30.04.2024
Новини

Після корупційного скандалу головного дорожника Тернопільщини позбавлять посади

В. о. начальника Служби автомобільних доріг в Тернопільській області Ігоря Раїнчука невдовзі звільнять з посади. Про це під час перебування в Тернополі повідомив Терміново голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Причиною рішення про звільнення став скандал із оприлюдненими аудіозаписами, в яких особа з голосом, схожим на голос Раїнчука, веде мову про те, що «начальник служби має отримувати 1%», мовляв, це його доля. Якщо цьогоріч на ремонт доріг магістральних доріг Тернопільщини скерують обіцяних 2,8 млрд грн, то 1% складе 28 млн грн.

– На скільки мені відомо, правоохоронні органи вже займаються цим питанням, щойно народні депутати мені сказали, що відкрито два провадження з цього приводу, – сказав Олександр Кубраков. – З того, що ми почули… З точки зору здорового глузду… У Раїнчука наступного тижня (розмова велася 13 червня – ред.) завершується випробувальний термін, ми його продовжувати не будемо, з цією людиною ми попрощаємось.

За словами Кубракова, після звільнення начальника обласної САД одразу буде призначено виконуючого обов’язки, щоб не залишати службу без керівника. Далі оголосять новий конкурс на дану посаду. Розраховують, що з черговою кандидатурою вже корупційних скандалів не буде.

–  Я не хочу всіх під одну гребінку міряти і казати, що всі люди, які працювали раніше, – погані. Ми ось взяли людину, за нього багато поручилися, обирали з трьох кандидатів, – розповідає Кубраков про спробу якісно оновити керівний склад в дорожній службі. – Думали, що це буде чесний і порядний керівник. А коли я почув цей запис…Я б ніколи не подумав, що людина, яка скільки всього робила, може таке говорити. Але маємо, що маємо. Наша ж позиція категорична. Ми з такими людьми працювати не хочемо.

Як повідомили Терміново в обласній прокуратурі, одразу після того, як в Інернеті опридлюднили аудіофайли, правоохоронцями було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаним фактом.

Наразі, за даними прокуратури, у зв’язку із зміною підслідності, матеріали кримінального провадження скеровано в НАБУ.

На офіційному сайті НАБУ жодної згадки про дане розслідування немає.

Аудіозаписи із голосом, схожим на голос в. о. начальника Служби автомобільних доріг в Тернопільській області, на своїй сторінці в Фейсбуці 5 черня оприлюднив нардеп від Тернопільщини, член комітету з питань транспорту і зв’язку Ігор Василів.

«Сьогодні вранці на мою адресу надійшло повідомлення з посиланням на кілька відео, які залиті на файлообмінник. На одному із них голос, схожий на голос т.в.о. голови Служба автомобільних доріг у Тернопільській області, обговорює зі своїм радником на громадських засадах розмір відкату!
Ба більше, голос “радника” запевняє, що підрядникам це “доведуть”, а “з нардепами працюємо ми…”, – описав коротку суть оприлюдненої частини розмови нардеп.
9 червня він виклав у Фейсбуці черговий фрагмент, перефразувавши в анотації цитату з запису: «правильно жити, це коли голова Служба автомобільних доріг у Тернопільській області матиме долю 1% згідно чинного законодавства, а якщо буде 10%, то ще нехай отримають і ті, і ті хлопці, на благо України».

Минулого тижня перед приміщенням обласного облавтодору та Служби автомобільних доріг на пішохідній частині з’явився трафаретний напис, в якому обігрувалась теза про 1%. У п’ятницю 12 червня з допомогою хімзасобів цей напис виводили з бруківки, наразі при вході до САД залишилися лише білі плями, які нагадують про інцидент.

Даний скандал має стати тривожних дзвінком для усіх топ керівників, посилені грошові апетити яких істотно перевищують розміри їхніх зарплат. Особливо в контексті майбутніх виборів. Адже, як вже стало очевидним останнім часом, в Україні від запису здавалося б конфіденційних розмов не застрахований ніхто. Водночас суспільству вкотре яскраво продемонстрували, на скільки у державі є незахищеною приватність. Хто підпільно «пише» і потім «зливає» такі записи – теж питання, на яке наразі правоохоронні служби відповіді не дають.

Трафаретні написи, в яких згадувався розмір відкату у розмірі 1%, перед приміщенням обласної Служби автомобільних доріг довго не протрималися, у п’ятницю їх вивели хімікатами.

 

 

Усі фото: Терміново

 

Перейти до панелі інструментів