25.04.2024
Місто Новини

У воді кисню нуль. Чому загинула риба у водоймі в парку “Топільче”?

Цвітіння синьо-зелених водоростей у розпал літа вже не перший рік можна спостерігати на Тернопільському ставі. Вода має неприємний запах, покрилася зеленими маслянистими плямами. 

Спалах “цвітіння” Ставу припадає на кожне літо у період підвищення температури повітря. І цього літа це вже дало перші негативні наслідки – 24 червня тернополяни, які прогулювалися у парку “Топільче” зафіксували масову загибель риби у водоймах, у які потрапляє вода зі Ставу.

Відео: Назарій Наджога

Якщо спека не припиниться, а літо тільки починається, то є загроза загибелі риби і у Тернопільському ставі, кажуть екологи. 

За фактом загибелі риби державна екологічна інспекція у Тернопільській області провела обстеження водойми навколо острова з фортецею у парку «Топільче». Екологи знайшли майже 1300 загиблих рибин, серед них: 675 шт. верховодки, 348 шт. плітки і 213 шт. окуня звичайного, 19 штук йоржа звичайного, 6 шт. коропа, 1 штука щуки, повідомляє Державна екологічна інспекція в Тернопільській області. 

Інспекція провела відбір проб води для її гідрохімічного аналізу. Попередній аналіз показав, що у водоймі практично відсутній розчинений кисень. Ситуація ускладнюється тим, що у воді, яка поступає у цей ставок, також критично низька концентрація кисню. За умови високих температур загибель риби може повторитися як у будь-якій водоймі парку, так і у Тернопільському ставі.

Які збитки завдані довкіллю і хто за це відповідатиме, журналістка “Терміново” запитала першого заступника начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області запитала Юрія Рослого.

– Ніхто не відповідатиме, – каже він. Це природне явище. Ми встановили, що це нетехногенне забруднення. Там немає скидів, які б викликали загибель риби. Ми як екологи вважаємо, що це гниття водоростей, яке забирає з води кисень. Ми виміряли рівень кисню у воді, його там має бути не менше 4,5 грамів на літр, а кисню у воді нуль. Через це риба загинула. Як уникнути подібних випадків, – ці питання має вирішувати міськрада, бо вони мають програму оздоровлення Ставу, запланований ряд інженерних, екологічних, біологічних заходів. Цим питанням також займаються вчені з педуніверситету. У них є своя лабораторія, вони дивляться на розвиток тих водоростей, разом із санстанцією забирають воду на аналізи і встановлюють наскільки вона придатна для купання і що далі буде з водоростями. Так що тут питання чисто наукові. Ми в тому збитків навколишньому природному середовищу не вбачаємо, через те до відповідальності нікого не притягуємо.

Якщо температурний режим не покращиться, тобто не спаде спека, і вода не пройде аерацію, то це буде загрозою для водних ресурсів нашого Cтаву, зауважують у обласній екоінспекції.

Як повідомляє заступник міського голови Леонід Бицюра, найбільша проблема Тернопільського Ставу – застій води, тому потрібно збільшити її проточність та пожвавити перемішування шарів. Відтак продовжено роботу аераційних фонтанів до 23.00. Проте аерація допоможе лише частково, зауважує пан Бицюра. Бо проблема забруднення Ставу комплексна і потребує вирішення багатьох питань. Став потребує очищення і нині його стан є результатом того, що близько 50 років ним взагалі ніхто не займався.  

Проблему загибелі риби у водоймі парку з’ясовує і управління Держпрожспоживслужби в Тернопільській області. Фахівці управління відібрали взірці риби та води на дослідження. Також дослідження води у водоймах парку “Топільче” та у Ставі проводить Тернопільський обласний лабораторний центр. 

 

Перейти до панелі інструментів