23.04.2024
Здоров’я Місто Новини

Коронавірусом краще перехворіти влітку, коли перебіг хвороби буде легшим – епідеміолог

Ситуація із коронавірусом у Тернополі дозволяє не посилювати карантинних заходів, переконаний заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев.  Більше того, епідеміолог вважає: якомога більше людей мають перехворіти саме влітку.

Станом на ранок 30 червня у Тернополі можна говорити про сприятливу епідеміологічну ситуацію. Основою для таких висновків є ряд показників.

Зокрема, кількість тестувань на коронавірус у Тернополі становить 67 на 100 тисяч населення (норма – більше 24 на 100 тис. населення)

Коефіцієнт виявлення випадків інфікування має бути не вищим за 11 %, якщо порівнювати із попередніми 7 днями спостережень. У місті він становить 6,1%. 

Показник динаміки зростання захворюваності має бути не вищим за 10%. А у Тернополі він, за даними епідеміолога, зараз взагалі на рівні -42.7%.

– Якщо розгляд питання оцінки ситуації, то в місті вона, за класифікацією МОЗУ, у так званій “зеленій” зоні. Є динаміка до зниження захворюваності, – пояснює на засіданні міського оперативного штабу для боротьби з коронавірусом Паничев. – Тому я би зараз взагалі нічого не змінював. Ні не пом’якшував, ні не посилював карантинних обмежень. 

Питання коронавірусу треба розглядати з двох позицій: тактики і стратегії, пояснює епідеміолог. Тактику, на його думку, вже напрацювали: головним завданням було не допустити перевантаження госпітальної бази. Це завдання має стояти і на майбутнє. Стосовно ж стратегії,то варто вже думати про другу хвилю коронавірусу – осінньо-зимову. 

– У весняньо-літній було два підйоми захворюваності. Чим небезпечна осіння хвиля? Відбудеться накладення сезонної епідемії грипу на фоні сезонної епідемії гострих респіраторно-вірусних інфекцій. Ті 150 збудників нікуди не дінуться. Крім того, буде загострення епідситуації в організованих колективах, бо у вересні можуть відновити заняття у школах та вишах. Багато людей приїдуть з інших районів та областей. На цьому фоні мати ще одну хвилю буде надзвичайним випробуванням для медзакладів, – застерігає фахівець.

Тому треба свідомо сприйняти той факт, що перехворіти ковідом влітку – набагато краще, аніж восени, доводить свою думку Паничев. Адже опірність організму, яку ми маємо влітку, дозволить більшості форм пройти без серйозних наслідків. Осінь – період загострення хронічних захворювань, це також рецидиви. На цьому фоні допускати ще одну хвилю буде буде більш ризиковано, ніж зараз. Також лікар радить не мати великих надій на вакцину.

– У вересні ми її не матимемо. Взагалі незрозуміло, коли її матиме Україна, бо перш за все її отримають ті країни, які брали участь у розробці, – зауважує Паничев. – Це буде повторення ситуації із грипом H1N1, коли вакцину ми отримали не в 2009, а наприкінці 2010 року. Тобто, єдиним засобом, який дозволить впливати на епідемії ковіду в осінньо-зимовій хвилі є колективний імунітет. Треба трішечки набратись мужності і відпустити ситуацію, щоб максимум людей зустрілися з вірусом у літній період. Щоб до серпня-вересня підійти з належним колективним імунітетом. Моя точка зору можуть не зразу сприйняти. Але очевидно, треба вибирати шведський чи данський варіант карантинних заходів (у Швеції, зокрема, не вводили жорстких карантинних заходів. Вони носили швидше рекомендаційний характер – авт.).

Фото: УНН 

Перейти до панелі інструментів