26.04.2024
Економіка та фінанси Місто Новини

У Тернополі хочуть підняти тарифи на тепло майже на 50%!

Про намір здійснити зміну тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води заявило комунальне  підприємство теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської  ради (надалі — КП «ТМТКЕ») .

Одноставковий тариф на послугу з постачання гарячої води з допомогою
центральних теплових пунктів для населення Тернополя хочуть підняти на 32% з 94,27 грн до 124,15.

Умовно змінна частина двоставкового тарифу зросте на 48%

Умовно змінна частина двоставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії як сума тарифів на виробництво теплової енергії, транспортування теплової енергії без урахування витрат на утримання та ремонт центральних теплових пунктів, постачання теплової енергії з урахуванням витрат на утримання індивідуальних теплових пунктів зросте на 48%, умовно-постійна частина – на 14%.

Читайте також: У Тернополі підняли тарифи на воду

Водночас у тарифіній сітці тепловиків подано дуже багато різних тарифів без конкретних поясень, чим вони відрізняються. Детальніше з нею можна ознайомимитися на сайті тепловиків.

Потребу збільшити тарифи на підприємстві мотивують тим, що рішенням виконавчого комітету від 16 грудня 2020 року № 127 «Про встановлення тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води» розрахунки встановлених тарифів були проведені з врахуванням ціни природного газу відповідно до Прейскуранту НАК «Нафтогаз України» на листопад 2020 року, діючого у листопаді 2020 року тарифу на послугу з розподілу природного газу та граничної вартості покупної теплової енергії при обсягах прямих витрат у розрахунку тарифів.

Читайте також: Тернопіль – на порозі грандіозного колапсу системи централізованого опалення (фото, відео, інфографіка)

«На січень 2021 року очікується встановлення Національною акціонерною компанію «Нафтогаз України» у визначеному законом порядку ціни на природний газ для виробництва теплової енергії у розмірі 8 325,00 грн./тис.куб.м без ПДВ, що, відповідно, на 54,9% вище від ціни на природний газ, застосованої для розрахунку тарифів на теплову енергію, встановлених рішенням виконавчого комітету від 16 грудня 2020 року № 127. З 1 січня 2021 року тариф на послугу з розподілу природного газу для ПРАТ «Тернопільміськгаз»  відповідно до постанови НКРЕКП від 30.12.2020 становить 0,88 грн за 1 куб. м на місяць без ПДВ, що у 2,7 рази вище від попереднього тарифу.

Також у зв’язку з ростом прямих витрат на виробництво теплової енергії гранична вартість покупної теплової енергії зростає на 15,3%», – йдеться в повідомленні «Тернопільміськтеплокомуненерго».

У підприємстві пояснюють, що внаслідок перерахованих факторів тарифні витрати зростають на 276,8 млн грн з ПДВ у розрахунку на рік, в тому числі на оплату природного газу – 239 млн грн., послуги з розподілу природного газу – 35,5 млн грн та покупної теплової енергії – 2,3 млн грн.

Читайте також: Тернополяни нарікають на холод в квартирах і нехлюйство ЖЕКів, від обіцяних перерахунків їм не теплішає (фото)

Зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, яким КП «ТМТКЕ» буде надавати послуги з постачання теплової енергії та/або постачання гарячої води приймаються протягом 7 календарних днів з дня повідомлення (його на сайті тепловиків датують 20 січня – авт.) про намір здійснити зміну тарифів на послуги з постачання теплової енергії та/або постачання гарячої води за адресами:

 В письмовому вигляді:

46001, м. Тернопіль, вул. І.Франка, 16, Комунальне підприємство теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради

46001, м. Тернопіль, вул. Коперника, 1, Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та  екології Тернопільської міської ради

В електронній  формі (сканована копія зауважень та/або пропозицій в PDF форматі):

Комунальне підприємство теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради: tmtke@ukr.net

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та  екології Тернопільської міської ради: gkge@ukr.net

14287дод_1_до_iнф_про_намiри_k4.02.202135639дод_2_до_iнф_про_намiри_k4.02.2021

Перейти до панелі інструментів