23.04.2024
Новини Суди

“Ви поставили гвинтівку у вікно і чистили?”: підозрюваний у стрілянині в дітей оскаржував свій арешт. Що вирішив суд

Під вартою без визначення розміру застави до 3 квітня перебуватиме підозрюваний у стрілянині в дітей у Тернополі Валерій Устинов. 22 лютого Тернопільський апеляційний суд залишив скаргу захисника підозрюваного без задоволення, а ухвалу міськрайонного суду – без змін. Ухвала є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Нагадаємо, ухвалою Тернопільського міськрайонного суду до підозрюваного Валерія Устинова застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 3 квітня цього року без визначення розміру застави. Чоловіка забрали в СІЗО просто із зали суду.

Не погодившись з рішенням міськрайсуду захисник підозрюваного Святослав Островський подав скаргу, в якій просив скасувати ухвалу і обрати для підзахисного запобіжний захід не пов’язаний з позбавленням волі. В обгрунтуванні скарги він вказує, що цей захід є надто суворим. У скарзі захисник також наголошує: те  що Устинов здійснив злочин з прямим умислом, не відповідає дійсності. У поясненнях він вказав, що постріл стався з необережності та його халатності. Зокрема, під час чищення зброї перевірив, чи є у рушниці патрони.  Як йдеться у скарзі, підозрюваний  хотів отримати контакт батьків потерпілих у правоохоронних органів для компенсації завданих збитків і попросити вибачення, однак батьки потерпілих не виявили бажання спілкуватися. 

Представник потерпілих і прокурор скаргу захисника підозрюваного не підтримали.

Читайте також: “Щиро каюся”: підозрюваного у стрілянині по школярах взяли під варту просто з зали суду (відео).

Головуюча суддя Галина Коструба попросила Валерія Устинова описати, як саме відбувся постріл. 

– Я чистив рушницю і не перевірив, чи є патрони, – пояснив Устинов. 

– Постріл був здійснений з вікна. Як ви її (рушницю – ред.) чистили? На підвіконні? Поставили гвинтівку у вікно і чистили? – уточнила суддя. 

Устинов заперечив. Галина Коструба також запитала, куди було направлено дуло. На що підозрюваний відповів, що був спиною до вікна, а дуло було направлене у вікно. Вікно було відчинене, оскільки він у той час прибирав квартиру. Здійснений був один постріл. 

Також судді поцікавилися в підозрюваного, чи часто він чистить рушницю. 

– Років 5 не чистив. Не користувався нею, не ходив на полювання, – сказав Устинов. – Просто прибирав у квартирі, натрапив на неї і вирішив почистити. Там не мало бути набоїв, я був впевнений, що вона не заряджена. Останній раз на полюванні я був ще у 2007 році.

Читайте також: “Дитина могла загинути, якби не куртка”: поліція і підозрюваний розповіли свої версії стрілянини в дітей у Тернополі.

Під час судових дебатів, захисник наголосив, що підозрюваний співпрацює зі слідством, здав українських і закордонний паспорти, з’являвся не перший виклик прокурора і слідчого, добровільно визнав, що вчинив злочин з необережності. Суспільних загроз для свідків і потерпілих не несе. Мовляв, якби хотів виявити подібне, то міг би це зробити до того часу, як його взяли під варту. Має намір компенсувати лікування і перепрошує за випадок, який стався. Хотів зустрітися з батьками потерпілих дітей.

– Через великий резонанс у ЗМІ здійснюється тиск на суд і на мене, як адвоката, – заявив Святослав Островський. – Формується суспільна думка, не зовсім правильний підхід зі сторони суспільства щодо ситуації, яка сталася. Його (Устинова – ред.) демонізують, роблять антигероєм. На мою думку, є підстави пом’якшити запобіжний захід. 

Про те, що хотів би зустрітись з батьками потерпілих школярів, поспілкуватись з ними, вибачитись та компенсувати всі витрати, у суді заявив і Валерій Устинов. Але як зазначила прокурор Оксана Соболь, з моменту вчинення правопорушення до моменту  застосування запобіжного заходу в підозрюваного було для цього достатньо часу. На цьому наголосив і представник потерпілих Василь Михайлюк. 

– Якби він зв’язався з батьками постраждалих до рішення суду, то це могло б розцінюватися як тиск на потерпілих або на свідків, – відповів на це захисник підозрюваного Святослав Островський.  Тай взагалі не так легко знайти контакти особи. Номер телефону батька я отримав на минулому судовому засіданні від журналістів. Навіть слідство телефону не надало. 

Нагадаємо, 21 січня у Тернополі 11-річний Максим отримав численні поранення, з його тіла вийняли кілька десятків дробин, хлопчик досі в лікарні. Згодом правоохоронці встановили, що пораненим був ще один хлопчик – дробинка потрапила йому у щоку. 

Третього лютого тернополянину Валерію Устинову повідомили про підозру. Йому висунули підозру у двох статтях Кримінального Кодексу України – ч. 4. ст. 290  та ч. 1 ст. 121 (хуліганство, вчинене з використанням зброї, та заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження). Зранку 4 лютого, згідно з ухвалою Тернопільського міськрайонного суду, чоловіка на два місяці взяли під варту просто із зали суду без визначення розміру застави.  

Фото: Євгенія Цебрій. 

Перейти до панелі інструментів