30.04.2024
Новини

Секрети створення крашанок та писанок без використання штучних барвників

Символом свята Воскресіння Христового були і є крашанки та писанки. Без них важко уявити Великдень, адже це звичай, який передавався з покоління в покоління. Сьогодні, під час карантину на поличках продуктових магазинів дуже важко знайти барвники і писачок. Тому ми підготували кілька простих способів для створення яскравих крашанок тільки з природних барвників.

Червоний

Традиційним кольором великодніх яєць вважається червоний, який символізує кров Христа.

Розфарбовуючи яйця буряковим соком, можна отримати відтінок від ніжно-рожевого до темно-бордового.Потріть буряк на терці чи скористайтеся соковитискачем. Візьміть вичавлений сік буряка і помістіть туди круто відварені яйця. Чим довше яйця будуть стояти у соці – тим насиченішим вийде колір. Також яйця можна залишати на всю ніч у холодильнику в тарілці з соком, тоді вони вийдуть дуже насиченого бордового кольору.

Зелений

Залийте 1 кг шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води та поставте на повільний вогонь до тих пір, поки вода не набуде зеленого кольору. Додайте 1 ст. л. лимонного соку та 2 ст. л. оцту. Опустіть у відвар заздалегідь приготовлені та зварені яйця.

Шпинат можна замінити кропивою. Її можна придбати в сухому вигляді у аптеці. Пачки такої кропиви вистачить на 3-4 літри води.

Також можна пофарбувати яйця зеленкою. Вам знадобиться вода, зеленка і рукавички. Налийте у каструлю води. Акуратно опустіть в каструлю яйця. Під час варіння додайте 1-2 столові ложки солі. Обов’язково одягніть рукавички. Додайте у воду кілька крапель зеленки. Якщо ви хочете отримати яскравий і насичений зелений колір, то можете сміливо наливати зеленку. Якщо ж ви бажаєте, щоб яйця зафарбувалися у світло-зелений колір, додайте лише декілька крапель). Яйця варіть до готовності (приблизно 10 хв). Злийте гарячу воду, дайте яйцям охолонути.

Жовтий

У глибоку посудину всипте куркуму. На фарбування 1 яйця знадобиться 0,5 чайної ложки порошку куркуми. Залийте киплячою водою. У посудину поставте яйця. Залишіть яйця у посудині на 3 години, періодично помішуючи, оскільки куркума буде осідати на дно. Щоб зробити колір ще більш насиченим – додайте у відвар 1-2 столові ложки оцту.

Фіолетовий

Квіти фіалки (також можна використовувати засушені квіти) залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч. Якщо ж до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку, то ви отримаєте приємний лавандовий колір.

Синій

Розведіть домашнє червоне вино з водою у співвідношення 1:1, додайте 3 ст. л. оцту та 1 ст. л. солі. У цій суміші замочіть яйця.

Коричневий

Зварені яйця опустіть у приготовану міцну каву. Кава має бути натуральною, а не розчинною. До того ж, яйця будуть мати приємний кавовий запах.

Помаранчевий

З моркви зробіть фреш. Зварені яйця опустіть в рідину щонайменше на годину. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу, який яйце пролежить у фреші.

Крім кольору, великоднім крашанкам можна надати різні незвичайні ефекти.Обмотавши товстою стрічкою, скотчем чи звичайною гумкою яйце перед фарбуванням в натуральних барвниках, отримаєте смугасте яйце

Можна мокре яйце обваляєте у манці, рисі чи іншій дрібній крупі, загорнете у широкий бинт чи марлю та занурите у натуральний барвник, то отримаєте яйце у маленьку цяточку.

А якщо приліпите до яєчної шкаралупи гарні квіточки, маленькі листочки чи гілочки, та обв’язавши марлею проварити у барвнику чи цибулинні, то отримаєте Великодні крашанки з малюнком.

 

Писанки в техніці декупаж

Один із найпростіших способів розпису писанки— ​декупаж паперовими серветками з малюнком. Із цією справою впораються навіть діти, це швидко, безпечно і дуже гарно.

Для роботи знадобляться варені яйця, серветки з малюнком, блискітки, сирий яєчний білок, пензлик

Дряпанка

Технологія виготовлення дряпанки цікава тим, що її можна зробити за відсутності писачка чи всіх фарб. Для її виготовлення вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.

 

Перейти до панелі інструментів