20.04.2024
Місто Новини Оперативно

Тернопільщина ризикує найближчим часом потрапити до “червоної” зони – епідеміолог

Ситуація із грипом, ГРВІ та ковідом на Тернопільщині наразі вкрай неблагополучна. В області вже два дні поспіль перевищені показники госпіталізації та інцидентності, розповів на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

За словами епідеміолога, ситуація в області має стійку тенденцію до ускладнення: зростає показники захворюваності, інцидентності, перевищені порогові значення для ковіду та ГРВІ, зростає кількість людей, які продовжують хворіти, число шпиталізацій, кількість пацієнтів, які потребують кисневої підтримки, померлих осіб, також в області постійно діють 5-6 спалахів ковіду.

– Область перевищує два критерії, за якими оцінюють приналежність до певної карантинної зони, – пояснює Паничев. – Зокрема, область другий день поспіль перевищує показник госпіталізації на 60 і більше відсотків. Якщо таке трапиться і сьогодні, то ризикуємо найближчим часом опинитися в “червоній” зоні.

У Тернополі поки немає перевищення порогу захворюваності на грип, ГРВІ та ковід. Але місто щодня дає близько третини випадків ковіду, які реєструють впродовж доби в усій області. Наприклад, за вчора лабораторно підтвердили 353 випадки, з них місто дало 101.

– Разом із лабораторними підтвердженнями та підозрами, щодня близько 1000 випадків ковіду реєструють в області. Зросло число людей, котрі хворіють. Якщо два тижні тому було в межах 1800, то тепер –  4374, – наводить цифри Паничев. – В найближчі дні матимемо ускладнення ситуації. Не останню роль тут зіграли заходи до 8 березня, бо була велика кількість контактів. Також приватні перевізники часто порушують карантинні обмеження.

Крім того в області зростає кількість померлих, віком до 60 років. Лише впродовж останніх днів трапилося декілька смертей пацієнтів, віком 40-47 років. Як згодом на засіданні обласного штабу повідомила головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук, далеко не кожен із померлих мав супутні хвороби.

Що ж до ситуації в самому місті, то, за словами начальника міського управління охорони здоров’я Василя Даньчака, до “червоної” зони місто поки не дотягує, але Кабмін при зонуванні бере до уваги показники всієї області.

– Область впродовж 2 останніх днів перевищує граничні показники за динамікою госпіталізації. Якщо тенденція збережеться, є ризик що на Тернопільщині запровадять “червону” зону, – підсумував Володимир Паничев.

 

 

Перейти до панелі інструментів