20.04.2024
Гуманітарна сфера Місто Новини Розслідування

Причину обвалу штукатурки у ЗОШ №5 ще з’ясовують, але гарантій безпеки дітей не озвучив ніхто

Чималий шматок штукатурки обвалився зі стелі і пролетів поруч з першокласницею. Про інцидент, який трапився в школі №5, повідомив батько дитини Володимир Курило. Тернополянин зазначив, що штукатурка обвалилася під час демонтажу одного з приміщень колишньої швейної фабрики, що поруч із школою. Компанія “Креатор-буд” планує зводити там житловий будинок. 

Роботи з демонтажу, як повідомили нам у будівельній компанії, після інциденту не зупинили.  

Водночас фахівці зазначають, що приміщення ЗОШ №5 – проблемне, адже збудоване ще в позаминулому столітті, а надбудова одного поверху в радянський період ситуацію ще більше погіршила. Чи безпечено проводити поруч зі школою будівельні роботи? Чи готове керівництво міста та будівельної компанії гарантувати безпеку учнів? Відповідь на ці питання мають дати фахівці до кінця наступного тижня. От тільки на скільки незаангажовними будуть висновки експертів, якщо оплачуватиме їх послуг хочуть покласти на зацікавлену будівельну компанію? 

Терміново спробувало розібратися у ситуації. 

«Співчуття нікому не будуть потрібні»

Світлана Стасишин – вчителька класу, в якому стався нещасний інцидент, каже що обвал штукатурки стався посеред уроку.  

Діти, звісно, налякалися, так само, як і я. Тут будь-хто налякався б від несподіванки

«Діти налякалися, але нікого не зачепило. Може шматочок десь невеличкий. Принаймні в той момент мені ніхто на це не поскаржився. Нікого не травмувало. Діти, звісно, налякалися, так само, як і я. Тут будь-хто налякався б від несподіванки. Я дітей одразу забрала з класу та намагалася переключити на позитивні емоції», – описала свої дії вчителька.

Світлана Стасишин додає, що такий інцидент за 20 років її досвіду стався в неї на уроці вперше.

Читайте також: Перелякані першокласники та термінова евакуація: у ЗОШ №5 ледь не травмувало дитину через демонтаж будівлі поруч

Володимир Курило уточнив, що мова йде про клас на другому поверсі у лівому крилі навчального закладу.

«Дитина мені розповіла, що біля неї впало, трішки зачепило її однокласника. Діти плакали, бо налякалися. Їх спочатку забрали в кут, подалі від місця, де впала штукатурка, потім вчителька вивела дітей надвір. Старші діти згодом винесли першокласникам їх речі», – розповів Курило.

Шматок штукатурки обвалився зі стелі і пролетів поруч з першокласницею. Фото надав редакції Терміново батько школярки

За його словами, через карантинні обмеження батьків у школу не пускають, дітей забирають вчителі на вході в заклад. Тому тернополянин сам не мав нагоди побачити наслідки інциденту. Але йому надіслали фото, яке він надав редакції Терміново. На світлині видно, що  зі стелі відпав орієнтовно метр квадратний штукатурки. 

«Ще частина штукатурки, зі слів очевидців, зависла на світильнику, який стримав падіння чергового  шматка. Коли дитина сидить, а їй з п’ятиметрової (там високі стелі в класах) висоти падає штукатурка, то це не дуже приємно.  Зараз поруч ведуть будівельні роботи, зносять стару будівлю. Однокласник моєї дитини, коли прийшов додому і побачив, що поруч теж ведеться будівництво, почав плакати, переживав, питав в батьків: «А в нас вдома теж буде стеля падати?». Діти на своєму рівні теж пов’язують інцидент з демонтажем. Водночас я не виключаю, що комісія, яка допускала школу до навчального процесу, могла недодивитися. 

Я не хочу, щоб одного дня передзвонили і сказали, що на дитину впала глиба

Другий варіант – могли бігати старшокласники поверхом вище і спричинити таке.

Причину інциденту мають встановити фахівці. Але головне – в школі мають забезпечити безпеку учнів. Я не хочу, щоб одного дня передзвонили і сказали, що на мою дитину чи чиюсь іншу впала глиба. Співчуття тоді нікому не будуть потрібні»,- каже Володимир.

“Обвал могли спричинити вібрації”

Директорка школи №5 Оксана Погоріла в телефонній розмові з журналісткою Терміново запевнила, що клас перед початком навчального року перевіряли і жодних проблем тоді не виявили. Наразі навчальний заклад чекає на висновки експертів.

«В нас працює комісія, ми самі не беремося сказати, що стало причиною обвалу.  Зараз в даному класі проводимо ремонтні роботи, навчання дітей там не проводимо. Ремонт почали робити минулої п’ятниці. Дітки вже знову навчаються в цьому класі», – розповіла директорка.

Чи продовжуються роботи з демонтажу поруч довіреного їй навчального закладу, Погоріла каже, що не відстежує, мовляв її обов’язки – стежити за тим, що діється в школі, а не довкола.

Одне з приміщень колишньої швейної фабрики продовжують зносити, на цьому місці планують будувати житловий будинок. Фото: Ірина Небесна, Терміново

Терміново намагалося з’ясувати, чи гарантує хтось безпеку дітей на час, доки немає кінцевого рішення комісії. Це питання адресували зокрема і директорці. Та чіткого ствердного “Так” не почули. Лише абстрактне «ми зробили все для того, щоб діти були в безпеці».

Чекає на висновки експертів і начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк.

«Мені теж цікаві висновки комісії. На жаль, офіційно сказати нічого не зможу, поки немає цих висновків. Я звикла говорити по факту, опираючись на дані фахівців та спеціалістів”,- каже Ольга Похиляк.

На наступний день Терміново уже спілкувалося із заступницею начальниці управління Іриною Сум, позаяк Ольга Похиляк телефоном повідомила, що перебуває у відпустці.

 «У кожній школі є свої комісії, які складають акти готовності спортивних залів, навчальних кабінетів тощо. Однак, якщо проаналізувати ситуацію, яка сталася у п’ятій школі, то швидше всього, це спричинено десь тими роботами, які ведуться поряд. На скільки я розумію, йдуть вібрації і вони могли спричинити обвал. Кінцево причину мають назвати експерти», – прокоментувала Терміново Ірина Сум.

На думку архітектора Олега Фостяка, який свого часу обстежував приміщення ЗОШ №5, причини падіння штукатурки можуть бути різні.

«Якийсь процент того, що руйнація відбулась через проведення поруч будівельних робіт, є. Але на скільки він великий – це можна сказати тільки після серйозного обстеження та отримання усіх наявних у проектувальників матеріалів – геології, топозйомки, самого проекту будівництва”, – наголосив Фостяк. 

Зазначимо, що ні Оксана Погоріла, ні Ольга Похиляк, ні Ірина Сум на питання журналістки Терміново, чи гарантують вони безпеку учнів на час роботи комісії, доки демонтажні роботи не зупинені, чіткої відповіді дати не змогли.

“Третій поверх добудували неякісно і почалося…”

Прессекретарка Тернопільської міськради Мар’яна Зварич повідомила Терміново, що після падіння штукатурки працівники відділу ДАБК (Державного архітектурно будівельного контролю, – авт.) із залученими експертами провели обстеження. 

“Оформлення експертних висновків займає деякий час», – уточнила Зварич.

Начальник відділу державного архітектурно будівельного контролю міської ради Михайло Горішній зорієнтував наше видання, що результати обстеження будуть в кінці наступного тижня. 

«Ми прийшли на місце, оглянули, що сталося. Далі потрібно було зробити обстеження. Воно не проводиться працівниками нашого ДАБК, потрібно залучати технічного експерта. Своїх технічних експертів у нас немає, тому залучаємо спеціаліста «ззовні», – розповів Горішній.

Експерт – це платна послуга. Ні в нас, ні в школі коштів на це не передбачено. Хочемо зробити це спільно з компанією «Креатор-БУД», яким закидали якісь звинувачення

Наразі виникла дилема, хто ж має фінансувати проведення експертизи.

«Експерт – це платна послуга. Ні в нас, ні в школі коштів на це не передбачено. Хочемо зробити це спільно з компанією «Креатор-БУД», яким закидали якісь звинувачення. Вони теж хотіли залучати експерта. Та ми від себе ініціювали, що маємо самі захистити своє комунальне майно та людей. Ми до кінця ще не проговорили, чи «Креатор» буде долучатися фінансово до оплати праці експерта, але вони осторонь не стоять. Зацікавлені розібратися об’єктивно», – описав ситуацію начальник відділу ДАБК.

Також експерти мали б дати свої висновки щодо того, чи безпечно проводити будівництво поруч з приміщенням, яке збудоване ще в позаминулому столітті. 

Горішній переконаний, що зараз треба провести прискіпливе обстеження всієї школи, щоб прийняти правильне рішення. 

“Я на цьому наполягаю. Частково ми це почали робити, – каже начальник відділу ДАБК. – На сьогодні в «Креатора» немає ще дозволу на будівництво. Вони тільки мають повідомлення про виконання підготовчих робіт, яке передбачає знесення існуючих приміщень. Тільки оце їм можна зараз робити. І навіть цей демонтаж, як я зрозумів, вони перевели у спокійніший режим».

Заступник начальника управління охорони культурної спадщини, релігій та національностей ТОДА Ярослав Пелехатий звертає увагу, що через добудову третього поверху в даному приміщенні там почалися регулярні проблеми.

«Справа в тім, що за радянського періоду до приміщення добудували ще один поверх. Зробили це дуже неякісно і почалося… Там постійно щось десь падало. То бетонні кулі з фасаду, то частина карнизу. Ще нічого не будувалося поруч, а вже падало. Ті кулі буде дуже погано закріплені, то потім прийняли рішення їх познімати. Розпитайте колишнього директора школи, він має пам’ятати краще ті випадки», –порадив Ярослав Пелехатий. 

Коли тут була ще школа №4, впала підлога добудованого третього поверху. Тому припинили навчання, а дітей зі школи №4 перевели в те приміщення, де вона знаходиться дотепер

Тож журналістка Терміново зателефонувала до екс-директора школи №5 Петра Поврозника

“Десь у 1986-1987 році, коли тут була ще школа №4, стався випадок, що впала підлога добудованого третього поверху, – розповів про один з інцидентів екс-директор. – Тому припинили навчання, а дітей зі школи №4 перевели в те приміщення, де вона знаходиться дотепер. В приміщенні нашої школи тоді почали ремонтні роботи. Я тоді тільки почав працювати. Дехто пов’язував обвал підлоги з будівництвом обкому партії. Чи це справді так – не знаю. Можливо, просто чутки. Та фактично в ті роки з’явилися три тріщини в лівому крилі будівлі, в зовнішній стіні. Тоді в них заливали “рідке скло”, щоб врятувати будівлю”. 

Петро Іванович також згадав й історію з кулями. За його даними, інцидент стався три роки тому, коли велися ремонтні роботи в дворі школи. 

“Ми проводили капітальний ремонт спортивного майданчика. Коли вкладали бруківку, то задіювали вібрувальну машинку, яка трамбує пісок. Коли та машина працювали, то декілька вчителів підходили до мене, говорили, наче відчувають коливання будівлі в правому крилі, з боку вул. Опільського. Я не думав, що це могло бути аж на стільки відчутним.Та вночі того ж дня тріснули та впали з даху школи чаші на землю”, –пригадав Поврозник. 

У компанії «Креатор-Буд», яка планує зводити житловий будинок неподалік школи, повідомили, що процес демонтажу одного з приміщень колишньої швейної фабрики після  інциденту у ЗОШ №5 вони не припиняли.  

Керівниця відділу маркетингу “Креатор-БУДу” Ольга Процик зазначила, що наразі в компанії теж чекають на висновки комісії.

Вона також запевнила, що під час закладання фундаменту під новобуд  використовуватимуть буроін’єкційні палі, а ненабивні, що має мінімізувати вібрації. Буроін’єкційні палі виготовляються шляхом буріння землі порожнистим шнеком. Згодом при підйомі шнека з його нижнього отвору під тиском подають бетон, який заповнює висвердлену порожнину, арматурний каркас вставляють в обтиснену бетонну суміш. 

Терноміново продовжує стежити за ситуацією і повідомить про напрацювання комісії.

 

Відео: Микола Василечко

Перейти до панелі інструментів