29.03.2024
Культура Новини

Томос, пандемія та надія: про що говорили очільники українських церков, вітаючи вірян із Різдвом

Очільники Православної церкви України та Української греко-католицької церкви традиційно привітали вірян із святом Різдва Христового, які святкують 7 січня. Однак, окрім традиційних послань, не обійшлося і без згадок про другу річницю Томосу та випробування сьогодення – пандемію. 

Так Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк закликав бути готовими до випробувань долі.

“У рік, що минув, ми відчували багато страхів чи були свідками неспокою і тривоги рідних та близьких нам людей, що були наслідком непевності, пов’язаними з реаліями пандемії. Не раз доводилося чути нарікання на осіб, відповідальних за безпеку, чи на цілі інституції. Одночасно ми розуміли, що не маємо надійних засобів та гарантій, щоб убезпечити себе чи близьких нам людей від очевидних загроз. Але чи були ми готовими на несподіване втручання Бога в наше життя? Чи були готові несподівано прийняти Божу допомогу від його неочікуваних посланців? А Марія та Йосиф були готовими! Вони були проповідниками надії”, – йдеться у посланні Семенюка.

Говорив про пандемію у своєму посланні до вірян і очільник Греко-католицької церкви України Святослав Шевчук.

“Ми святкуємо Різдво в умовах всесвітнього болю людини, спричиненого пандемією коронавірусу. Усіх наслідків і облич цієї біди ми ще вповні не збагнули і не усвідомили. Не відомо, які зміни чекають нас у сфері економіки, суспільно-громадського та церковного життя… Але ми вже зрозуміли, що вірус не цікавиться ні нашим місцем проживання, ні нашим достатком чи соціальним статусом. Усі ми однаково перебуваємо в небезпеці захворювання, а новітня загроза вбогості торкає всі закутки світу. Усі ми однаково потребуємо такої допомоги і сили, яка виходить за межі людських можливостей і сил. Тому Різдво Христове є для нас світлом надії та радості серед теперішньої темряви страху і розгубленості, і кожен із нас має бути відкритий для Божої благодаті, яка виливається на нас постійно, навіть у найтяжчі часи.

Святкувати Різдво в час пандемії — це просвічувати тих, хто в темряві, як це сповістив пророк Ісая: «Народ, який сидів у темноті, побачив велике світло; тим, що сиділи в країні й тіні смерти, — зійшло їм світло» (Іс. 9, 2; пор. Мт. 4, 16). Якщо нам дозволено зустрічатися, — звичайно, із дотриманням дистанції, — хай наша радість буде всім явна в наших очах. Носімо захисні маски, якщо потрібно, але не даймо, щоб вони приглушили спів наших традиційних колядок. Святкуймо, хто як може. Оспівуймо народження Спасителя в межах можливого, аби навіть у цій пандемії через нас передавалася найважливіша істина людської історії, що ми не самотні та покинуті, бо «З нами — Бог»!”, – звернувся до вірян Шевчук.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній нагадав про другу річницю Томосу.

“Окрім богослужбового святкового спогаду Навечір’я Різдва Христового сьогодні ми маємо ще один привід піднести особливу подяку Богові за благодіяння, якого від Нього удостоїлася наша Помісна Православна Церква два роки тому. Сьогодні вже друга річниця від того дня, коли під час спільної Божественної літургії у Патріаршому храмі святого Георгія у Константинополі з рук Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія ми отримали Томос про автокефалію Православної Церкви України.

Цією подією було довершено понад столітній шлях боротьби православного українського народу за свою церковну незалежність. Нею було покладено край несправедливому і неканонічному пануванню над Київським престолом, яке привласнив собі понад триста років тому Патріарший престол країни північної, який хоча і отримав історичний початок від Києва, але, захопившись гордістю мирського панування, з Дочки нашої перетворився щодо Матері своєї, Церкви Києва і всієї Руси, на свавільну бариню.

Однак завершення одного періоду історії – стало початком іншого. Завдяки Томосу ми отримали визнану і для всього Православ’я утверджену автокефалію. Ми, як рівноправна Церква-Сестра, увійшли до числа утверджених у Диптиху 15 Помісних Автокефальних Церков. Томос є одним з наріжних каменів для подальшої розбудови нашої церковної єдності і ми віримо, що з Божою допомогою прийде час, коли всі православні в Україні, як це і належить за приписами канонів, об’єднаються навколо Київського престолу, будуть складати єдину родину Православної Церкви України”, – звернувся до православних християн Епіфаній.

Перейти до панелі інструментів