166 із центром у Теребовлі на парламентських виборах ще раз намагатиметься завоювати переможець на окрузі у 2014 р. від БПП Микола Люшняк. Тоді йому довірилось 40,48 % виборців округу (49,5 тисяч).

Коротке досьє. Микола Люшняк, 45 років, чинний нардеп від БПП.  Закінчив Львівський сільськогосподарський інститут, кандидат сільськогосподарських наук . Працював у приватних підприємствах та аграрних компаніях. Член політичної партії «УДАР» Віталія Кличка. На виборах до Верховної Ради України 2014 року був кандидатом на одномандатному виборчому окрузі № 166 і переміг.

За даними офіційного сайту Верховної Ради, під час каденції відвідав 90% засідань і надіслав 61 депутатський запит.

Що виконав нардеп Люшняк з того, що обіцяв

Завдяки порталу «Слово і діло» ми дізнаємося, скільки обіцянок виконав Микола Люшняк. Його рейтинг відповідальності – усього 8%, тобто лише одна виконана обіцянка з 13-ти.

До виконаних віднесли обіцянку пана Люшняка робити все можливе, щоб закон №1536 про введення імпортного збору не пройшов. 15 вересня 2015 року законопроект був відхилений та знятий з розгляду Верховної Ради.

У процесі зазначають 6 обіцянок – не допустити розповсюдження сепаратизму на Західній Україні, ліквідацію держадміністрацій, удосконалення системи оподаткування, завершення земельної реформи, удосконалення системи дотування сільсьгоспвиробників, реформа аграрної освіти і науки.

Серед невдалих – обіцянку введення на законодавчому рівні соціального внеску для агропідприємств, ініціативу запровадження народного вето, виключення державних компенсацій для аграрних компаній, перевірку держслужбовців на детекторі брехні, досі нема народної законодавчої ініціативи та народного вотуму недовіри.

Із 32-х «зашкварних» голосувань, виділених проектом «Серпом по рейтингу», пан Люшняк голосував за сім. Серед них скасування “зеленого тарифу” для домашніх сонячних панелей на землі. Люшняк був також одним із тих, хто не зняв недоторканість з Березкіна, Дунаєва, Вілкула, Лозового, підтримав законопроект про свавільне блокування сайтів, протягував аудитора-вбивцю НАБУ.

Обіцяє конкретні справи на окрузі

У 2014 році в програмі кандидата М.Люшняка найкраще був розписаний пункт про реформування аграрного сектора економіки. На жаль, у графі «виконані обіцянки» ми не знаходимо здобутків по темі, в якій нардеп непогано орієнтується.

Цього разу він обіцяє 9 пунктів, які варто запам’ятати виборцям 166-го округу.

Статки Миколи Люшняка

Згідно з відкритими даними, нардеп володіє земельною ділянкою у Поляниці Івано-Франківської області площею понад 1,5 тисячі м кв., тут же у нього будинок 415 м кв.

Дружина Ольга має майже 200 тисяч м кв. землі у Надрічному Бережанського району, 2,5 тис. м кв. у Ямельниці на Львівщині, 865 м кв. у Поляниці на Франківщині і 1120 м кв. у Петрикові під Тернополем. Це неповний перелік землі, яким володіє подружжя.

У власності дружини також кілька будинків – у Поляниці, Петрикові, Ямельниці.

Декларує пані Ольга й Volkswagen Multivan 2013 року випуску. Микола Люшняк наразі без транспортного засобу.

Має Ольга Володимирівна корпоративні права у Фермерському господарстві «Синевір» (100%), ТзОВ «ТернопільСортНасіннєовоч» (60%) і ТОВ “Галич Агро – Стек” (91%). У цих компаніях вона є кінцевим бенефіціарним власником.

У Верховній Раді за 2017-й рік Микола Люшняк заробив 450212 грн. 422 880 грн. депутату виділили на виділення депутатських повноважень, 237 250 грн. на оренду житла, 90 000 грн. М.Люшняк використав на компенсацію вартості проїзду. Дружина отримує дивіденди від компаній, один із них становив 956 870 грн.

 

Так відпрацював каденцію депутат на 166-му виборчому окрузі (м.Теребовля) Микола Люшняк. Чи пощастить йому цього разу, дізнаємося після 21 липня.

Нагадаємо, раніше ми моніторили роботу у парламенті народного депутата від Тернополя (ОВО 163) Тараса Пастуха, двічі переможця мажоритарного округу № 164 Михайла Головка і депутата 165-го ОВО Тараса Юрика.

 

Примітка. Аналіз діяльності народних депутатів базується на даних з відкритих джерел і є частиною передвиборчого проекту інформагентства «Терміново» під назвою “Другий шанс”. Редакція не використовує оціночних суджень, несе відповідальність і має підтвердження на кожну тезу, використану у статті.

 

 

Перейти до панелі інструментів