29.03.2024
Новини

Теплохід “Герой Танцоров” піднімали на сушу понад 4 години, кран ледь не перекинувся (фото, відео)

У Тернополі почали ремонт теплоходу “Герой Танцоров”, що викликало здивування у багатьох тернополян, адже зараз пік сезону і такі роботи слід було провести ще весною. 782 тис. грн на ремонтні роботи міська рада КП “Тернопільелектротрансу” виділила ще у лютому. Чому ж до робіт приступили аж в липні? Також Терміново поцікавилося, що саме зміниться у катері після ремонту. 

Як пояснив капітан тернопільських суден Віталій Стасюк, роботи мали розпочали у квітні, але через карантин у зв’язку із коронавірусом ремонт відклали. Судно підняли на сушу 30 червня.  

– Ми мали зробити все ще раніше, але у зв’язку із карантином і опадами, які тривали впродовж місяця, ми не могли витягнути теплохід на сушу, – розповідає Стасюк. – Земля досі не висохла. Крани дуже важкі, судно важить 40 т. Дістати його з води було майже нереально. Можна сказати, що його підйом – історична подія. Складність була у тому, що кран просто закопувався у землю. Ми робили і щити під нього на два метри квадратних, але він їх вижимав у землю, яка занадто волога. 

За словами капітана, був ризик падіння крана, його вивертало кілька разів. Але врешті за чотири з половиною години і за допомогою десятитонного крану катер таки витягли на сушу. 

Теплохід зараз на базі човнів і теплоходів на узбережжі ставу. Там його і ремонтуватимуть.

– Ремонту потребує днище судна, двигун, деякі трубопроводи, рульове управління. Також потрібна заміна елементів валової лінії, встановимо новий двигун, – окреслив план робіт Віталій Стасюк. – Востаннє двигун міняли у 1982 році. У 2006 році замінили приблизно 30% обшивки корпуса судна. Зараз ми мінятимемо теж в районі 30% обшивки. 

За словами капітана, згідно із новими стандартами, судно слід піднімати щоп’ять років, оглядати його і при потребі проводити ремонт.

Скільки триватимуть ремонту роботи Стасюк сказати не береться, адже в умовах карантину можуть трапитися непередбачувані обставини. Як зазначив капітан, спершу ремонт мали розпочали у квітні, але через коронавірус цим займаються лиш зараз.

– Ніхто не прогнозував такої ситуації, міська рада гроші виділила ще у лютому, вони надійшли у березні чи квітні, – згадує Віталій Стасюк. – На той період ми могли сміливо стартувати із ремонтом, але трапився карантин. Тому і зараз прогнозувати терміни не беремось.

За даними капітана, на такі роботи, якщо нічого знову не трапиться, потрібно до місяця часу. Все ще залежитиме від того, наскільки швидко прибудуть експортні деталі та на скільки операвтино вдасться знайти підприємство, яке візьметься за ремонт. Є ймовірність, що теплохід на став повернеться ще в цьому сезоні. 

Зараз ставом курсує лише один теплохід. 

– Чи потрібно місту одразу три судна? Про доцільність випуску трьох суден я не можу нічого сказати, адже ще жодного разу такого не було. У будні дні – один теплохід, у вихідні та святкові – два, – каже Віталій Стасюк. – Якщо прогноз погоди на наступний день – сонце і тепло, отже люди відпочиватимуть на пляжі і їх буде багато. Тоді ми випускаємо “Танцорова” із кількістю у 60 посадкових місць. Він бере 27 кілограм палива на годину ходу, умовно 30 літрів солярки в нього йде на два круги, 15 літрів – на один. Якщо вартість солярки 23 гривні за літр, а ціна квитка 25 гривень, то нам треба назбирати мінімум 15 пасажирів, щоб вийти на нуль. 

Теплохід «Герой Танцоров» – на ремонті. У вівторок, 30 червня, судно підняли на берег для проведення регламентних робіт…

Опубліковано Транспорт Тернополя Вівторок, 30 червня 2020 р.

 

Перейти до панелі інструментів