26.04.2024
Здоров’я Місто Новини

“Класти пацієнтів нема куди, а комісія послаблює карантин”: Богайчук розкритикував демарші Тернополя та Чорткова

На Тернопільщині станом на 8 вересня 3 тисячі хворих на ковід перебувають на амбулаторному лікуванні. Про це на спеціальному брифінгу розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук.

Розповідаючи про ситуацію із кількістю місць в лікарнях області, чиновник розкритикував рішення комісій Тернополя та Чорткова, де ігнорують постанову уряду про дотримання карантинних обмежень.

– У нас переповнені лікарняні заклади Тернополя, класти пацієнтів немає куди, а комісія голосує послаблювати карантинні заходи, за це ж голосують і лікарі, щоб діти йшли в дитсадки, – емоційно пояснює чиновник. – Ми бачили, що відбувалося на Дні міста Тернополя, які були скупчення людей. Тепер бачимо результат: масові дзвінки до сімейних лікарів. Але класти пацієнтів немає куди, тому мусимо їх лікувати на дому. Ситуація непроста.

Однак не лише Тернопіль ігнорує постанову уряду, ідентична ситуація і в Чорткові: там місцеві комісія прийняли рішення, щоб дозволити відвідування дитсадків. Однак, за словами очільника поліції області Олександра Богомола, там просто не розібралися: підпадають ДНЗ під обмеження чи ні.

– Якщо буде масове поступлення пацієнтів у стаціонар, ми не зможемо надати адекватну допомогу, – продовжує пояснювати Богайчук. – Аналогічна ситуація по відбору зразків для проведення тестів на коронавірус. Проводимо епідрозслідування, запитуємо “де захворів?”. Кажуть: був на весіллі, на дні народженні, на святкуванні.

Нехтування карантинними обмеженнями самим людьми призводить до жахливих наслідків, каже Богайчук. і Тут же додає, що нам треба повернутися до березневих радикальних заходів.

– Медицина справляється з наданням допомоги, – запевняє Богайчук. – Але я вже бачу той екватор, коли ми не зможемо цього робити. В області є 184 апарати ШВЛ. Якщо буде масове поступлення людей в стаціонар, ми не зможемо надавати адекватну допомогу.

Перейти до панелі інструментів