20.04.2024
Місто Новини

Замість лежачих поліцейських на дорогах Тернополя тепер облаштовуватимуть острівці безпеки

Біля школи №6 замість лежачих поліцейських тепер облаштовують острівець безпеки. Начальник міського управління ЖКГ та благоустрою Олег Соколовський наголошує: така практика тепер буде застосовуватись часто, відповідно до оновлених Державних будівельних норм В.2.3-5:2017 «Вулиці та дороги населених пунктів».

У цьому ДБНі йдеться, зокрема, про наступне: “острівці безпеки для пішоходів та велосипедистів слід влаштовувати на нерегульованих пішохідних переходах та, за можливості, на регульованих переходах. Не допускається влаштування нерегульованих пішохідних переходів без острівців безпеки на вулицях, які мають 2 і більше смуг руху в одному напрямку. За неможливості улаштування таких острівців безпеки слід передбачати регульовані пішохідні переходи”.

– Згідно ДБНу, який фактично вступив у силу в 2019 році, лежачі поліцейські на транспортних магістралях заборонені, їх вже не можна там розміщати, – пояснює ситуацію Соколовський. – Тому нові проєкти вже роблять лише з острівками, інакше поліція їх не пропускає. Вулиця Руська, на якій зараз відбуваються роботи, якраз належить до магістральних доріг, тому встановити лежачих поліцейських, як це було раніше, вже не можна.

Наприклад, на вулиці Тарнавського, яку планують розширити, буде аж шість таких острівців, розповів Соколовський. Він же уточнює: лежачих поліцейських наразі ще можна встановлювати на немагістральних вулицях.

– Суть острівця в тому, щоб суттєво покращити безпеку пішохода. При його облаштуванні відбувається незначне завуження дороги, де розміщений острівець. Роблять це свідомо, – наголошує Соколовський. – Аби водій змушений був загальмувати. Пішохід встигає перейти частину дороги, а посередині – острівець, на який авто ніколи не заїде. Тобто, йдеться про подвійну безпеку пішохода.  

 

Перейти до панелі інструментів