26.04.2024
Економіка та фінанси Новини Розслідування Суди

Продаж спиртзаводів Тернопільщини супроводжують скандали, один з яких – міжнародний

Інформацію про розкрадання майна на Марилівському спиртзаводі, який наприкінці минулого року продали на аукціоні молдовській фірмі СП «Zernoff», спростовує управління забезпечення реалізації повноважень у Тернопільській області Регіонального відділення Фонду державного майна України (далі ФДМУ – ред.) в Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях. 

Про факт розкрадання на своїй сторінці в Фейсбуці повідомив 21 лютого радник Міністра МВС України Михайло Апостол. Він заявив, що «переможець аукціону з продажу об’єкта малої приватизації Марилівського МПД ДП “Укрспирт” – молдовська компанія СП “Zernoff” – звернулася до суду з позовом до Фонду держмайна України через істотну розбіжність фактичної кількості майна, заявленого в електронному лоті”. 

За даними Апостола, на підприємстві було відсутнє цінне обладнання: котли, вентилятори, вологоміри, а об’єкти нерухомості не відповідали опису. 

“І знов добавилося роботи поліції. Хоча, переконаний, це розкрадання відбулося на очах у всіх”, – написав тоді радник міністра МВС.

ФДМУ запевняє: усе майно на місці, суд стверджує протилежне

 В ФДМУ повідомляють, що 22 лютого спільно з представниками ДП «Укрспирт» працівники управління провели  перевірку наявності майна Марилівського МПД, яке було предметом приватизаційного аукціону. 

У Фонді держмайна стверджують, що все майно – на місці, а судовий позов інвестора трактують як спробу повернути гарантійний внесок та не сплачувати решту коштів. (Фото – ФДМУ)

“Під час огляду підтвердили наявність на Марилівському спиртзаводі усіх без винятку необоротних активів, у тому числі тих, які зазначаються відсутніми та/або неідентифікованими, а також підтверджено відповідність технічних площ будівель, заявлених до приватизації відповідним технічним документам. З огляду на вищезазначене, звернення компанії до суду може бути трактовано як спроба повернути гарантійний внесок та не сплачувати решту коштів, про що свідчить постійне відкладання інвестором моменту оплати коштів за актив», – йдеться в офіційній заяві ФДМУ.

Читайте також: Марилівський спиртзавод продали більш, як удвічі дорожче від стартової ціни

Тоді як рішення Господарського суду Києва від 11 січня 2021 року базується на зовсім інших даних.

В ухвалі вказано, що 29 грудня 2020 року представниками СП “Zernoff” разом із представниками РВ Фонду та працівниками ДП «Укрспирт» було оглянуто об`єкт приватизації та складено акт обстеження.

“В даному Акті відображено: Відсутні документи – монтажні схеми, проекти; Відсутнє майно – насоси, вологоміри, вентилятори, котли, циліндри, прилади тощо; Неідентифіковане майно – датчики, витратоміри, дифманометри, електропневмоперетворювачі, мікропроцесори, прилади, клапани, модулі тощо; Невідповідність об`єктів нерухомого майна за складом та характеристиками умовам Договору та інформаційному повідомленню про приватизацію об`єкта. Акт підписано представниками СП «Зернофф» – Позивача, а також представниками РВ Фонду – Відповідача-1. Працівники ДП «Укрспирт» від підписання Акту відмовились”, – йдеться в ухвалі суду.

У ній також констатується, що станом на дату подання позову до суду (мова про 4 січня 2021 року – авт.) проданий позивачеві об’єкт приватизації “фактично не відповідає переліку майна, описаному в договорі та інформаційному повідомленні, опублікованому раніше в електронній торговельній системі”.

Відтак суд задовольнив прохання інвестора призупинити операцію, яка мала принести до державного бюджету України 120 млн грн (+24 млн податку), а також зупинив термін виконання зобов`язання компанії «Zernoff»  щодо купівлі заводу.

“Є питання і до молдовського інвестора”

Під час вчорашнього спілкування з Терміново Михайло Апостол висловив думку, що у ситуації з майном “не все так однозначно, як могло здатися на перший погляд”. 

– Є питання і до молдавського інвестора. Треба з`ясувати, на скільки він чесний, – каже Апостол.

поліція не має права ініціювати перевірку на державному підприємстві, яким досі є Марилівськй спиртзавод

На уточнююче питання, чи мали б правоохоронні органи взятися за вивчення ситуації із майном спиртзаводу, Апостол відповів, що для відкриття кримінального провадження за цим фактом  «необхідно, щоб Фонд держмайна або молдовський інвестор звернулися із відповідною заявою до поліції”.

– Або можна провести аудит із залученням експертів, – уточнив Михайло Апостол.  

Як виявилося, фраза у його дописі у Фейсбуці про те, що у поліції тепер додасться роботи, була радше роздумами про бажане, але не реальністю.

Адже на місці поліція ніяк не відреагувала на заяву радника міністра, оскільки… до Нацполіції у Тернопільській області ніхто з цього приводу не звертався, поінформував її речник Сергій Крета.

– Якщо немає звернення, я чи поліція не можемо ініціювати перевірку. Якби була відкрита кримінальна справа, тоді можна. А так поліція не має права ініціювати перевірку на державному підприємстві, яким досі є Марилівськй спиртзавод, – пояснив Михайло Апостол ситуацію із відсутністю реакції поліції на потенційне розкрадання державного майна.

Аби розгадати загадку із зникненням майна заводу, а потім його появою, Терміново намагалося зв’язатися із керівництвом спиртзаводу. Одна за вказаними на сайті підприємства номерами ніхто не взяв слухавку. 

“Працюємо над розв’язанням невідповідностей”

Чи дійде до реальної угоди з продажу Марилівського спиртзаводу, теж залишається відкритим запитанням.

Директор з розвитку бізнесу “Zernoff” Олександр Аванесян стверджує, що у ході інвентаризації інвестори таки виявили “певні невідповідності”, які вказані в позовній заяві. 

“Поряд з роботою в судовому полі, ми працюємо над розв’язанням невідповідностей, в тому числі за столом переговорів», – цитують відповідь Аванесяна на свій інфозапит Dengi.ua.

У коментарях всеукраїнським виданням керівництво молдовської фірми наголошує, що не відмовляється від наміру придбати Марилівський спиртзавод.

«Ми дуже засмучені, що партнерство щодо цього проекту доводиться починати в суді. Але ми повинні перестрахуватися. Ми не відмовляємося від придбання лота. Просто хочемо ясності”, – пояснив УНІАН позицію інвесторів співвласник СП “Zernoff” Юрій Дячук.

Від Кобиловолоцького спиртзаводу покупець теж відмовився

При цьому історія з Марилівським спиртзаводом – не єдиний скандал з приватизацією спиртзаводів на Тернопільщині. Як виявилося, у середині лютого ще один потенційний інвестор – ТОВ “Регіон комплект” (переможець аукціону з приватизації Кобиловолоцкого заводу у Теребовлянському районі) – змушений був відмовитися від угоди через борги самого “Укрспирту”.

Читайте також: Ціна зросла майже в три рази: за Кобиловолоцький спиртзавод боролися 5 претендентів (фото)

“Законні права покупця вступити в право власності на придбане майно можуть бути відстрочені на невизначений термін через боргові зобов’язання самого ДП” Укрспирт “перед третіми особами, які не зазначені в договорі купівлі-продажу. У зв’язку з цим вимагаємо розірвати договір малої приватизації об’єкта ДП “Укрспирт” і повернути гарантійний платіж в розмірі 2,5 мільйона гривень “, – цитує офіційний лист компанії до Фонду Держмайна України УНІАН.

Нагадаємо, аукціон з продажу Марилівськогоспиртзаводу , який розташований у Нагірянці Чортківського району Тернопільської області, провели 12 листопада. Переможцем торгів тоді визнали компанію СП “Zernoff» з Молдови. Вона погодилася викупити підприємство за 120 млн грн, що у двічі більше від стартової ціни.

Аукціон з продажу Кобиловолоцький спиртзаводу відбувся у грудні. За об’єкт приватизації на торгах змагалися одразу 5 учасників, а ціна об’єкта зросла зі стартових 25,9 до 81,7 млн грн, тобто у 2,8 рази.

Перейти до панелі інструментів