19.03.2024
Новини Політика

У Тернопільській міськраді чотирьох депутатів їх колеги несподівано залишили “за бортом” депутатських комісій

Депутатів від партії «Сила Людей» у повному складі сьогодні на сесії міської ради не включили до постійних депутатських комісій. Подібного інциденту у новітній історії міськради не пригадують ні депутати, ні місцеві політичні екперти.

Чотири депутати від згаданої політсили виявили бажання працювати в комісіях з питань житлово-комунального господарства та з питань бюджету. Однак при голосуванні за рішення щодо їх включення до складу комісій 34 з присутніх 38-ми депутатів…  утрималися. Відповідно рішення не було прийняте і представники “Сили людей” залишилися поза комісіями. 

“Битись головою об стіну, гадаю, немає сенсу”

Нагадаємо, на першому пленарному засідання сесії депутати утворили постійні комісії, обрали їх склад та голів. Представники партії «Сила Людей» тоді не подали свої кандидатури, пояснюючи це тим, що не могли знати наперед, які саме постійні комісії буде утворено, а отже і не визначилися з вибором.

«Писати заяви на вступ в комісії перед їх утворенням – нонсенс. Адже згідно Закону України “Про місцеве самоврядування” (Стаття 46, пункт 14) кожна новообрана місцева рада заново утворює постійні депутатські комісії. Відразу після прийняття рішення про утворення комісій, у той ж день ми подали заяви на вступ в ті, які були створені”, –  каже депутат міськради від партії «Сила Людей» Іван Сороколіт.

Під час першого пленарного засідання, яке відбулося 18 листопада, міський голова Тернополя Сергій Надал запевняв, що депутат, який не написав заяву в комісію, зможе це зробити на інших сесіях. Втім, сьогоднішній незрозумілі дії депутатського корпусу свідчать, що стати членом комісій чомусь зовсім не просто.

Наразі в «Силі Людей» не знають, як діятимуть далі в цій ситуації. 

“Заяви на вступ в комісії нами написані. Будемо радитися як діяти далі. Та битись головою об стіну, гадаю, немає сенсу”, – сказав Іван Сороколіт.

«Все треба робити вчасно»

Під час перерви у сьогоднішній сесії журналістка Терміново поцікавилися у депутатів, чим вони керувалися, не даючи своїм колегам увійти до складу комісій.

«Я вважаю, що все треба робити вчасно. Ще на минулому пленарному засідання було проголосовано створення комісій. Потім ставилося на голосування по черговості склад кожної комісії, участь депутатів в них. Все це ми підтримували. На сьогодні ж деякі депутати не голосували, до прикладу. Тепер вони подають заяви, щоби включити в комісії, мотивуючи це тим, що спочатку комісія створюється, а потім подаються заяви. Та так було і зроблено. Тому ситуація була дещо викривлена. Це не те питання, навколо якого можна дискутувати. Я розумію, якби це було питання дерибану землі»,- прокоментував нам Віктор Овчарук.

Що цікаво, перед підходом журналістки Терміново до Віктора Овчарука його однопартієць Віталій Смакоуз чомусь закликав колегу в жодному разі не коментувати ситуацію. 

Народні обранці від партії “За майбутнє” пообіцяли спочатку, що надішлють позицію партії згодом. За кілька годин ми отримали повідомлення від депутатки Любові Вовк, що їх партія коментувати це питання відмовляється.

Поспілкуватися з представниками інших партій не вдалося, оскільки за час отримання журналісткою коментарів  решта депутатів поїхали на панахиду за начальником управління комунальним майном Володимиром Мединським.

Читайте також: Початок сесії Тернопільської міськради: “хвилина” мовчання та депутатська заміна

Опісля Терміново тричі телефонувало у різний час секретарю міськради, представнику партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» Ігорю Гірчаку та його колезі по партії Олександру Смику, а також  депутату міськради від партії ВО «Свобода» Роману Торожнюку. Однак усі троє не піднімали слухавку.

До слова, депутати міськради досі не оголосили про утворення фракції та імена їх керівників, тому ми даємо можливість різним депутатам висловити свою позицію на сторінках видання. 

Поза комісіями – ще один депутат

Загалом Закон «Про статус депутатів місцевих рад» передбачає, що депутат має право бути обраним в постійну депутатську комісію, а фракції мають в них пропорційне представництво. Невключення депутатів у склад комісії фактичне є порушенням прав депутата. Чим керувалися сьогодні депутати, позбавляючи своїх колег їх законного права, наразі важко збагнути.

Як повідомляло Терміново, сьогодні в Тернопільській міськраді замість депутатки від ВО «Свобода» Марії Чашки, яка зробила вибір на користь облради, депутатом став Мар’ян Козбур. Він теж наразі не є членом жодної з комісій. 

Терміново стежитиме, як розвиватимуться події, а також чи матиме депутат-“свободівець” такі ж проблеми із потраплянням в комісії, як це сталося із представниками “Сили людей”.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів