29.03.2024
Здоров’я Місто Новини Розслідування

Освітній переполох: у Тернополі заручниками протистояння місцевої і центральної влади стали директори шкіл 

Між двома вогнями – роботодавцем (міськрадою) і законом (рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій), які вимагають протилежно різного, опинилися директори тернопільських шкіл. Ігноруючи прописані урядом обмеження для “червоної” зони, Тернопіль з 7 вересня живе у звичному режимі. Зокрема, функціонують школи і дитсадки. Правоохоронці наголошують, що рішення тернопільської комісії з техногенної безпеки про послаблення карантинних заходів, визначених Кабміном, є незаконним. Відтак поліцейські почали рейди навчальними закладами.  

За 7-8 вересня на директорів шкіл складено 31 адмінпротокол за порушення карантинних обмежень. Наслідком можуть стати чималі штрафи (від 34 тис. до 170 тис. грн), які мають накласти суди. Наступними, як повідомив начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол, будуть ресторани, торговельні та розважальні центри. 

Станом на 9 вересня заклади харчування міста та торговельні центри працюють. Навіть в громадському транспорті, який за рішенням місцевої комісії з надзвичайних ситуації, має їздити в режимі спецрейсів і возити лише людей на роботу та дітей в навчальні заклади, вільно проїхати може кожен. Довідок з місця роботи, про яку заявляла комісія, ніхто не вимагає. У цьому переконалися журналісти Терміново, неодноразово скориставши в останні дні громадським транспортом.

Хто ж насправді відповідальний за все, що зараз робиться у місті? Чому  крайніми стали директори? Яка ситуація у навчальних закладах,  що думають про все це директори шкіл, батьки і як далі буде діяти поліція? Відповіді на ці питання намагалася отримати журналістка Терміново

“Ніхто забивати двері школи дошками не буде”

Станом на 9 вересня школи і дитсадки Тернополя продовжують працювати. Як повідомляє пресслужба міськради адмінпротоколи, накладені на директорів шкіл, будуть оскаржувати юристи міськради. 

Водночас у поліції попереджають: якщо освітні заклади Тернополя нехтуватимуть чинними приписами, на керівників і надалі складатимуть протоколи. Більше того – їм загрожує кримінальна відповідальність.

– Так, ми батьки приведемо дітей в школу. Завтра діти заразяться між собою і директор школи буде нести кримінальну відповідальність. Ми будемо документувати ці факти. Тому що поліція вважає, що це порушення законодавства, – застерігає Олександр Богомол. – Зрозумійте, поліція не буде ставити заслони на дверях і не буде закривати дошками школи, але ми будемо документувати ці факти і складати відповідні протоколи. Суд буде розбиратися – праві ми чи ні. 

Олександр Богомол наголосив, що у зв’язку з вимогами “червоної” зони його діти не пішли у школу і дитсадок, не пішли і діти працівників поліції (фото: Євгенія Цебрій)

Кримінальне провадження поліція порушуватиме у тому випадку, якщо побачить наслідки передбаченні ст. 325 – це захворювання або ймовірне масове захворювання дітей, зауважує Богомол.

– Прогнозуємо елементарну ситуацію – в школу заходять 20 дітей, через два дні 10 дітей хворі, а їх батьки здорові, – говорить він. – Санітарний лікар дуже швидко визначить джерело вірусу і його розповсюдження. Якби ми були в “помаранчевій” зоні і така ситуація не дай Бог сталася б, тоді кримінальної відповідальності не буде. Але коли ми в “червоній” зоні і чітко заборонена робота закладів освіти – це інша справа. 

Поліцейські своїх дітей до школи не пустили

У соцмережах користувачі дорікають поліції, що вона має бути з народом і що в поліцейських також є діти і їм потрібно відвідувати навчальні заклади, як і всім іншим. 

Олександр Богомол наголосив, що у зв’язку з вимогами “червоної” зони його діти не пішли у школу і дитсадок, не пішли і діти працівників поліції. 

Ми розуміємо, що це незручності для нашого населення, особисто для мене – бо в мене теж двоє дітей, які ходять в школу і садок. Вони не пішли сьогодні, – каже керівник поліції області. – Але ми розуміємо, що навіть, якщо діти добре переносять вірус, вони можуть бути його розповсюджувачами. Сьогодні я закликав поліцейських не вести дітей в садочки та школи, дав можливість – комусь відпустку, комусь лікарняний, якщо є законні підстави. Прошу, щоб люди зрозуміли, притримати дітей хоча поки ми в “червоній” зоні, щоб ми не наражали їх на небезпеку і не підставляли директорів садочків і шкіл, тому що вони найперше нестимуть відповідальність, якщо діти захворіють. 

Думки батьків розділилися 

Ситуація, що склалася, є стресовою не лише для директорів шкіл, а й для батьків, які скаржаться, що не мають де залишити дітей у разі, якщо вони не підуть до школи. Врешті – і для самих школярів, які не можуть нормально влитися в навчальний процес. То що важливіше: бажання батьків відвести в школи-садки дітей, яких більше ніде подіти, чи таки спроба влади пригальмувати нову хвилю ковіду, яка може відбитися на здоров’ї тих же школярів? Про це ми запитали батьків школярів у соцмережах. Думки тернополян розділилися. Одні вважають, що дітей варто берегти від небезпечної хвороби і не пускати до школи. 

Станом на 9 вересня школи і дитсадки Тернополя продовжують працювати (фото: Євгенія Цебрій)

“Вірус є, люди хворі на короновірус є. Мене дивує,  чому батьки так безпечно себе поводять. Через вірус ви можете навіть втратити дитину. Про це придумайте”, – наголошує Олег Лосик.

Інші переконані, що заразитися можна будь-де, і залишати дітей вдома – не вихід. 

“Якщо дійсно є цей нібито COVID-19, то заразитися можна будь-де…. Так що нема чого крутити кіна… Дайте учням, студентам вчитися, здобувати знання, а батькам працювати…Досить того цирку”, – пише Мар’яна Сагаль.

“Діти повинні навчатись. Куди їх мають подіти батьки, якщо вони на роботі? За пів року ніхто не захворів, і будемо надіятись, що всі дітки будуть здорові”, – вірить Ольга Дяченко.

“Мені просто цікаво: а що, хтось думає, що якщо діти не йдуть до школи, то вони сидять вдома і не контактують з однолітками?”, – зауважує Інеса Мендрунь.

Батьки не знають, що гірше – залишити дитину в школі, де вона ризикує заразитися коронавірусом чи вдома без нагляду, де також є чимало небезпек.  А також звертають увагу на те, що учням потрібна соціалізація.

“Я веду дітей до школи не через те, що мені немає їх де подіти. А через те, що їм потрібне навчання, соціалізація, здорова психіка і міцний імунітет”, – пояснила своє рішення Іра Задорожна

Батьки школярів звертають увагу на те, що у школах немає нормальних умов для дистанційного навчання. Дехто навіть пропонує свою модель освіти в карантинних умовах. 

 “Учням потрібно ходити в школу кожний день, а не через день. Навчання вдома по телефону- це єрунда. Потрібно змінити шкільну програму. Під час карантину- забрати фізкультуру, малювання, музику, літературу та інші деякі гуманітарні предмети. Нехай навчаються кожний день не більше, ніж по 3 уроки зі складних точних наук+іноземні мови. Гуманітарні предмети можна повчитати вдома, малювати і робити вправи також”, – вважає Олександр Щербаков

“Для батьків не забезпечили альтернативу: йди в школу і наражай на небезпеку захворіти (за інформацією епідеміологів), або залишай дома. Але тоді дитина не вчитиметься, бо немає нормальних умов для онлайн навчання. Альтернатива відсутня,-  що одне зло, що інше”, – констатує Pavlo Ivanechko.

Явка учнів – майже 100-відсоткова

Директори тернопільських шкіл, з якими поспілкувалася журналістка Терміново, розповіли що 9 вересня у їхніх навчальних закладах далі триває навчання. Учні здорові, до школи прийшли практично всі. 

Керівники навчальних закладів визнають, що опинилися в непростій ситуації, але вважають, що школи мають працювати, а діти здобувати освіту. Тому рішення місцевої влади щодо роботи в “червоній” зоні вважають виправданим. А ось держава, на їх думку, мала б переглянути вимоги, бо вони надто суворі. 

Як повідомляє пресслужба міськради адмінпротоколи, накладені на директорів шкіл, будуть оскаржувати юристи (фото: Євгенія Цебрій)

– Ми діємо згідно з рішенням комісії з надзвичайних ситуацій міськради, так як нам диктує роботодавець, бо ми на роботі в міськраді, – наголошує директорка школи №19 Ганна Ярема. – Звісно ми почуваємось як між двома вогнями і вважаємо, що державі пора переглянути карантинні вимоги “червоної” зони. Не можемо ми по півмісяця сидіти в строгому карантині. Людям треба йти на роботу, а дітям вчитися. Звісно, що треба дотримуватися карантинних вимог, мови немає, але не таких суворих. “Червона” зона може затягнутися не тільки на два тижня, а й на місяць. Це все треба переглядати. 

Директорка школи вважає, що уряд має зважати на соціальний стан населення, адже люди повинні працювати, щоб забезпечити себе і своїх дітей.

– Людям треба за щось жити. Куди їм подіти дітей, якщо ті не підуть до школи? – запитує Ганна Ярема. – Коли дитина без догляду батьків і школи – хіба це вирішить ситуацію? Це теж не вихід. Це треба переглянути. Для того є державні органи влади. Треба вже зрозуміти – ми маємо з вірусом жити, він від нас нікуди не дінеться і ми не маємо змоги перебувати в такому строгому карантині навіть на 14 днів. Це ж півмісяця. 

У школі №19 класи поділили на дві групи, діти приходять через день. Це теж не вихід, вважає директорка. Бо батьки не мають де подіти дітей молодших класів на той день. 

Ганна Ярема каже, що нині спирається на підтримку міськради, в якої вона на роботі. І зауважує, що працювати заклад ніхто не змушує.  

– Ми діємо згідно чинного законодавства – мусимо бути на роботі навіть за умови дистанційного навчання, адже за це отримуємо зарплату, – каже вона. – Просто рішення місцевої комісії таке, щоб ми працювали у звичайному режимі. Ми його виконуємо. 

За 7-8 вересня на директорів тернопільських шкіл складено 31 адмінпротокол за порушення карантинних обмежень. Директорка школи-правового ліцею №2 Інна Іванюк готова захищати себе в суді (фото: Віктор Генсерук)

Директорка школи-правового ліцею №2 Інна Іванюк вважає, що поліція діє неправомірно, накладаючи адмінпротоколи на директорів. 

– У мене є своя позиція – справедливість. Я не порушую закон і міськрада не порушує, – каже Інна Іванюк. – Я за здоров’я дітей, їх права і розумну націю.

Директорка зауважує, що міськрада постійно консультує школу з приводу останніх подій з поліцією і надає юридичну підтримку. Адмінпротокол, який наклала поліція, суд має розглянути 17 вересня. Інна Іванюк, як директорка правового ліцею з юридичною освітою, буде сама себе захищати. 

– Я прибуду в суд з повним обґрунтуванням того, що ми нічого не порушили. Оскільки я керуюся само собою здоровим глуздом, але є закон. Школа – це держустанова і ми керуємося рішенням в даному випадку міськради, – пояснюк Іванюк. – Чому? Тому що постанова Кабміну про карантинні зони вже була оскаржена у Конституційному суді. Він чітко визначив, що навчальні заклади ні в якому разі не закриваються, просто посилюються заходи особистої гігієни під час епідемії. І якщо є хворі і в закладі є спалах, він закриваєтья. На скільки я знаю, у школах немає спалахів захворювання і, дасть Бог, не буде. Є посилена гігієна, батьки вирішують самостійно приводити діток чи ні, а ми маємо їх навчати. Тому що батькам треба йти на роботу.

За словами Інни Іванюк школа-правовий ліцей №2 станом на 9 вересня працює у звичному режимі. 

– Батьки привели діток і написали звернення до директора з проханням не закривати школу, – зауважує жінка. 

У “червоних” районах школи закрилися

Зауважимо, що у області усі навчальні заклади у районах «червоної» епідемічної зони, крім міста Тернополя, виконали рішення державної, регіональної та місцевої комісії з питань техногенно-екологічної та надзвичайних ситуацій та перейшли на дистанційне навчання. А це 243 заклади освіти, де з 7 вересня навчання відбувається онлайн, повідомляє пресслужба Тернопільської облдержадміністрації.

За словами очільниці начальниці обласного управління освіти Ольги Хоми, заклади загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти, які знаходяться у червоній зоні епіднебезпеки, повинні працювати дистанційно, а їх відвідування здобувачами освіти заборонено. Якщо ж заклад ігнорує карантинні заходи і продовжує надавати освітню послугу, то відповідальність за це несе директор.

– Якщо ж заклад ігнорує карантинні заходи і продовжує надавати освітню послугу, то відповідальність за це несе директор, – зауважує начальниця обласного управління освіти Ольга Хома (фото: Євгенія Цебрій)

– Мені шкода керівників навчальних закладів, які опинилися в такій ситуації. Батьки приводять дітей до школи, бо не мають куди їх діти, – каже Ольга Хома. – Я також розумію керівників, які виконують рішення місцевої комісії ТЕБ та НС, де вказано, що вони мають забезпечити роботу навчальних закладів. Але хочу наголосити: ми маємо рішення державної комісії і кожен з нас повинен керуватися в першу чергу ним. 

Натомість начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк наголошує, що керується серпневим сесійним рішенням міськради та рішенням міського штабу по боротьбі з коронавірусом, де було чітко вказано забезпечити функціонування повноцінного навчання всіх закладів освіти – дошкільних закладів, загальноосвітніх і професійно-технічних. 

– Навчання почалося у всіх закладах, крім школи-ліцею №6, зважаючи на те, що там у кількох вчителів COVID. Там перенесли канікули з 12 жовтня на 7 вересня на тиждень, – розповіла начальниця міського начальниця управління освіти. 

Ольга Похиляк зауважує, що після повідомлення про внесення Тернополя в “червону” зону, в міське управління освіти надійшло дуже багато звернень батьків, особливо учнів молодшої школи. Вони просили, щоб діти навчалися, зважаючи на те, що дорослі працюють і їм нема на кого залишати школярів.

– Батьки попереджені і хто виявив бажання залишити дитину вдома, він має таку можливість. З їхніми дітьми ними будуть проводити дистанційне навчання, – запевнила Похиляк. – Наші школи можуть працювати на різних платформах, наприклад в програмі “Єдина школа”, тому діти мають повноцінне дистанційне навчання. Але таких дітей виявилося дуже мало. Ми здійснювали моніторинг – в межах одного-двох відсотків не з’явилися діти в школах. 

Чому крайніми виявилися директори шкіл?

Зауважимо, що директори шкіл є виконавцями рішень свого роботодавця, тобто міськради та місцевого управління освіти. Чи понесе відповідальність за порушення вимог “червоної” зони керівництво міського управління освіти?

Думаю, керівництво буде нести відповідальність, але це не кінцева точка, тому зразу юридичний аналіз цієї ситуації сказати не зможу, – прокоментував ситуацію Олександр Богомол. – Це спірне питання. Постанова Кабміну говорить, що здобувачам заборонено відвідувати заклади освіти, але не написано, що вони мають бути зачинені. Проте заклад освіти не має права надавати послуги освіти здобувачу, якщо б він навіть прийшов. Бо він порушує карантинні норми. Звичайно дітей ніхто не буде притягувати до адмінвідповідальності , але є батьки… Тут складна ситуація. Тому ми будемо звертатися, щоб місцева комісія з надзвичайних ситуацій прийняла рішення про закриття шкіл.

Пронесе чи не пронесе?

Слід зазначити, що Тернопіль вдруге вже попадає в “червону” зону. Першого разу поліція чомусь не проявила рішучих дій. Начальник головного управління Нацполіції стверджує, що правоохоронці тоді теж реагували на порушення, але з акцентом на профілактичну роботу.

 – При першій “червоній” зоні в нас була зовсім інша ситуація зі станом захворюваності, – зауважив Богомол. – Люди, в мене на роботі на кожному поверсі – хворі на COVID. Ми зараз розуміємо, що якщо хтось не дотримається вимог далі і буде самовпевнено казати: давайте всі в школах будемо збиратися – може пронесе… А як не пронесе? 

Водночас правоохоронці вже двічі не проявили себе у ситуаціях, наслідки яких легко було передбачити. Спочатку – допустивши масово людей без масок на великоднє богослужіння у Почаївській лаврі, що згодом вилилося у різкий ріст кількості хворих в Кременецькому районі, померлих, а також блокування Почаєва і створення жителям міста серйозних незручностей. 

Під час святкування Дня міста і Дня Незалежності у Тернополі теж було допущено масові скупчення людей, на святкових заходах жителі міста не дотримувалися соціально дистанції і були без масок. 

Саме після цих гулянь збільшилася кількість звернень до медиків з приводу інфікування коронавірусом, зауважив начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук. Як наслідок – “червона” зона.

Богомол виправдовується, що поліція на святкових заходах у Тернополі проводила роз’яснювальну роботу. 

– Важко контролювати людей, щоб вони не наближались один до одного, але поліція прикладала до того зусиль, – каже головний поліцейський області. – Не було тих заходів, які б суперечили тим нормам, які були б на той час, а ми тоді були в “помаранчевій” зоні. Ми всі бачили, що робилося в парку Шевченка, пройти повз людей неможливо було. Але це особиста відповідальність кожної людини. 

Як виявилося, жодним чином не покарали і настоятеля Почаївської лаври, хоча за порушення ним рекомендацій і було відкрито кримінальне провадження. Нагадаємо у час, коли богослужіння у храмах заборонили, 19 квітня Почаївська Успенська лавра Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) відкрила двері для вірян. У храмі було скупчення людей, дистанції ніхто не дотримувався, багато парафіян не мали засобів індивідуального захисту, повідомляла поліція. Проте до відповідальності ніхто не притягнутий. 

– Там було порушення карантинних норм, яке могло привести до масового захворювання, коли велика кількість людей зайшла в храм. Але потім ми не відслідкували того масового захворювання, – пояснив Богомол. – Там пішли зовсім інші джерела хвороби. Були спалахи у церковному хорі, але він зовсім з іншої церкви, потім окремі спалахи по селах. Тому кримінальне провадження було закрите. Але воно дало свій ефект, тому що поліція швидко відреагувала, після цього лавру закрили на карантин і вона досить непогано дотримались карантинних норм.

Чи варто директорам шкіл або міським чиновникам, які приймають рішення всупереч позиціям центральної влади, в контексті цієї історії сильно боятися якихось покарань? Питання – риторичне.

 

Перейти до панелі інструментів