29.03.2024
Здоров’я Новини

Лікарні Тернопільщини отримали мільйони на лікування COVID, а пацієнти досі скаржаться, що витрачають власні кошти (інфографіка)

Від 63 до 72 тис. грн в середньому коштує лікування одного стаціонарного хворого з коронавірусом. Такі цифри вирахували громадські активісти проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький”, які проводили дослідження у трьох областях за період з березня по липень. 

Власне, скільки обходиться лікування стаціонарних пацієнтів саме на Тернопільщині, активістам встановити не вдалося, оскільки в обласному управлінні охорони здоров’я їм не надали інформації  про кількість вилікуваних стаціонарних пацієнтів. Тоді як у сусідніх областях такі цифри отримали і з них також можна зробити певні висновки. Так, приблизна середня вартість лікування одного стаціонарного пацієнта у Хмельницькій області – 63 тис. грн, у Вінницькій – 72 тис грн. Формула, за якою рахують вартість цього лікування має 10 змінних і включає у себе не лише кількість хворих, а й обладнання, медперсоналу, пояснюють активісти проєкту. 

Найбільше коштів на лікування пацієнтів з ковідом на Тернопільщині виділила Національна служба здоров’я України (НСЗУ), повідомила тернопільська експертка проєкту, юристка Ольга Мазаєва. 

– За березень-липень цього року 63 медустанови Тернопільщини, які підписали договір з НСЗУ,  отримали 141 млн, – каже вона. – З них 22, 3 млн грн виділено на екстрену медичну допомогу. Ці кошти отримав Центр екстреної меддопомоги Тернопільщини. 5 млн виділили медбригадам, які були створені при багатьох медзакладах.  Решту 17 лікарень, які були опорними, отримали 113, 8 млн грн на стаціонарне лікування хворих з коронавірусом.

За березень-липень цього року 63 медустанови Тернопільщини отримали від НСЗУ 141 млн грн на лікування хворих з ковідом, повідомила Ольга Мазаєва (в центрі) (фото: Тернопільський прес-клуб)

Як з’ясували активісти проєкту «РозCORONOвані закупівлі”, від початку карантину до 3 серпня в обласні виявлено 3 тис. 113 хворих з COVID-19. Проте скільки з них лікувалися амбулаторно, а скільки стаціонарно – невідомо. Обласне управління охорони здоров’я повідомило, що такою інформацією не володіє.

– Ми надсилали запити у обласні управління охорони здоров’я. Хмельницька і Вінницька області дали відповіді, – розповідає пані Мазаєва. – А Тернопільська область сказала, що в них немає інформації стосовно кількості стаціонарних і амбулаторних хворих, які проліковані за цей період. Нам сказали звертатися безпосередньо до лікарень, які надавали послуги з лікування хворих з COVID-19.

На запити активістів відповіли не всі лікарні.  Відтак важко підрахувати, скільки в середньому коштує лікування одного пацієнта в медзакладах Тернопільщини. 

*У таблиці – кошти виділені медзакладам від НСЗУ та кількість пролікованих стаціонарних хворих з СOVID

– Можемо сказати скільки коштів виділили на кожну лікарню і скільки людей пролікувалися в деяких медзакладах (див. інфографіку), – говорить тернопільська експертка проєкту. – Наприклад, Тернопільський фтизіопульмонологічний центр отримав 8 млн грн і за період з березня по липень пролікував 108 хворих. Це дуже велика кількість за відносно невелику суму. А приміром, Підволочиська райлікарня отримала майже 7 млн грн, а пролікувала 9 хворих. Ми вивчали постанову Кабміну стосовно виділення коштів на стаціонарну допомогу коронавірусним хворим. Там є досить складна формула. Але всерівно не зрозуміли, чому такий розрив у цифрах і сумах. Цікавий взагалі механізм розподілу цих коштів. І як ми зрозуміли, що мало залежить від кількості хворих, яких проліковано. Там є лише один коефіцієнт, який враховує навантаження кількість пролікованих пацієнтів. А решта залежить від кількості обладнання, кількості бригад, які готові надавати послуги з реанімації хворих ось і вийшов такий дивний розподіл коштів. 

Стосовно іншого фінансування медзакладів області на лікування хворих з COVID-10 (див. інфографіку), то як з’ясували активісти, основний удар був покладений на місцеві бюджети – 35 млн грн, а також на благодійників. Благодійні організації, люди, установи перераховували медзакладам 21 млн 937 тис. грн. 

– Тут зазначені лише кошти, але дуже багато лікарень отримували від благодійників і матеріальну допомогу – засоби захисту, апарати ШВЛ, особливо Монастириська райлікарні, де був пік захворюваності. Медзаклади самі шукали меценатів і механізми, як забезпечити себе особливо на початкових стадіях, – зазначає Ольга Мазаєва. 

Нагадаємо, видання Терміново вже писало про те, скільки коштує тернополянам вилікуватися від коронавірусу. Як виявилося, і стаціонарні, і амбулаторні хворі витрачають на лікування навіть десятки тисяч гривень. Як розповідали герої нашої публікації, які лікувалися у стаціонарі, де мають надавати безкоштовну меддопомогу та ліки, навіть там доводилося купувати медикаменти за власні кошти. І це тоді, коли медзаклади отримали мільйони на лікування стаціонарних хворих з COVID-19. Зрештою те, що стаціонарних пацієнтам доводиться купувати медикаменти за власні кошти не заперечили і в обласному управлінні охорони здоров’я. Таку проблему пояснюють тим, що іноді пацієнтам не підходять препарати, які є у переліку безкоштовних, відтак їх потрібно купувати. 

Є перелік лікарських засобів, передбачених протоколом, і розхідних медичних матеріалів для лікування COVID-19, які медзаклади можуть купувати за кошти виділені НСЗУ. Проте цей список не дуже влаштовує медиків, зазначила у коментарі Терміново головна спеціалістка-терапевт управління охорони здоров’я ОДА Лариса Матюк Лариса Матюк.  

– Його просто треба доповнити іншими лікарськими засобами для того, щоб був більший вибір, – каже вона. – Ми надсилали пропозиції в МОЗ, щоб розширили цей список, але наразі змін немає. Нам звичайно, хотілось би, щоб було трохи менше навантаження на пацієнта. 

До слова, активісти проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький” проаналізували також закупівлі, які здійснювали медзаклади Тернопільщини. Як виявилося, процедури були здійснені з порушеннями, а медзаклади нераціонально використовували державні кошти. І цього всього ніхто не контролював. Про це читайте у наступних публікаціях видання Терміново. 

 

Перейти до панелі інструментів