25.04.2024
Здоров’я Місто Новини

“Тримали-тримали, а тоді “бахнули” всі за один день”: Надал прокоментував різкий ріст кількості інфікованих у місті

За минулу добу в місті підтвердили 159 випадків коронавірусу. В області цей показник – 352 – а це найбільше по всій Україні. Однак міський голова каже: це не свідчить про різкий ріст кількості інфікованих, а говорить про об’єм раніших “недопрацювань” обласного лабцентру.

За словами міського голови Сергія Надала, рекордні цифри – це не стрибок у кількості інфікованих, а результат завантаженості лабцентру. Про це він розповів на оперативній наразі із очільниками медзакладів міста, які беруть участь у лікуванні хворих на ковід.

– Зараз піде маніпуляція цифрами, – каже Надал. – Минулого тижня ми чули нарікання людей щодо затримки із результатами проведених тестів. Дехто до тижня часу чекав. Я так розумію, що тримали-тримали [зразки – авт.], а тоді вирішили “бахнути” всі за один день.

Припущення Надала підтвердив і Василь Даньчак. Адже проблема з великою кількістю взятих аналізів, які лабцентр не встигав опрацьовувати, виникла вже раніше. Там обіцяли: до кінця тижня проаналізують всі і тоді працюватимуть у спокійнішому режимі. Адже люди по 5 днів до цього могли чекати результату.

– Минулого тижня ми вже направили листа лабцентру, щоб перш за все робили аналізи зразків пацієнтів із Тернополя та хворих зі стаціонару, – пояснює Даньчак

Таку вибірковість пояснювали на минулому засіданні з головними лікарями медзакладів міста. Тоді Надал дав розпорядження, щоб обласний лабораторний центр не ставив у чергу зразки тернополян, а обробляв їх перш за все. Адже за кошти з міського бюджету придбали ще одну систему для опрацювання відібраних аналізів.

Зважаючи на сьогоднішні показники, які подав ОЛЦ, міський голова дав завдання Даньчаку, аби лабцентр надалі звітував про свою діяльність.

– Треба запровадити облік: скільки зробити тестів, скільки лабцентру передали і скільки отримали результатів. Різниця – це буде, скільки лабцентр недопрацював, – різко заявив мер.

Нагадаємо, минулого тижня головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук повідомила, що лабцентр не справляється із лавиною тестів, які їм привозять.

– Люди спершу не вірять, що є захворювання. Коли ж хтось із колективу захворіває, контактні одразу ж хочуть здати ПЛР-тест, хоча контактні особи мають обстежуватися на 14 день. Наші ж люди хочуть на 3-й день, коли ПЛР-тест зазвичай є негативним. А тоді людина ще раз проходить тестування через 2 тижні, яке показує позитивний результат, – пояснювала Чайчук, яким чином в лабораторному центрі назбируються сотні зайвих зразів.

Тоді ж вона пояснила: якщо на початку вони могли обробляти до 1000 тестів на добу, то тепер їм привозять до 3 тисяч за день.

 

 

Перейти до панелі інструментів