Рецепти Великодніх пасок від тернопільських господинь

Цього року Великдень відбудеться в умовах карантину, тому це добра нагода спробувати себе в кулінарії та спекти паску власноруч. Ми підготували декілька рецептів, за якими готують та які рекомендують тернопільські господині.

Руслана Стасишин вже 10 років пече паску за рецептом від відомої української кулінарки Дарії Цвєк.

– Печу сама, люблю ділитися паскою перед Великоднем з найближчими людьми, – розповідає жінка. Щоразу вона вдається по –різному, але однаково смачна. Процес створення цього великоднього хліба для мене такий бажаний і такий натхненний, що у тиждень випікання паски часто ловлю себе на думці – коли вже той четвер, коли вже можна буде тихенько закритися на кухні і на ще один крок наблизитися до Воскресіння Христового. Мій рецепт останні кілька років незмінний, тільки можу лише збільшувати або зменшувати пропорції, додавати більше цукру, родзинок і цукатів.

Складники: 1 кг борошна, 400 г молока, 10 жовтків, 100 г пресованих дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 1/2 ч. лож. солі, цедра з 1 лимона.

Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі. Після того, як суміш підросте — додайте решту цукру, жовтки, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук! Далі додати родзинки, цедру з лимона. Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 190 градусів. Випікати 40- 50 хв. З тієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Також Руслана поділилась порадами, яких потрібно дотримуватись у приготуванні:

1. Не бійтеся працювати з дріжджовим тістом, але зважайте на те, що кожен процес має бути дотриманим. Тісто має попрацювати – підрости і тоді все вийде.
2. Старайтеся якнайменше додавати борошна поза норму, не підсипайте часто, вимішуйте навіть, коли липне. Інакше паска вийде забита і не пухка.
3. Не соромтеся просити допомоги у чоловіка, у нього руки сильніші. А вимішувати трохи потрібно!
4. Не бійтеся пробувати сире тісто, хоч трішечки, але ви так зрозумієте, чи підходить воно вам за смаком. Бо ми любимо дуже солодку!
5. Якщо хочете жовтенької паски, а домашніми яйцями не розжилися, додайте до тіста трохи куркуми.
6. Старайтеся підготувати всі інгредієнти заздалегідь, нехай вони набудуть кімнатної температури.
7. Родзинки та цукати, які плануєте додати до тіста, промийте, а потім можна на деякий час залити настоянкою чи коньяком. Не виливайте цю рідину, згодом її разом з сухофруктами можете додати до тіста, але вже наприкінці замісу.

А молода мама Леся Пованда із с. Голгоча, Підгаєцького району ділиться рецептом, за яким навчила готувати бабуся чоловіка:

– Вже декілька років я печу паску разом бабцею чоловіка, адже вона дуже вправна господиня і її рецепти перевірені роками. В молодості її калачами ласували на сільських весіллях, адже допомагала людям в випіканні. Думаю, рецептом цієї смачної паски в майбутньому скористається донечка Неля, адже із захопленням спостерігала за процесом.

Рецепт: 1 ч. л. цедри апельсина; 2 ст. л. (30 мл) апельсинового соку; 80 мл теплого молока (35-38 °); 6 г (2 ч. л.) сухих дріжджів; 100 г цукру; 1 яйце і 2 жовтки; 350 г борошна; ½ ч. л. солі; 40 гр теплого розтопленого вершкового масла; 100 г м’якого вершкового масла (для змазування тіста); 100 г сухофруктів; жменя волоських горіхів і мигдальних пелюстків.

Тернопільська кондитерка Зоряна Павлів пече за родинним рецептом:

-Це наш родинний рецепт. Моя мама каже, що він старший, ніж я, – ділиться Зоряна. – Паска за
ним вдається дуже добра: солодка, має багато родзинок і не кришиться».

У 1 л. теплого молока розвести 100 г дріжджів, додати борошна, як на оладки, і поставити в
тепле місце, щоб підійшла опара.

10 білків добре збити міксером. Окремо злегка збити 10 жовтків, додати 500 г цукру | трішки
солі. Жовтки з цукром додати до опари, вимішати і додати білки.Розтопити 250 г вершкового маргарину | 250 г масла. Вилити до опари. Близько 5 л борошна
поступово підсипати і вимішувати. Місити приблизно 45 хв., щоб відставало від рук. Тоді додати
З ст.л.олії ї ще місити 15 хвилин. «Наберіться терпіння, увімкніть собі гарну музику І – вперед,
— усміхається Зоряна. – А взагалі найкраще, щоб місив тісто чоловік, тоді паска вдається. І це
зовсім не забобон, бо місити стільки часу насправді дуже важко І потрібно мати неабияку
силу».

Напередодні ввечері добре промити під гарячою водою
9,5 кг родзинок і просушити. Перед тим, як додавати родзинки до тіста, притрусити їх
борошном. Рівномірно розподілити родзинки в тісті. Поставити в тепле місце на 1-1,5 год.

Якщо тісто погано підійде, а також якщо дати забагато борошна – то паска при випіканні буде
тріскати. Якщо вже така прикрість сталася, раджу наприкінці випікання
змастити тріщини збитим яйцем – таким чином їх можна трішки замаскувати.

Коли тісто підійде, викласти його на третину висоти каструльок чи форм, змащених олією,
а найкраще – застелених якісним пергаментним папером. Тісто, що залишилося, не чіпати, хай
«чекає» до наступного випікання

Духовку розігріти на максимум. Паски змастити збитим яйцем. У духовці форми розставляти
дуже акуратно. «Дріжджове тісто не любить навіть коли голосніше говорити! – запевняє
Зоряна. – Крикнете – і воно «сяде». Знову ж таки, то не забобони, просто воно дуже чутливе та
делікатне, відповідно з ним треба й поводитися».

Випікати 30 хвилин на дуже великому вогні, потім ще 15 хвилин на меншому. Охолоджену
паску прикрасити, як підкаже смак.

 

About the author

trending_flat
Автомобіль Porsche від сильного удару вилетів на тротуар, на дамбі зараз – затори (фото, відео)

Одне авто вилетіло на тротуар, інше стоїть посередині дороги та перешкоджає руху транспорту. Такими є результати ДТП, яка трапилася щойно на дамбі.  Як наслідок, зараз там шалені затори. Рух блокує універсал, який стоїться на роздільній смузі. На місце ДТП прибула карета швидкої, поліція та рятувальники. Як повідомили Терміново правоохоронці, жертв – немає, а аварія сталася через те, що один з водіїв не врахував погодніх умов – дещо слизьку дорогу – не справився з керуванням та допустив зіткненя з іншим авто. На щастя, ніхто не йшов тротуаром в момент, коли туди винесло автомобіль.  

trending_flat
Рецепти Великодніх пасок від тернопільських господинь

Цього року Великдень відбудеться в умовах карантину, тому це добра нагода спробувати себе в кулінарії та спекти паску власноруч. Ми підготували декілька рецептів, за якими готують та які рекомендують тернопільські господині. Руслана Стасишин вже 10 років пече паску за рецептом від відомої української кулінарки Дарії Цвєк. - Печу сама, люблю ділитися паскою перед Великоднем з найближчими людьми, - розповідає жінка. Щоразу вона вдається по –різному, але однаково смачна. Процес створення цього великоднього хліба для мене такий бажаний і такий натхненний, що у тиждень випікання паски часто ловлю себе на думці - коли вже той четвер, коли вже можна буде тихенько закритися на кухні і на ще один крок наблизитися до Воскресіння Христового. Мій рецепт останні кілька років незмінний, тільки можу лише збільшувати або зменшувати пропорції, додавати більше цукру, родзинок і цукатів. Складники: 1 кг борошна, 400 г молока, 10 жовтків, […]

trending_flat
Секрети створення крашанок та писанок без використання штучних барвників

Символом свята Воскресіння Христового були і є крашанки та писанки. Без них важко уявити Великдень, адже це звичай, який передавався з покоління в покоління. Сьогодні, під час карантину на поличках продуктових магазинів дуже важко знайти барвники і писачок. Тому ми підготували кілька простих способів для створення яскравих крашанок тільки з природних барвників. Червоний Традиційним кольором великодніх яєць вважається червоний, який символізує кров Христа. Розфарбовуючи яйця буряковим соком, можна отримати відтінок від ніжно-рожевого до темно-бордового.Потріть буряк на терці чи скористайтеся соковитискачем. Візьміть вичавлений сік буряка і помістіть туди круто відварені яйця. Чим довше яйця будуть стояти у соці – тим насиченішим вийде колір. Також яйця можна залишати на всю ніч у холодильнику в тарілці з соком, тоді вони вийдуть дуже насиченого бордового кольору. Зелений Залийте 1 кг шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води та поставте на повільний вогонь до тих пір, поки […]

trending_flat
Великодні кошики потребуючим збирають волонтери проєкту “На відстані руки”

Волонтери проєкту "На відстані руки" в форматі акції розпочали збір коштів та продуктів для великодніх кошиків, які напередодні свята отримають потребуючі. Минулого тижня волонтери зібрали харчі та разом з освяченою вербою роздали напередодні Вербної неділі понад сотні людей.  - Минулого тижня ми доповнили продуктові пакети  освяченою гілкою верби, щоб викликати приємні емоції, святковий настрій, і нам це вдалось, - розповідає волонтер Юрій Кулик. – Цього тижня хочемо розвезти 300 великодніх продуктових наборів з паскою, ковбасою і яйцями. На це потрібні кошти і продукти, частину ми вже маємо, але звертаємось до небайдужих тернополян, бізнесменів, які можуть допомогти, адже якщо сума коштів та підтримка буде більшою, то і більшій кількості потребуючих ми можемо допомогти. Картка для збору коштів: 4149 6293 8245 9774 Кічула Сергій. Банківський рахунок: ТЕРНОПIЛЬСЬКИЙ БЛАГОДIЙНИЙ ФОНД КАРIТАС р/р UA153387830000026007055126898 ЄДРПОУ 21162280 АТ КБ "ПРИВАТБАНК" код банку 338783 центр: Тернопіль, […]

trending_flat
Навіщо тернополянки на карантині обмотуються в подушки?

Pillow challenge - новий карантинний флешмоб в соціальних мережах. Його суть - закріпити ременем подушку до тіла так, щоб виглядало, як сукня. Започаткувала такий челендж дівчина з Швеції на початку квітня і за кілька днів він набув такої популярності, що відомі зірки, мами, діти і навіть чоловіки повторили його. Не оминули тренд і тернополянки,“одягли” на себе подушки та розповіли чому вирішили це зробити. Я цей тренд побачила приблизно тиждень тому. Одразу зрозуміла, що хочу також таку світлину, - ділиться учасниця челенджу Мирослава Муквич.- Сказала нареченому, що мене потрібно сфотографувати, а він завжди охоче підтримує мої ідеї . Нафарбувалась, «одягнула» подушку, доповнила образ маскою для сну і взяла в руки келих із лимонною водою. Наречений фотографувати вміє, тому «фотосесія» тривала 5 хвилин. Я підтримала цей челендж, бо ідея з естетичного боку дуже вдала. А ще вважаю, що негативної інформації на просторах […]

trending_flat
Тернополяни, які залишились без роботи у період карантину, житлову субсидію не втратять

У період карантину у громадян, які втратили роботу, цікавить - чи зберігатиметься субсидія? Адже якщо безробітний не отримує допомоги і не має бодай мінімального прибутку, субсидію можуть і не нарахувати. З таким питанням в редакцію “Терміново” звернувся читач Олександр (прізвище редакції відоме), який тимчасово залишився без роботи.  Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що з урахуванням складної епідеміологічної ситуації Уряд посилює соціальну складову своєї діяльності й пропонує нові програми соціального захисту населення. Зокрема, це стосується збільшення соціальних виплат та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Для 3,2 млн домогосподарств встановлено додаткову компенсацію витрат на оплату окремих комунальних послуг на період карантину. Також у міністерстві акцентували на тому, що для посилення соціального захисту українцям, які у період карантину втратили роботу, надається можливість скористатися програмою субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у спрощеному порядку.   Також Кабінет Міністрів постановив збільшити субсидії для оплати ЖКП […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025