23.10.2024
Новини

У Кременці після того, як 8-річна дитина потрапила під авто, взялися встановлювати дорожні знаки та наносити розмітку

Раніше “Терміново” повідомляло про ДТП, що трапилася у Кременці 27 вересня. Тоді 8-річна дівчинка потрапила під авто і сильно травмувалася. І, хоча зараз малеча уже вдома та почувається добре, страшно уявити, що пережили батьки та сестричка-близнючка, яка у момент аварії була поруч. Про події того дня та про те, як сталося, що дитина опинилася під колесами вантажівки, розповів “Терміново” батько дівчинки Іван Семегин.

  • Того дня наші доньки зібралися на заняття з гімнастики. Прийшли на зупинку і згадали, що забули гроші, коли уже приїхав автобус. Тож вирішили повернутися до дому. Вони вийшли на дорогу, не зорієнтувалися в ситуації, не помітили автомобіль і одна з них почала перебігати дорогу, інша донька зупинилася, – каже батько постраждалої.

Також пан Іван зазначає, що, побачивши дітей, водій автомобіля “Mercedes-benz Sprinter 315 CDI”, почав гальмувати та з’їхав вправо, аби уникнути зіткнення. На жаль, зробити цього не вдалося.

  • Водій також був шокований. Він хотів викликати “швидку”, але в стані стресу зателефонував на лінію “102”. Не дочекавшись “швидкої”, обох доньок та мою дружину, яка прибігла на місце, до приймального відділення Кременецької лікарні відвезли небайдужі очевидці.

Кермувальник, під авто котрого потрапила дитина, не місцевий. За словами Івана Семегина, повівся у ситуації дуже відповідально та гідно. Щодня телефонував і цікавився здоров’ям дівчинки, також пропонував допомогу.

  • Він сам був шокований. Чоловік не місцевий, також, як і я, тато трьох дітей. Тож поставився до цього дуже відповідально.

Може здатися, що такі ситуації, коли діти, минаючи пішохідний перехід, перебігають дорогу, стаються чи не щодня. Проте, не у цьому випадку. Річ у тім, що найближчий перехід від місця аварії розташований за понад пів кілометра.

Біля зупинки, де авто збило дівчинку, пішохідного переходу немає

Чи допустима така ситуація, ми спробували з’ясувати у поліції.

Як розповіли “Терміново” у відділі комунікації поліції Тернопільщини, у разі, якщо дорога перебуває на балансі органу місцевого самоврядування, варто з’ясувати, чи є у місті схема організації дорожнього руху та чи передбачений на згаданій ділянці дороги пішохідний перехід. Якщо так, то за відсутність пішохідного відповідають компетентні служби. Якщо в схемі знак пішохідного переходу та розмітка на дорозі не передбачені, то встановити їх можуть на звернення місцевих чи з ініціативи громади.

Ми звернулися із запитом на отримання публічної інформації у Кременецьку міську раду, аби з’ясувати, чи є у місті схема організації дорожнього руху та чи передбачений пішохідний перехід біля зупинки, де під авто потрапила дитина.

Схеми організації руху у Кременці, як з’ясувалося, немає. Проте пішохідний перехід біля згаданої зупинки обіцяють встановити.

“План (схема) організації дорожнього pyxy на вулиці Захисників України (колишня вулиця Льотчиків — Визволителів) міста Кременець відсутній. Тому на чергове засідання виконавчого комітету Кременецької міської ради готується проєкт рішення про влаштування пішохідного переходу та встановлення дорожніх знаків на вулиці Захисників України.

Це рішення надасть дозвіл влаштувати на вулиці Захисників України міста Кременець (в районі автобусних зупинок біля кафе «Айвенго» за погодженням з представниками Кременецького районного відділу поліції ГУНП в Тернопільській області) пішохідний перехід згідно з вимогами нормативних актів зі встановленням відповідних дорожніх знаків «Пішохідний перехід» 5.38.1 та 5.38.1. та за сприятливих погодних умов нанести дорожню розмітку 1.14.1 «зебра»”, – йдеться у відповіді на запит.

Також після того, як у місті порушили питання щодо встановлення дорожніх знаків, зокрема й звернення у міську раду Івана Семегина, у Кременці таки взялися за цю проблему. За останні два тижні на вулицях міста подекуди поновили пішохідну розмітку та встановили нові знаки, зокрема, й про заборону в’їзду у місто вантажного транспорту. Та як каже тато дівчинки, що потрапила під авто: “шкода, що для розв’язання проблеми спочатку хтось мав постраждати”.

Перейти до панелі інструментів