16.04.2024
Місто Новини

Свято онлайн та премії замість танців: які альтернативи традиційним корпоративам планують у компаніях Тернополя

Попри пройдені карантини вихідного дня та наближення локдауну, у Тернополі ресторани приймають замовлення на корпоративні вечірки. Місцева влада дала добро, аби лише дотримувалися встановлених карантинних обмежень. А попит на корпоративи таки є.

Відповідно до результатів опитування, яке провів портал AIN.UA, 72,4% із 243 проаналізованих компаній відмовилися від проведення корпоративу. З них 76,6% назвали основною причиною скасування новорічного свята епідемію коронавірусу в країні. Ще в 12,3% компаній, де корпоратив скасували, натомість працівникам дадуть премії. Яка ж ситуація у Тернополі?

Журналістка Терміново поцікавилася, чи скасували традиційні новорічні вечірки для колективу у компаніях міста через коронавірус. Паралельно зателефонувала у кілька ресторанів та готельно-ресторанних комплексів Тернополя, аби дізнатися, чи накривають вони столи для цілих компаній, чи все ж відмовляються? Спеціально не називаємо їх, аби це не сприйняли як рекламу. Зрештою, це далеко не повна вибірка, лише, аби показати тенденцію – корпоративи таки проводитимуть.

“Ніхто ж людей силоміць в ресторан не тягне”

Перші дзвінки до адміністрацій ресторанів журналістка почала робити ще в другій декаді листопада. Тоді чіткої відповіді, чи проводитимуть корпоративи, отримати не вдалося. Пояснювали однаково: через карантин вихідного дня важко спрогнозувати, що буде далі. Тож радили телефонувати ще раз, коли встановлені три пари вихідних завершаться і приймуть хоч якесь рішення, в яких умовах країна живе і працює далі. Але надіялися, що проводити корпоративи таки дозволять. 

Адміністрація несе відповідальність за дотримання карантинних вимог, але йти чи ні на забаву – це вибір кожної окремої людини

В опитаних ресторанах пояснювали: корпоративи – врожайний період. Ні для кого не секрет, що попри всі обмеження, люди і весілля гучні влаштовували, і ювілеї. Але саме друга половина грудня – це ледь не щодня корпоративи. І на вихідних, і в будні. А в рік, коли ресторанний бізнес зіткнувся з серйозними викликами, саме фінал року є найбільшою надією підприємців компенсувати недоотримані кошти.

“Карантин не карантин, але якщо є попит… Ніхто ж людей силоміць не тягне і не змушує. Адміністрація несе відповідальність за дотримання карантинних вимог, але йти чи ні на забаву – це вибір кожної окремої людини”, – пояснює адміністраторка одного з ресторанів міста.

Що ж до корпоративів, то ціна з людини стартує від 450 грн, це без урахування алкоголю. І все святкування має завершитися до 22 год. (9 грудня уряд дозволив кафе та ресторанам працювати в новорічну ніч до 1.00 год. з 1 січня їм дозволять працювати до 23.00, але проводити розрахунки – лише до 22.00 год – авт.). Тож подекуди пропонують розпочати корпоративи хоч о 14.00 – аби люди встигли відпочити.

“Нам дозволили проводити корпоративні вечірки, – пояснює адміністраторка іншого ресторану. – Наразі вільні дні ще є, але у нас і площа велика, і приміщень є кілька. Що ж до карантинних вимог, то ми всього дотримуємося: відстань між столами, кількість людей.”

Із п’яти опитаних адміністраторів лише в одному ресторані нам відповіли, що вільних дат вже немає. 

“Немає взагалі. Навіть у будні. Все зайнято”, – лаконічно повідомили там.

Вечірки-онлайн замість звичного застілля

Як пояснила HR-менеджерка однієї з ІТ-компаній Тернополя Світлана, від офлайнових корпоративів зазвичай не відмовлялися там, де робочий процес і не переходив у віддалений режим. Переважно мова йде про невеликі колективи. Якщо люди й так щодня бачаться на роботі місяцями, спілкуються, багато часу проводять разом в одному приміщенні, то корпоратив мало чим відрізнятиметься в плані загрози заразити одне одного коронавірусом.

Під час карантину У нас близько 90% людей почали працювати віддалено, їм не вистачає живого спілкування з колективом

А от якщо персоналу – декілька десятків, то тут вже варто приймати рішення про доцільність новорічної вечірки або/і шукати альтернативу. Однак деякі компанії все ж шукають можливі шляхи провести корпоратив. Адже така вечірка – це вже давно не про танці та алкоголь, а насамперед про  комунікацію. Якщо компанія велика, то це одна з небагатьох можливостей послікуватися, а деколи і познайомитися зі співробітниками з зовсім інших відділів.

“Під час карантину у нас близько 90% людей почали працювати віддалено, їм не вистачає живого спілкування з колективом, – описує ситуацію Світлана. – Але на першому місці все ж стоїть питання безпеки. Тож я почала шукати варіанти так званого неофлайну”.

Менеджерка проаналізувала і те, що пропонують івент-агенції, і як влітку проводили різні події інші компанії. З цього визначила для себе три варіанти

“Перший – це онлайн-захід на базі зуму, з активностями, конкурсами. Наші корпоративи завжди були не лише для працівників, а й для їхніх родин. Тож подумала, як можна залучити і їх, – розповідає Світлана. – Наприклад, влаштувати конкурс сімейних фото, або вікторину на знання історії компанії. Насправді навіть це можна зробити оригінально, а поміж тим “розбавити” це все привітаннями керівників.”

Другий варіант Світлана підгледіла в івент-агенцій. Розповідає, що вони пропонують онлайн-дискотеки та концерти. Запрошують діджеїв, професійних ведучих, пропонують цікаві ігри, при цьому “розбивають” учасників на команди у зум-кімнатах. 

“Можна влаштувати тематичну вечірку онлайн. Наприклад, агенції пропонують навіть послугу доставки необхідних атрибутів, можуть також привезти відповідні страви та напої”, – описує перелічує варіанти HR-менеджерка. Однак тут же зауважує: такий вид корпоративів підійде точно не для всіх. Онлайн-дискотека – це точно розвага під настрій та смак.

Третім варіантом є інтелектуальні ігри на кшталт Mind Games. Який із перелічених обере для свого колективу, Світлана наразі не каже – аби це залишилося сюрпризом. 

Не буде цього року офіційного корпоративу з розмахом і в ІТ-компанії “Eleks”. Його вирішили скасувати з міркувань безпеки. 

“Влаштуємо маленькі вечірки для проєктних команд. До 10-15 людей + ті хто мають імунітет, а таких вже відсотків 50, – розповідає керівник тернопільського офісу компанії Сергій Кутузов. –  А ще зберемося на офісі на маленьку паті”.

Зекономлене на банкеті на премії чи благодійність

Оскільки після корпоративів починаються новорічно-різдвяні свята, коли майже всі традиційно їздитимуть на гостину, збиратимуться цілими родинами, то в багатьох компаніях таки вирішили перестрахуватися.

У Тернополі на заводі ТОВ “СЕ-Борднетце-Україна” працює 3,5 тисячі людей. За словами фахівчині з комунікацій компанії Ірини Швайкевич, щороку корпоратив проводили для адміністративної ланки, а це близько 350 працівників. Кошти на це закладені у бюджеті. Зважаючи на ситуацію в країні, цього року вирішили корпоратив не проводити взагалі. Грошам натомість знайдуть інше застосування.

“Ще не визначилися, на що саме скеруємо дану суму, – зазначає Ірина Швайкевич. – Це буде або благодійність, або спрямуємо їх на заходи для боротьби з коронавірусом.”

Незважаючи на те, що вже минула перша декада грудня, в багатьох компаніях досі не вирішили: потрібен карантин чи ні. Пояснюють це не лише побоюваннями через коронавірус, а й фінансовими труднощами. 

“Ні для кого не секрет, що рік видався складним для бізнесу, – розповідає HR-менеджерка однієї з віконних компаній міста. Просить не називати, з якої, аби не відлякати клієнтів на руку конкурентам.  – Щороку святкування корпоративу ми фінансували спільно із працівниками: 50/50. Цього року спитали в них же. Чи не краще ті 50%, які покривала на святкування фірма, додати до премії. Поки що ще визначаємося, але, швидше за все, що корпоративу таки не буде”.

Аналогічно збираються вчинити і в одній із компаній з продажу авто: гроші, які би покривали витрати на проведення свята, роздадуть як премії.

Хоча в багатьох компаніях працівники кажуть одне й те ж: ні корпоративу, ні премій. Тому збираються провести старий рік із шампанським, купленим за власний рахунок, і з надіями, що в наступному році коронавірус не позначиться на зарплатах та наявності робочого місця.

Нагадаємо, відповідно до рішення уряду від 9 грудня, 8-24 січня в Україні введуть режим посиленого карантину. В цей час ресторани та кафи не працюватимуть. Можливою буде лише послуга доставки.

Поки Терміново готувало цей матеріал, уряд ухвалив рішення про те, що з 19 грудня 2020 року вводять обмеження на проведення в розважальних закладах та закладах громадського харчування святкових заходів, бенкетів, майстер-класів, публічних подій. Тобто, в компаній є ще кілька днів, аби влаштувати корпоративи в рамках закону.

Ми також поцікавилися в тернополян, чи є доцільним цього року проведення корпоративів. Їхні відповіді дивіться у відео.

Всі фото: unsplash

 

Перейти до панелі інструментів