16.04.2024
Молодь Новини Файні люди

“Вірю в силу шоколаду”: поради від успішної тернопільської випускниці як вдало здати ЗНО 

Перед ЗНО головне не хвилюватися. Варто пам’ятати, що екзамен не вирішує всього вашого життя. Завжди є вихід. І навіть, якщо не вийде отримати той бал, на який би вам хотілося, це не кінець життя. Іспит – не найважливіше, головне бути здоровим. Такі настанови майбутнім випускникам дає успішна тернопільська одинадцятикласниця Софія Брюхань.

Дівчина закінчує тернопільську спеціалізовану школу з поглибленим вивченням іноземних мов №3. Вона – одна з п’яти тернопільських випускників, які склали на 200 балів ЗНО математики та фізики

Про те як готувалася до іспиту і як поборола хвилювання Софія Брюхань розповіла Терміново. Також вона поділилася лайфхаками, які можуть стати в пригоді багатьом учням. 

Шість років тому 200 балів отримав брат

Математику на ЗНО дівчина обрала тому, що планує вступати у медуніверситет. І саме цей предмет потрібен для вступу. Готуватися до ЗНО Софії допомагала мама, яка є вчителем математики в коледжі. Цікаво, що шість років тому 200 балів з цього ж предмету отримав і брат випускниці, який вже вивчився на архітектора. 

Щоб досягти такого максимального результату на іспиті, потрібен не один рік підготовки.

– Можна сказати, що я готувалася до ЗНО ще від 8 класу, – розповідає Софія. – Ми з мамою розв’язували різні задачі, повторювали поглиблено шкільний матеріал. Мені це допомагало на олімпіадах, в яких я брала участь. Більш посилено ми почали займатися вже з 9 класу. Багато працювали над останньою в тестуванні задачею з параметром.  Цю тему у школі практично не розглядають. В 10 класі розв’язували складні задачі з геометрії. Адже останні три задачі на тестуванні – це пояснення з алгебри, геометрії і параметр. Потрібно намалювати графіки, вказати на теореми, ознаки. Тобто не просто вказати число, а описати шлях розв’язання. 

200 балів на ЗНО з математики не стали для Софії Брюхань сюрпризом, тому що вона розраховувала саме на такий результат. Шість років тому 200 балів з цього ж предмету отримав і її брат. (фото: архів Софії Брюхань)

Загалом на ЗНО з математики було 35 завдань, три останні з описом – саме їх перевіряє людина, а не комп’ютер, зауважує випускниця. На все це учні мали 3 години, проте час збіг дуже швидко. 

– Завдання цього року, на мою думку, були нескладні. Але у тих три години я ледве вписалася. Тому  що дуже багато часу витрачала на перевірку, розв’язувала задачі двома способами, щоб впевнитись, що не допустила помилки, – пояснює витрати часу Софія Брюхань. – Відповіді дописувала вже на останніх хвилинах.

Цього року коронавірус вніс корективи у плани випускників. Дату ЗНО переносили кілька разів, тому очікування виснажувало. 

– У останні тижні була думка: хай вже швидше наступить той день, бо дуже важко було чекати, – пригадує Софія. – Ми вже втомилися готуватися, хотілося просто написати і забути про ці іспити. 

За день до іспиту нічого не повторюйте

Загалом Софія здавала ЗНО з української мови і літератури, хімії, біології і математики. Результатів з інших предметів ще очікує. Але сподівається на високі результати – не менше 190 балів. Адже вже встигла сама все перевірити і звірити з минулорічним оцінюванням.

Щодо тестування з математики, то 200 балів не стали для неї сюрпризом, тому що розраховувала саме на такий результат. 

Щоб добре скласти іспит, головне не хвилюватися, радить випускниця. 

– Хвилювання не було. Воно з’являється вже після іспиту, коли переживаєш, щоб все було правильно, – зізнається дівчина. – Коли перевіряєш завдання і розумієш, що вже нічого не можеш змінити.

2. У останній день перед іспитом вже нічого не варто повторювати та не розв’язувати задач, радить Софія Брюхань. Треба спокійно провести цей день, рано лягти спати.(фото: архів Софії Брюхань)

Софія вважає, що у останній день перед іспитом вже нічого не варто повторювати та не розв’язувати задач. 

– Треба спокійно провести цей день, рано лягти спати. Навіть якщо вам не властиво вкладатися о 22 год, потрібно себе заставити, – радить тернополянка. – Слід добре виспатися, щоб зранку ви прокинулися і відчули, що не хочете спати і готові спокійно сісти і все написати. 

А ще дівчина має свій секрет, який вже неодноразово їй допомагав.

– Я чомусь завжди вірю в силу шоколаду перед олімпіадами і екзаменами, – каже одинадцятикласниця. – Зранку за годину до іспиту з’їдаю чорну шоколадку, щоб була глюкоза і мозок добре працював. 

Через сукні – паніка та ажіотаж 

Нині Софія Брюхань готується до випускного і сподівається, що він все таки відбудеться як і в попередні роки – урочистою ходою містом та святкуванням у ресторані. Але у багатьох випускниць зараз паніка.  Адже деякі одинадцятикласниці через карантин вже не надіялися, що буде випускний, тому нарядів не купували. А зараз проблема, де знайти сукню за два тижні.  Хоча є й такі, які купили сукні заздалегідь і хвилювалися, що не зможуть їх одягнути. Зазвичай випускниці купують по дві сукні – одну на урочистий похід містом, другу – для святкування у ресторані. 

– У мене є дві сукні, які чекають свята, – каже Софія. – Сукню для урочистої ходи я замовила ще в березні перед карантином. Коли вбрання вже було готове, з салону з великою обережністю телефонували і запитували, чи воно ще потрібне. Сукня мені прийшла, коли вже ходили чутки, що ніякого випускного не буде. Але ми завдаток вже дали, то не було куди діватися. До того ж сукня мені стала в нагоді – я одягнула її на братове весілля. 

Софія Брюхань планує вступати у Київський медуніверситет. Стати медиком вирішила в 10 класі. 

– В моїй родині немає лікарів, для нас це незвична професія, – зауважує випускниця. – Але я звернула увагу на медицину і з кожним тижнем, з кожним місяцем мене все більше і більше захоплювала думка, що я вступлю в медуніверситет і стану лікарем. Я хочу бути хірургом. Це важко, але я вибрала такий шлях і думаю, що в мене все вдаться!

 

Перейти до панелі інструментів