07.05.2024
Відео Екологія Новини

На Тернопільщині від загибелі врятували десятки кажанів (відео)

На Тернопільщині люди врятували від загибелі кілька десятків кажанів. Тварин виходжують працівники Національного природного парку “Дністровський каньйон” (далі – парк). Про це повідомив науковий співробітник парку Петро Площанський.

“У підвалі адмінбудинку парку на зимовій сплячці знаходилось десятки кажанів, яких люди з Тернопілля врятували взимку від загибелі і передали в парк. На жаль, кажани потривожені під час їх знахідки та перевезення у Заліщики. Багато з них витратили свої енергетичні запаси і їх маса досягла критичної точки, що веде до загибелі. Працівникам парку довелося вивести їх зі стану зимової гібернації (сплячки – ред) і розпочати напоювання та підгодівлю”.

https://www.facebook.com/npp.canyon/posts/1880727212080278

До слова, у січні цього року співробітники Національного природного парку “Дністровський каньйон” провели облік кажанів, які живуть у печерах на території природоохоронного об’єкта. Зокрема, обстежили печери “Вітрова” біля с. Королівка та “Ювілейна” поблизу с. Сапогів Борщівської громади. Печера “Вітрова”, яка тепер є частиною лабіринту “Оптимістичної”, здавна згадується у літературних джерелах, як місце зимівлі рукокрилих. Міжнародна організація, що координує дослідження і моніторинг популяцій рукокрилих у Європі – EUROBATS, внесла цю печеру до списку ключових підземних сховищ кажанів загальноєвропейського значення.  У печері “Ювілейна” уже сформоване скупчення підковиків малих. Крім того, тут виявили і кажанів інших видів , зокрема нічницю водяну та вуханя бурого.

Інструкцію, як врятувати кажана взимку, можна знайти на сайті Українського центру реабілітації рукокрилих. Там також повідомляють, що кажани народжують лише 1-2 дитинчат на рік і вразливі до руйнування їх природних сховищ. Кажани не агресивні до людей, не перадають їм інфекцій. Всі види рукокрилих України внесені до “Червоної книги”, тому важливий порятунок кожної тварини. Вбивати їх або пошкоджувати місця їх оселення заборонено.

Фото: Національний природий парк “Дністровський каньйон”.

Перейти до панелі інструментів