27.07.2024
Новини

Чи звільнять ректора КНУ ім. Тараса Шевченка, відповів Володимир Зеленський

Раніше “Терміново” повідомляло, що ректор Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров, який є уродженцем Бучача, потрапив у скандал. Оприлюднили петицію та просили президента звільнити очільника вишу за зловживання із закупівлями. Зокрема, йшлося про харчові продукти для курсантів університету. Зараз Зеленський звернувся до Кабміну та Офісу генпрокурора, щоб вони опрацювали порушені в петиції питання.

Президент України Володимир Зеленський розглянув петицію про звільнення ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Бугрова «за розкрадання державного майна, корупцію та аморальну поведінку в умовах воєнного часу».

У відповіді на петицію Зеленський зауважив, що перш ніж звільнити Бугрова з посади, потрібно перевірити звинувачення проти нього.

“Відповідь Президента України на електронну
петицію № 22/216794-еп «Прошу Президента
застосувати право законодавчої ініціативи і
внести до Верховної ради України проєкт змін
до Закону України «Про вищу освіту» щодо
розірвання контракту з керівниками закладів
вищої освіти. за розкрадання державного
майна, корупцію та аморальну поведінку в
умовах військового часу.», розміщену на
вебсайті Офіційного інтернет-представництва
Президента України 23.01.2024 громадянином
М.Ю.Луциком, яку підтримали понад 25 тисяч
громадян

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію № 22/216794-еп «Прошу Президента застосувати право законодавчої ініціативи і внести до Верховної ради України проєкт змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розірвання контракту з керівниками закладів вищої освіти. за
розкрадання державного майна, корупцію та аморальну поведінку в умовах військового часу», яку підтримали понад 25 тисяч громадян.
Дякую всім, хто долучився до цієї петиції, за активну громадянську
позицію.
Конституція України зобов’язує мене діяти лише на підставі, у межах
повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Стаття 62 Конституції України наголошує, що особа вважається
невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях.
Відповідно до норм статті 36 Кримінального процесуального кодексу.

України прокурор здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням.

Також необхідно взяти до уваги, що у петиції пропонується внести зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо обов’язкового звільнення керівників закладів вищої освіти за розкрадання державного майна, корупцію та аморальну поведінку під час дії воєнного стану. Відповідальність за правопорушення з такими кваліфікаційними ознаками вже є у чинному законодавстві України, і
вона стосується не лише керівників, а й будь-якого громадянина України. Перш ніж притягти до кримінальної відповідальності зазначеного у зверненні керівника університету чи звільнити його з посади, необхідно здійснити перевірку викладених відомостей уповноваженими органами.

Відповідно до статей 85, 116 Конституції України, статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» державну політику у сфері освіти визначає Верховна Рада України, а реалізує Кабінет Міністрів України.

Ураховуючи зазначене, я звернувся до Кабінету Міністрів України та Офісу Генерального прокурора з проханням опрацювати порушені в електронній петиції питання і поінформувати автора звернення про результати”, – йдеться у відповіді.

Перейти до панелі інструментів