28.03.2024
Промо

Що таке IPO і чому варто туди інвестувати

Всі великі та відомі у всьому світі компанії з капіталізаціями у мільярди та трильйони доларів колись були маленькими. Їхні акції коштували недорого проти цін у 2021 році. Взяти ті ж Microsoft, Facebook, Apple, Google (Alphabet) тощо. Всі вони перед виходом на фондовий ринок провели першу публічну пропозицію акцій (Initial Public Offering — IPO). Варто розуміти, що не всі з компаній, які вийшли на фондовий ринок, стали відомі та успішні. Це одна з причин, чому IPO ризикований, але потенційно найвигідніший спосіб інвестування.

Вкладати гроші в компанії, що беруть участь у першій публічній пропозиції акцій, потрібно дуже уважно, аналізуючи ситуацію та оцінюючи ризики. Розповімо про процедуру IPO більш детально.

Для чого інвесторам і компаніям потрібно IPO

Вихід на фондовий ринок має цілком практичні підстави. Компанія в такий спосіб виконує наступні завдання:

  • підвищує репутацію;
  • проходить сувору перевірку;
  • заявляє про себе;
  • залучає грошові кошти акціонерів;
  • отримує кредити тощо.

З моменту проведення першого публічного розміщення акцій компанія стає публічною. З її фінансовими звітами може ознайомитися будь-хто. Це підвищує довіру, дозволяє оцінити подальші перспективи. Зацікавлені особи можуть вкладати гроші, якщо вірять в успіх проєкту.

Важливо врахувати перед інвестицією в IPO

Купуючи акції таких компаній, інвестори вже за перший квартал (3 місяці) можуть здобути прибуток до 50%. В перший же день можна отримати прибутковість на рівні 30%. Звичайно, тут все залежить від компанії та інтересу щодо бізнесу з боку інвесторів. Потенційна прибутковість висока, але й ризик теж великий. Може трапитися й так, що акції не будуть рости в ціні, а компанія й зовсім може збанкрутувати. З цієї причини не рекомендуємо бездумно інвестувати та вкладати гроші, без яких не вийде забезпечувати собі необхідний рівень життя.

Інвестування в IPO — це не той спосіб, з якого потрібно починати торгівлю на фондовому ринку. Важливо здобути хоча б мінімальний досвід і знання. Наприклад, можна купити облігації внутрішньої позики (ОВДП), вкласти гроші в акції великих американських компаній. Рекомендується обов’язково пройти навчальні курси, порадитися з фінансовими експертами, перш ніж вкладати гроші в IPO.

Якщо, проаналізувавши інформацію про компанію, ви розумієте, що в неї є перспективи, можна вибрати одну із стратегій. Наприклад, IPO можна використовувати як спосіб довгострокового інвестування з можливістю в майбутньому отримувати дивіденди. Згідно зі статистичними даними, майже 70% з усіх компаній, які провели першу публічну пропозицію, починають виплачувати інвесторам частину прибутку в середньому через 3 роки.

Купівля цінних паперів на IPO

Тільки ліцензовані компанії можуть купувати акції на фондовому ринку. Щоб фізичній особі отримати таку можливість, потрібно звернутися до посередника. Наприклад, компанія «Фрідом Фінанс Україна» надає клієнтам можливість інвестувати в IPO.

Як правило, для подачі заявки потрібна досить велика сума. Посередник акумулює кошти клієнтів, які бажають здійснити інвестицію в перше публічне розміщення акцій обраного емітента, і завдяки цьому надає таку можливість. Мінімальна сума, встановлена «Фрідом Фінанс Україна» для вкладення в IPO, становить $2000. Для отримання більшої прибутковості рекомендується вкладати від $5000. Врахуйте, упродовж перших 92 днів ви не зможете продати акції. Втім можна скористатися форвардним контрактом, якщо така необхідність виникне.

«Фрідом Фінанс Україна» дає змогу інвестувати в перше публічне розміщення акцій на найбільших світових фондових біржах, наприклад, NYSE, NASDAQ тощо. Така можливість є в українців завдяки європейському підрозділу холдингу Freedom Holding Corp.

Фінансові експерти інвестиційної компанії ретельно аналізують майбутні IPO, відбирають найбільш перспективні з них. Крім того, ви можете задавати будь-які тематичні питання і проходити навчання.
Компанія Freedom Finance Ukraine працює в Україні вже понад 20 років, має всі необхідні дозволи від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, завжди намагається запропонувати своїм клієнтам найбільш вигідні варіанти інвестування.

Перейти до панелі інструментів