20.04.2024
Місто Новини

Екоінспекція оштрафувала директора музею за незаконну зрізку дерева (фото)

Свіжий пеньок можна було побачити одразу біля входу до обласного краєзнавчого музею в середині квітня. Однак недовго. Дуже швидко місце зрубу дерева приховали, присипавши землею.

В міському управлінні житлово-комунального господарства повідомили Терміново, що не давали жодних дозволів на зрізання даного дерева у центрі міста. При цьому звернули увагу, що дерево було розташоване на території, прилеглій до музею, а отже саме цей суб’єкт господарювання несе відповідальність за дане дерево.

Читайте також: На тернополянина, який самовільно зрізав дерева на Корольова, муніципали склали три протоколи
Директор музею Степан Костюк пояснював, що алича плодоносила, ягоди падали на тротуар, і люди могли на них послизнутися. Тож дерево, мовляв, зрізали з міркувань безпеки перехожих та відвідувачів музею. Однак свою причетність до даного порушення директор спростовував.

– Я не знаю, за чиєю вказівкою і хто зрубав це дерево. Я більше по науковій частині, а не по господарській, – сказав у розмові з Терміново Степан Костюк у квітні.

Тоді ж екологічна інспекція почала з’ясовувати,  з чиєї ж ініціативи не стало дерева в центрі міста.

Через кілька днів пеньок одразу присипали землею, намагаючись приховати скоєне (фото: Терміново)

Читайте також: Конструкцію, для встановлення якої незаконно зрізали дерева, демонтували

– Спочатку директор сказав, що нічого не знає. Нам би довелося звертатися в поліцію, щоб уже правоохоронці встановлювали порушника. Та коли ми запросили керівника музею до нас для дачі пояснень офіційним листом, то зізнався, що саме він дав вказівку. Відтак на нього наклали штраф, який він уже сплатив, – повідомив начальник Держекоінспекції у Тернопільській області Роман Нитка.

За його даними, розмір штрафу склав 500 грн, окрім того інспекцією ще нараховано для компенсації 410 грн збитків, завданих довкіллю.

Читайте також: Вирубка дерев заради парковок: конфлікт світобачень, який загрожує пересварити чималу кількість тернополян

Тим часом в міському управлінні ЖКГ закликають тернополян цікавитись у людей, які зрізають зелені насадження, на підставі яких довільних документів вони це роблять. І якщо дозволів немає, то одразу викликати поліцію.

Нагадаємо, у грудні 2020 року біля майдану Героїв Небесної сотні на вул. Медовій чоловік попідпилював стовбури дерев, аби ті загинули, і втік. Жителі прилеглих будинків переконані, що зроблено це було з метою захоплення зеленої ділянки під будову або під МАФ. Аби вберегти насадження люди вдалися до нестандартних дій.

Читайте також: Звозять землю, зрізають дерева: що буде на зеленій зоні на “Бережанській конюшині” (відео)

Перейти до панелі інструментів