03.05.2024
Новини Файні люди

“До останнього ми не говорили про смерть”: лікар із Тернопільщини, який помер від ускладнень ковіду, отримав нагороду за моральне лідерство (відео)

Іван Венжинович, лікар-терапевт Почаївської райлікарні, посмертно став лауреатом премії “Світло Справедливості”. Нагороду за нього отримала сім’я.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці засновника премії — Інституту лідерства та управління Українського католицького університету. Як повідомляють там, Іван Венжинович входив до бригади швидкої допомоги як терапевт та інфекціоніст.

“Від початку пандемії, з квітня 2020 року, надавав медичну допомогу хворим на COVID-19. За майже пів року щоденної виснажливої праці не помер жоден його пацієнт. 30 вересня 2020 року на 51 році життя перестало битися серце Івана Венжиновича. Він помер від двосторонньої пневмонії, спричиненої ковідом”, – повідомляють на сторінці Інституту.

До слова, родина медика кілька місяців не могла отримати допомоги від держави, оскільки спершу не вдавалося довести, що Іван Венжинович помер саме через ускладнення ковіду.

Читайте також: Кричуща несправедливість: обіцяної допомоги від держави родина померлого лікаря досі не дочекалася (відео)

12 лютого ексочільник облдержадміністрації Степан Барна на своїй фейсбук-сторінці оприлюднив інформацію, що спеціальна комісія Управління Держпраці завершила розслідування випадку смерті медика. Фахівці дійшли висновку, що смерть лікаря справді пов’язана з його професійною діяльністю.

– Він дуже любив ту свою медицину. Страшно любив, – згадує Івана Венжиновича його батько пан Федір. – На будь-який виклик тут, в Почаєві чи по селах їздив. Видно, його номер мали, і таким чином він був одним із тих, хто безперервно ходив на виклики. Чи то дитина, чи дорослий, чи старший. Безвідказний він був. У поліклініці до нього черга стояла. До нього була чомусь прихильність. Любив розмовляти, мав добру підготовку.

Читайте також: “У нього точно був COVID-19”: вдова лікаря з Тернопільщини каже, що серед медиків не всі випадки заражень підтверджені

Як розповідає дружина Івана Венжиновича пані Ірина, і у вихідні, і у свята він був на роботі. Особливо, коли в нього були важкі пацієнти.

– У нього таке було кредо, він за таким принципом і до коронавірусу працював, – згадує жінка. – Незважаючи на те, що це субота, і це ніхто оплачував, він йшов подивитися призначення, лікування, як хворі себе почувають. Він в мене був просто лікар. Як моя бабця казала, “дохтор”.

Подружжя Венжиновичів прожило разом 22 роки.

Читайте також: На Тернопільщині помер 51-річний лікар, фото якого було на бігбордах по всій країні

– Кожен день у нас починався з кави, – продовжує пані Ірина. – Каву він робив дуже смачну. За цим столом на кухні сиділи, обговорювали наш день, що ми маємо зробити, про роботу, про дітей, про господарку.

За словами пані Ірини, ні вона, ні її чоловік про смерть не думали до останнього.

— Тільки один раз йому стало дуже погано, – каже жінка. – Він підійшов до вікна і сказав: “Іра, це, мабуть, вже все”. Йому важко було дихати…

Івана Венжиновича посмертного нагородили за моральне, духовне та етичне лідерство. У нього залишилися дружина та двоє дітей.

Довідка:

Нагороду «Світло Справедливості» заснували в 2010 році канадка українського походження Анастасія Шкільник (померла в 2014 році) та Борис Ґудзяк, архиєпископ і митрополит Філадельфійський УГКЦ, на честь батька Анастасії д-ра Михайла Шкільника — юриста, громадського і політичного діяча часів визвольного руху в Україні 1917-1920 років. Організатором Церемонії вручення нагороди «Світло Справедливості» є Інститут лідерства та управління Українського католицького університету.

Головне фото: Євген Малолєтка

Перейти до панелі інструментів