28.03.2024
Аналітика Новини

Кримінальне провадження і хворі священники. Чому в Почаївській лаврі досі нікого не протестували на COVID-19?

Нині у Почаєві понад сотню інфікованих коронавірусом. Масово люди почали хворіти після Великодньої служби 19 квітня, коли Почаївська Успенська лавра Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) відкрила двері для вірян. У храмі було скупчення людей, дистанції ніхто не дотримувався, багато парафіян не мали засобів індивідуального захисту, повідомляла поліція. Про те, чи є хворі у лаврі, досі офіційної інформації немає. Багато місцевих мешканців, як свідчать коментарі з соцмереж, негативно сприймають будь-які закиди про те, що лавра причетна до спалаху коронавірусу у Почаєві. 

Фото: Управління Нацполіції в Тернопільській області

На території лаври проживає близько 200 людей 

Про те, що у приміщенні лаври не було протестовано на коронавірус жодного монаха, настоятеля чи прислужника, повідомляє депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця. За його словами, у лаврі відмовляються проходити тестування на COVID-19.

– У той час, коли з лікарень у Києві приходять повідомлення, що у них є пацієнти з лаври, у самій лаврі заперечують, що на її території є коронавірус. Тому й відмовляються проходити тестування, – каже  депутат міськради. – Знаю, що на території проводять заходи з дезінфекції, але тестування не роблять, бо монахи проти.

Фото: Управління ДСНС в Тернопільській області

Тарас Паляниця каже, що постійно моніторить ситуацію з коронавірусом в Почаєві та Кременецькому районі. 

– Я спілкуюся з місцевими мешканцями, медиками, владою. Сьогодні жодних дій епідеміологами щодо тестування не було виконано, – каже він. – На території лаври проживає близько 200 осіб. Окрім монахів, ієромонахів, дияконів, вищого духовенства, там є послушники, робочі, які працюють на кухні, в готелі та забезпечують життєдіяльність монастиря.

Депутат міськради також додає, що в Почаєві люди тепер стараються зайвий раз не виходити на вулицю. Приміром, у неділю, 3 травня, місто було пусте. Чого не скажеш, наприклад, про Тернопіль, де на вихідних сотні людей вийшли у парки, магазини та супермаркети. 

Чи є хворі у лаврі і чи проходили вони тести на виявлення COVID-19, про це журналістка “Терміново” запитала місцеву владу та медиків. 

Є хворі священники та хористи

Зауважимо, що Кременецький район нині є лідером щодо виявлених випадків COVID-19 на Тернопільщині і вже перегнав Монастириський, який донедавна був епіцентром коронавірусу у області. Станом на 10.00 5 травня на Кременеччині лабораторно підтвердили 270 випадків COVID-19, тоді як у Монастириському районі – 183. 

Фото: Управління Держспоживслужби в Тернопільській області

Одним із центрів спалаху небезпечного вірусу на Кременеччині є Почаїв. Зокрема, Успенська лавра, куди приїжджали прочани зі всієї України та з-за кордону. Вони ходили містом та спілкувалися з місцевими. У березні захворіла група молдовських туристів, що повернулася з Почаївської лаври. А вже 7 квітня у лаврі зафіксували спалах коронавірусу. Занедужали три священнослужителі та п’ятеро хористів. Попри це, керівництво лаври відмовилося співпрацювати з лікарями і дозволило лише дезінфікувати прилеглі території. 13 квітня у київській лікарні помер монах з Почаївської лаври, у якого тест підтвердив COVID-19. Згодом у чотирьох священників, причетних до Почаєва, і одного диякона також виявили COVID-19. Серед хворих – митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій (Генсицький) УПЦ МП. Він на лікуванні у Києві.

Після цього Почаївська лавра порушила карантинні заходи під час Великоднього богослужіння та запустила натовп людей до храму. Наступного дня святиню закрили на карантин.

А 28 квітня у Рівненській області на карантин закрили село Зоря після того, як там почався спалах коронавірусної хвороби. За інформацією місцевої преси, спалах коронавірусу в селі стався після того, як церковний хор з місцевого храму УПЦ МП повернувся із Почаївської лаври. 

Читайте також: Джерело поширення COVID-19 на Шумщині – Почаївська лавра. Результати епідрозслідування

Про хворих офіційних даних немає

Інформацію про те, що у лаврі відмовляються проходити тести на COVID-19, підтвердив і міський голова Почаєва Василь Бойко. 

– Так, вони відмовляються тестуватися, пояснюючи це тим, що нема потреби, бо хворих немає.  Але чи це дійсно так чи ні, нам про це невідомо, – каже він. – Я спілкувався з їхнім настоятелем, він сказав, що хворих немає. Мені принаймні невідомо, щоб хтось був хворий.  Можливо, хтось захворів і лікується, але немає таких ускладнень, щоб потрапили у лікарню. Офіційно інформації про те, щоб хтось звертався в медзаклад немає. Є священники, які захворіли, але вони жителі Почаєва, мають свої будинки, сім’ї. Вони мають стосунок до лаври, але не проживають на її території. Серед них є приходський священник з Почаєва отець Петро, він лікувався в Києві, але зараз вже вдома. 

Наразі лавра закрита на карантин. Примусово зайти туди не можна, для цього має бути рішення суду, зауважує міський голова. 

– Звісно, вони дозволять зайти мені чи начальнику поліції, якщо буде потреба в цьому, – каже Василь Бойко. – Але провести примусове тестування, якщо людина відмовляється, – неможливо. Адже для цього потрібно зробити мазок з рота чи носа, я навіть не уявляю, як тут можна когось змусити. І тут не лише про лавру йдеться, в Почаєві є багато людей, які відмовляються тестуватися.  За інформацією сімейних лікарів, тепер люди легше переносять недугу, ніж на початку. Але хворіють, хворіють… Скільки точно у нас хворих, сказати не можу, бо дані щодня змінюються. 

В районній лікарні у Почаєві є хворі з коронавірусом у стані середньої важкості, продовжує міський голова. Ті, в кого тест показав від’ємний результат і є просто пневмонія, лікуються вдома. Були такі, що пролікувалися у медзакладі, їм стало легше і далі вони лікуються вдома на самоізоляції. 

– Труднощі, звісно, є. Бракує якісних безкоштовних медикаментів. Є дешевші, але вони не такі ефективні, відповідно, пацієнти змушені все купувати за власні кошти, – каже пан Бойко. 

У лікарні 34 хворих на COVID-19 

Чи проводили тести у Почаївській лаврі, журналістка запитала заступник директора обласного лабораторного центру Володимира Паничева

– Цю інформацію я не коментую, – відповів він. – Відбір матеріалу для ПЛР-тесту здійснюють заклади охорони здоров’я територіально, тому треба про це запитувати місцеву лікарню. Там є головний лікар, є штаб з ліквідації коронавірусу. 

Загалом, у Почаївській райлікарні зараз лікуються 34 пацієнти із COVID-19, повідомив головний лікар Богдан Кучер.

– Із лаври пацієнтів немає і не поступали. Щодо тестів я не в курсі, це не входить в мою компетенцію, – каже він.  

Серед інфікованих у Почаєві 26 медичних працівників, які наразі ще не одужали, повідомив Богдан Кучер. З них 5 лікарів, решта – медсестри та представники молодшого медичного персоналу райлікарні. 

Наразі лікарня більш-менш забезпечена засобами захисту, додає головний лікар. 

– Є два апарати штучної вентиляції легенів, один був несправний, але ми вже його відновили, – каже він. – На даний час обходимося, як далі буде, життя покаже. Наразі добиваємося, щоб нам купили ще один. 

Чи є у них хворі на коронавірус, у самій Почаївській Успенській лаврі не коментують. Російськомовний чоловік, який підняв слухавку, відповів що не уповноважений надавати коментарі. На прохання поспілкуватися з настоятелем лаври,  митрополитом Володимиром Морозом, він сказав, що передасть йому контакти. Але за два дні журналістці так ніхто і не зателефонував. Редакція “Терміново” готова вислухати позицію лаври щодо ситуації з коронавірусом. 

***

Нагадаємо, після Великодньої служби у лаврі, з 21 квітня, на чотирьох в’їздах у Почаєві встановили блокпости. 27 квітня контрольно-пропускні пости з Почаєва забрали. Натомість облаштували два карантинні пости на в’їзді до Кременецького району. Вони функціонують на дорозі Н-02 зі сторони Радивилівського району та на дорозі М-19 зі сторони Дубенського району Рівненської області.

За фактом порушення карантинних обмежень у Почаївській лаврі Національна поліція відкрила кримінальне провадження. Йдеться про ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України, яка в разі доведення вини передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

 Управління ДСНС у Тернопільській області провело дезінфекцію усіх будівель, споруд і приміщень на території лаври. Спеціалісти Кременецького районного управління Держпродспоживслужби спільно з працівниками Тернопільської державної регіональної лабораторії відібрали проби питної води зі свердловини на території монастиря, а також 20 змивів з предметів навколишнього середовища.

Перейти до панелі інструментів