08.09.2024
Здоров’я Місто Новини

Лідери думок, медики, які лікують від ковіду, та “швидка”: скільки жителів Тернопільщини вже отримали щеплення

Кампанія з вакцинації від ковіду на Тернопільщині розпочалася 25 лютого. За цей час мобільним бригадам вдалося вакцинувати 4 578 людей.

Про це на сесії обласної ради в середу, 17 березня, розповіла очільниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

За словами Ярмоленко, в області створили 12 мобільних бригад на базі 11 медзакладів. Одна із бригад вчилася робити щеплення вакциною Pfizer, однак в область поки завезли лише AstraZeneka (Covishield), тож згадана бригада наразі не працює.

Що ж до Pfizer, то, згідно дорожньої карти вакцинації, її мали би розприділити між тими, хто проживає у соціальних установах, інтернатах, будинках для людей похилого віку. Всього в переліку – 712 осіб.

Тим часом з 9 березня в області працюють 9 мобільних бригад. Їх визначили для проведення першого та другого етапів вакцинації на 148 пунктах для проведення щеплень. Робитимуть ін’єкції працівники так званої “первинки”, вони розпочали навчання щодо щеплень у середу, 17 березня.

Читайте також: Мер Тернополя пояснив, чому вирішив наразі не вакцинуватися

– На першому етапі під вакцинацію підлягали медпрацівники 27-ми закладів охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам із ковідом, – каже Ярмоленко. – А це 2 249 осіб. 40 з них – це працівники лабораторії, яка роблять аналізи на коронавірусну інфекцію, 350 – працівники екстреної меддопомоги.

Першими щеплення отримали працівники закладів охорони здоров’я, котрі надають допомогу хворим на ковід. Мова йде про працівників міської лікарні №2 та інфекційного відділення тернопільської міської дитячої лікарні.

– Відповідно до першого етапу дорожньої карти, в області вже вакцинували медпрацівників вторинного та третинного рівня надання меддопомоги, – розповідає Ярмоленко. – В першу чергу, це працівники медзакладів, які надають допомогу хворим з ковідом, працівники екстреної меддопомоги, мобільних бригад, лабораторій, які тестують на ковід. Станом на сьогодні в області вже проводять вакцинацію цільових груп, котрі відповідають другому етапу: медпрацівників, які надають стаціонарну та первинну меддопомогу іншим хворим, працівників системи громадського здоров’я, а також медпрацівників інших відомств.

Згідно зі змінами, в Україні під час першого етапу вакцинації дозволили також щеплювати лідерів думок. До них віднесли перших осіб держави, діячів культури та спорту, громадських діячів, лідерів релігійних спільнот та депутатів. На Тернопільщині це теж діє.

– Від початку кампанії в Тернопільській області щепили 4 578 осіб, – продовжує Ольга Ярмоленко.

Серед них:

– працівників мобільних бригад з імунізації – 26;

– працівників закладів охорони здоровя, які надають допомогу пацієнтам із ковідом – 1 547;

– працівники екстреної меддопомоги, разом із водіями, – 327;

– працівники інших закладів охорони здоровя, які не надають допомогу пацієнтам із ковідом – 823.

Як розповіла Ярмоленко, 16 березня найбільша кількість вакцинованих осіб в усій Україні була в Тернопільській області – 600 людей.

[poll id=”4″]

Перейти до панелі інструментів