20.04.2024
Здоров’я Новини Розслідування

“Від кількох сотень до 10 тисяч гривень”: скільки коштує тернополянам позбутися коронавірусу і кого лікують безкоштовно

Хворіти COVID-19 не лише небезпечно, а й дорого. На лікування тернополянам доводиться витрачати від кількох сотень гривень до 10 тисяч, а то й більше. Вартість залежить від важкості хвороби і як лікуються люди – стаціонарно чи амбулаторно. Та на жаль, без тягаря на гаманець не обходиться у всіх. 

Аналізи, комп’ютерна томографія, антибіотики, вітаміни та інші препарати – за все це тернополянам, які перехворіли ковідом, переважно доводилося платити з власної кишені. 

Щоб пацієнти медзакладів отримували ліки безкоштовно і не бігали зі списками у аптеку, – про таке наразі залишається лише мріяти. Як розповідають тернополяни, деякі препарати у лікарнях справді отримували безкоштовно, проте доводилось і докуповувати. Що вже казати про тих хворих, які лікуються амбулаторно – на них, як виявилося, повність лягло фінансування свого лікування. 

Нагадаємо, ще у квітні Верховна Рада прийняла зміни до закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом обсягом 64,7 млрд грн. Однак згодом міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що більше половини коштів цього фонду направили на ремонт доріг, оскільки уряд повністю забезпечив потреби медицини. Проте історії про вартість лікування ковіду від тернополян свідчать про протилежне. Чому кошти не завжди  йдуть за пацієнтом, з’ясовувало видання Терміново

Лікування коштувало понад 2 тис. грн

Тернополянка Соломія Федчишин у вересні лікувала коронавірусну хворобу амбулаторно і це їй коштувало понад дві гривень. 

– У мене спершу захворіла мама, в неї був позитивний результат ПЛР-тесту. Оскільки ми контактні, бо живемо разом, згодом з’явилися симптоми і у мене, – розповідає жінка. – В перші дні підвищилася температура, потім – втрата смаку, нюху, трохи кашель, біль у грудях, знесилення. 

На призначені сімейною лікаркою препарати тернополянка  витратила близько 1,5 тис. грн, а також 900 грн – на комп’ютерну томографію легень. ПЛР-тест здавала безкоштовно за направленням лікарки, мобільна бригада приїжджала до хворої додому. 

– На щастя, я перехворіла у легкій формі, інакше вартість лікування могла б бути значно вищою, – зауважує Соломія Федчишин. 

На лікування вдома – майже 5 тис. грн

Тернополянин Петро (прізвище просив не називати – прим. ред) перехворів на COVID-19 в середині вересня. У чоловіка була легка форма хвороби, він лікувався вдома. На медикаменти витратив близько 300 грн. 

– Все почалось з болю у горлі і температури 37-37,8. У мене подібне було минулого року, я випив холодного пива, тому думав, що застудився, – пригадує чоловік. – Але на третій-четвертий день хвороби я втратив нюх і смак. Нікуди не звертався, бо вже стало легше і не було потреби. Але потім захворіла дружина і семирічний син, вони зробили тест, який підтвердив COVID-19. 

Для свого лікування Петро купував лише препарати від нежитю і від болю у горлі. А от у його дружини була впевмонія, то вона витратила більше. 

– Син з дружиною також лікувались вдома. Синові ми практично не купували ліків, хіба що парацетамол, щоб збити температуру і противірусний препарат – це близько 100 грн, – зазначає Петро. – А от лікування дружини обійшлося майже у 5 тисяч гривень.

Скільки і за що довелося платити, детальніше описує дружина Петра Тетяна. У неї була пневмонія, проте ні кашлю, ні задишки, тому її не госпіталізовували. З сімейним лікарем спілкувалася по телефону. 

ПЛР-тест я зробила безкоштовно за направленням сімейного лікаря, щоправда мобільна бригада не приїжджала додому, як це має бути згідно зі стандартами. Я сама ходила у поліклініку здавати зразки матеріалів”

– За свій рахунок я робила комп’ютерну томографію, це обійшлося у 500 грн. Я телефонувала у кілька місць і ціни були різні – і по 650 і по 900 грн, – говорить тернополянка. 

На антибіотики в уколах Тетяна витратила 2,5 тис. грн і ще 500 грн на пробіотики. 

– Потім лікарка призначила мені антибіотики в таблетках – це ще 300 грн, а також вітаміни і протиревматичний препарат – плюс 200 грн,  протизапальний препарат – понад 100 грн, – перелічує витрати тернополянка. – Оскільки хвороба дає навантаження на серцево-судинну систему, мені призначили ще сироп для роботи серця за 250 грн. 300 грн я заплатила за аналіз на згортання крові у приватній лабораторії. На щастя, все було добре, інакше ще довелося б приймати препарати для розрідження крові.

Повторного ПЛР-тесту тернополянка не робила, оскільки, як пояснила їй сімейна лікарка, є розпорядження, якщо людина пройшла 14-денне лікування і є позитивна динаміка, немає температури, то повторний тест не потрібен.

– Медик порадила мені зробити ІФА-тест – здати аналіз на імуноглобулін M і G, звісно не безкоштовно. Це обійшлося мені у 340 грн, – додає Тетяна. – Імуноглобулін М показує, чи людина хворіє ковідом, а G – чи перехворіла і вже сформувалися антитіла. 

Довелося купувати препарат за 2 тис. доларів

Тернополянин Петро також поділився історією лікування свого дядька, де витрати на ліки сягнули десятків тисяч гривень. 

– Мій дядько мав температуру і спершу хворів вдома, потім його направили у поліклініку зробити рентген і в черзі йому стало погано, – розповідає чоловік.  – Дядька забрала швидка в лікарню і там йому робили ПЛР-тест. Сказали, що підтвердився COVID-19 і почали лікування. 

У дядька був важкий стан, він лежав у реанімації підключений до кисневої маски. Якусь частину препаратів покривала лікарня, продовжує співрозмовник.

Але потім медики призначили протиревматичний препарат, який використовують при лікуванні ковіду. Його вартість – близько 2 тис. доларів і його треба було купувати за власні кошти. 

– Я не знаю, наскільки ці ліки ефективні, але мої родичі їх купили. Уявіть, усі в стресі, людина в реанімації, контакту з нею немає. У відчаї рідні готові були на все, аби врятувати життя, – описує ситуацію Петро. – На щастя з дядьком все добре, його вже виписали з лікарні. Цікаво, що у медзакладі добре налагоджений процес продажу ліків – лікарі призначили, сказали, де можна купити, зразу кур’єр приносить, ви оплачуєте і все. Можливо, є якась корупційна складова, але для пацієнтів досить зручно.

14 тис грн – на двох 

Зауважимо, що медзаклади, які лікують хворих із  COVID-19, отримують від Національної служби здоров’я так званий “ковідний пакет” – це кошти на безкоштовні медичні послуги. Це тестування, лікування, діагностика, зарплати медикам. Також за ці гроші лікарні можуть придбати ліки та матеріали для лікування хворих.

Пацієнти, які лежали з коронавірусом у лікарнях міста та області, розповідають, що деякі медикаменти справді отримували безкоштовно, проте не всі. 

Батьки тернополянина Олега Синовця, які лікувалися у медзакладі у Заводському Чортківського району,  витратили на медикаменти близько 14 тис. грн. 

– У серпні мама потрапила до лікарні з пневмонією  підозрою на COVID-19, який згодом у неї підтвердився. За всі ліки їй довелося платити. Лікарі давали список і вона все купувала,  витратила близько 7 тисяч, – розповідає Олег. – Разом з мамою у цій лікарні спершу лежав і батько, у якого теж підтвердили коронавірус. На його лікування пішла десь так ж сума. Але коли йому стало гірше і його перевели в інфекційне відділення Чортківської райлікарні, то там він вже нічого не оплачував. 

У стаціонарі не платила нічого

Нічого не платила за медикаменти під час лікування у стаціонарі і тернополянка Марія (прізвище просила не називати – прим. ред). 

–  На початку вересня я 9 днів лежала у інфекційному відділенні міської лікарні швидкої допомоги. Мені все капали безкоштовно, я нічого не платила, – зазначає жінка.-  Платити довелося тільки за лікування, яке було призначене вдома, також я платила за комп’ютерну томографію. 

Пані Марія каже, що тоді хворів і її чоловік, проте госпіталізації не потребував.

– На лікування вдома для мене і чоловіка ми витратили понад 10 тис. грн. Рахуйте, КТ для двох по 660 грн, антибіотик за 1,5 тис. грн для двох – це вже три тисячі, – перераховує жінка. – А ще – препарати для розрідження крові, вітаміни, гормони. Це все за свої кошти. 

“Список медзасобів треба розширити, але МОЗ не реагує” 

Те, що пацієнтам з COVID-19 , справді доводиться купувати деякі ліки, не заперечують і в обласному управлінні охорони здоров’я. Які послуги для таких хворих гарантує держава і чи мають вони за щось платити, пояснює головна спеціалістка-терапевт управління охорони здоров’я ОДА Лариса Матюк. 

– Є перелік препаратів, за яким лікують хворих з COVID-19. Відповідно всі препарати  за цим переліком для пацієнтів лікарень – безкоштовні, – говорить вона. – Решта – це стосується лікування супутніх захворювань, які загострюються на фоні ковіду,  пацієнт купує за власні кошти. 

За словами Лариси Матюк, бувають важкі випадки, коли антибіотик, який  є у списку безкоштовних, не підходить пацієнту, відтак потрібен сильніший препарат, якого немає в переліку. 

– Тоді лікар змушений сказати людині, що треба придбати антибіотик, – зауважує головна спеціалістка-терапевт. – А щодо супутніх захворювань – приміром, діабет, серцево-судинні захворювання – безкоштовні препарати не передбачені. 

Є перелік лікарських засобів, передбачених протоколом, і розхідних медичних матеріалів для лікування COVID-19, які медзаклади можуть купувати за кошти виділені НСЗУ. Проте цей список не дуже влаштовує медиків, додає Лариса Матюк. 

– Його просто треба доповнити іншими лікарськими засобами для того, щоб був більший вибір, – каже вона. – Ми надсилали пропозиції в МОЗ, щоб розширили цей список, але наразі змін немає. Нам звичайно, хотілось би, щоб було трохи менше навантаження на пацієнта. 

Посадовиця також наголошує, що кошти виділені НСЗУ для лікування хворих з ковідом, також входить у придбання кисню і зарплати лікарям. І іноді буває, що ці кошти у деякі медзаклади надходять із запізненням.

– Проте медзаклади всерівно стараються забезпечувати пацієнтів усім, чим потрібно, – запевняє вона. 

Щодо хворих, які лікуються амбулаторно, то всі витрати на медикаменти лягають на їхні плечі. 

– Безкоштовні ліки передбачені тільки для тих, хто лікується у стаціонарі. Якщо людина лежить в стаціонарі – це одне, лікується амбулаторно – зовсім інше, – зазначає Лариса Матюк. – Зрештою, якщо хворий лікується в амбулаторних умовах, то це легкий перебіг недуги і там не потрібно  великих витрат. Але є випадки, коли вдома лікують і перебіг середньої важкості. Адже інколи буває, що люди відмовляються від стаціонару, або іноді треба чекати кілька днів, бо є проблеми з госпіталізацією, тому що більшість ліжок у медзакладах заповнені. Зараз ми стараємося всіх госпіталізувати, але випадки такі були…

Комп’ютерні томографи чомусь лише приватні, тому потрібно платити

 Головна спеціалістка-терапевт обласного управління охорони здоров’я також пояснила, чому хворі змушені платити за комп’ютерну томографію легень.

КТ у нас фактично всі приватні, тому пацієнти оплачують власні кошти за це обстеження”.

 – Якщо йдеться про рентгенографію – це безкоштовно. А державних томографів у лікарнях, які є в переліку тих, що надають допомогу пацієнтам з ковідом, немає, – каже Лариса Матюк.  

Нагадаємо, пацієнти з підозрою на коронавірус можуть безкоштовно зробити комп’ютерну томографію і рентген — вони тепер увійшли до так званого «ковідного пакету». Про це на онлайн-брифінгу 14 жовтня повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

– Щоб безкоштовно зробити комп’ютерну томографію чи рентген, при собі потрібно мати направлення від сімейного лікаря, – пояснив він. – Якщо за надання таких послуг від пацієнта вимагають гроші, то потрібно звернутися до контакт-центру Нацслужби здоров’я за номером 1677 та залишити скаргу або зробити це на сайті МОЗ у розділі «Громадянам».

Тим часом тернополяни у соцмережах масово пишуть про те, що за КТ їм доводилося платити – по 500, 650, 900 грн. 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів