30.04.2024
Екологія Новини

Ініціатива: тернополяни збирають чеки, аби надсилати їх на утилізацію

Папір, на якому роздруковують чеки, для переробки не годиться, бо містить пластик. Раніше його просто викидали, однак небайдужі тернополяни знайшли, хто може утилізувати такий вид сміття.

 

  • Не викидай!, – каже мені подруга Оксана, вказуючи на автобусний квиток, роздрукований у вигляді фіскального чеку, – Віддавай краще мені.
  • Збираєш чеки? Але ж їх не переробляють, – впевнено заявляю, бо ж теж маю сякі-такі знання із сортування сміття.
  • Не переробляють, але ми знайшли, хто їх утилізує, – посміхається дівчина.
Чеки в магазинах, кафе, аптеках, книгарнях, з передбаченнями і без, квитки на рейсові автобуси, електрички та вже майже рік як в громадському транспорті Тернополя – наше місто потопає у смітті, яке точно не має шансів на друге життя. Фіскальні чеки – це не макулатура. Для них використовують спеціальний папір, який містить пластик, тому їм раніше було місце у смітті, яке не підлягає сортуванню.
Чи все ж є варіанти?
Оксана Назарко працює адміністраторкою в магазині туристичного спорядження всеукраїнської мережі Горгани. Розповідає, що чеків у них завжди багато: прийом товару, обслуговування клієнтів. Зрештою, пакувальних матеріалів загалом є досить. Але намагаються бути якомога більш екофрендлі: що можуть – сортують, що не підлягає переробці – використовують повторно.
  • Сміття намагаємось сортувати: папір, пластик. Все це потім складаємо для безхатченків, а вони вже здаються на переробку, – пояснює дівчина. – Якось знайшла в мережі групу екоактивістів, які пропагують сортування сміття та переробку на Львівщині та Прикарпатті. Утилізують вони і фіскальні чеки. Ми – мережа, крамниці в нас є і в цих регіонах. Тож домовились: якщо будуть якісь відправки у Львів, заодно і передамо зібрані на утилізацію чеки.
Зараз цього добра вже назбиралась коробка та пакет. Візуально – багато. Фактично – ні, бо, якщо втрамбувати, то буде раптом кількасот грамів.
  •  Ми хочемо підзбирати добряче, щоб зайвий раз не завдавати клопотів із цими передачами, – пояснює Оксана. – Може, це і маленький крок, але все ж і його варто робити, якщо є можливість.
Дівчина наголошує: дуже багато людей думають, що отакі ініціативи нічого не вирішують. Мовляв “Якщо цього не робить ніхто, то що зміниться, якщо я почну сортувати?”.
  •  Але насправді чимало людей вже зараз ходять із екоторбами, бамбуковими горнятками та термочашками, багаторазовими торбинками замість поліетиленових. Просто це не надто помітно, от і складається враження, що нічого не змінюється. А якщо ті самі чеки почнуть збирати на утилізацію супермаркети та інші заклади, де їх видача є обов’язковою, то це точно матиме ефект, – впевнена дівчина.

Наразі ж пропонує всім, хто піклується про довкілля, також почати відкладати чеки і приносити їм.

  • Нехай це буде першим кроком, можливо, потім до цієї ініціативи долучаться й інші магазини нашого міста, – додає Оксана.

Довідка:

Приносити чеки можна за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 12, магазин “Горгани”.

Перейти до панелі інструментів