18.04.2024
Новини

Попри рейд поліції та загрозу криміналу для директорів, школи у Тернополі і далі працюватимуть

З1 адмінпротокол за порушення карантинних обмежень в “червоній зоні” склали 8 вересня поліцейські на керівників тернопільських шкіл. Ще 13 протоколів – на керівників дитсадків. Робота мобільних груп ще триває. Якщо завтра освітні заклади Тернополя продовжуватимуть працювати, на керівників і надалі складатимуть протоколи. Більше того – їм загрожує кримінальна відповідальність. Про це заявив під час брифінгу начальник Головного управління нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. 

Він наголошує, що рішення тернопільської комісії з техногенної безпеки про послаблення карантинних заходів, визначених Кабміном, є незаконним. І поліція ініціювала позачергове засідання місцевої комісії, щоб донести до неї всю цю інформацію. 

Водночас у прес-службі тернопільської міськради повідомляють, що завтра, 9 вересня тернопільські школи і дитсадки працюватимуть. А адмінпротоколи, накладені на директорів шкіл, будуть оскаржувати юристи міськради. 

– Складання протоколу тягне за собою накладання штрафу судом, – повідомив Олександр Богомол.

Як зауважив Богомол, 7 вересня поліція проводила профілактичні заходи, адміністрації шкіл попереджали, що так робити не можна. А коли до цього не дослухались – дії поліції стали кардинальнішими. 

– Позиція поліції з самого початку була  – звертаємось до директора школи, керівника установи, організації чи розважального закладу,  усуньте порушення, – говорить очільник управління нацполіції області. – Усувають –  нема проблем, ми це фіксуємо. На другий день прийдемо перевіримо, чи нема повторно. Є – вибачте, буде протокол. 

Також правоохоронці попереджають керівників шкіл і дитсадків про кримінальну відповідальність за можливі наслідки порушення карантинних норм. 

– На сьогодні ми з юристами обговорили це питання – карантинні норми, які визначені, вони дійсні. Порушення цих норм можуть потягнути відповідну кримінальну відповідальність за ст . 325 ККУ (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням”, – застерігає Олександр Богомол. 

Як повідомляють у поліції, найперше вони взялися за навчальні заклади, в цьому задіяні 20 робочих груп. Після цього перевірятимуть дотримання карантинних норм у магазинах, торговельних та розважальних центрах.

Нагадаємо, згідно з рішенням тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом, Тернопіль житиме по-своєму у “червоній” зоні, ігноруючи прописані урядом обмеження. Зокрема, у місті дозволено роботу шкіл і дитсадків. Зранку, 8 вересня, у Тернополі поліція взялася за директорів шкіл через ігнорування обмежень “червоної” зони.

Перейти до панелі інструментів