29.03.2024
Новини

У Тернополі модернізували “Палац кіно”, але глядачів у нього не пускатимуть, доки не дозволить уряд

У Тернополі завтра запрацює оновлений “Палаці кіно” на вул. І. Франка. Як повідомляє прес-служба мерії, там  встановили нове сучасне обладнання, оновили крісла. Перший технічний показ проведуть 26 червня. Глядачі ж зможуть подивитись кіно лише після того, як дозволить МОЗ. 

Від лютого місто було без кінотеатру. Наприкінці квітня міська рада Тернополя уклала договір із підприємцем, власником мережі кінотеатрів “Злата” Володимиром Ільчуком, який погодився вкласти в осучаснення “Палацу кіно” понад 1 млн грн. Відкриття спершу планували під кінець року, проте уже 26 червня усі роботи будуть завершені. 

Про це розповів заступник міського голови та голова Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра.

– Ми спілкувалися з представниками різних мереж кінотеатрів України, але щось комусь не підходило, хтось довго думав, – каже Леонід Бицюра. – Потім почався коронавірус, у всіх впали продажі. А тоді знайшли Володимира Ільчука йому було важливо зробити реконструкцію якомога швидше. Я взагалі був вражений його командою, вони дуже оперативно і чітко все робили. А головне – якісно.

У кінотеатрі встановили пожежну сигналізацію, сучасні екрани, проектор формату DSP вартістю близько 40 тис доларів, 3D систему. Оновили звукове обладнання (встановлено віброзвукову колонку TOR). Також провели ремонт стін залу, замінили килимове покриття на підлозі.

За словами Бицюри, 24 червня в кінотеатр завезли 224 крісла  з відкидними спинками та освітленням підголівників, але 13 не помістилося. Ці крісла передали у центр дозвілля імені Довженка. 

– Партнер спершу не планував міняти в залі крісла, але потім все таки вирішив, що потрібні новію. Також він купив сім диванів, які встановили у  фойє, – розповідає чиновник. – Фуд-зону обладнали екранами та відповідним обладнанням. 

Тепер у кінотеатрі є система кондиціювання та обігріву, оновлена вентиляційна система, заклад здійснюватиме онлайн продажу квитків.

– 26 червня проведемо технічний перегляд фільму “Захар Беркут”, але це суто для того, аби перевірити якість зображення, звуку, – зазначає Леонід Бицюра. – Відновити роботу “Палацу кіно” плануємо після завершення карантину. Попередньо Кабмін обговорював різні дати відновлення роботи кінотеатрів: і 2, і 22 липня. Ми чекатимемо рішення. Думаю, це буде середина липня. Скоріш за все, посадка глядачів у залі буде через місце, згідно вимог МОЗ. При цьому всім бажаючим подивитися кіно на великому екрані доведеться звикнути до того, що робти це доведеться в масці.

Скільки коштуватимуть квитки на фільми в оновленому “Палаці кіно” Леонід Бицюра говорити наразі не береться. Пояснює, що залежить від фільмів, які транслюватимуть. Який фільм першим покажуть у кінотеатрі – теж невідомо. 

– Хочеться, щоб перший фільм був знаковим, а з іншого боку, щоб це був новий фільм. До того ж, в цьому році вийде чотири повнометражні фільми, які зняті за участі нашої тернопільської кінокомісії, – додає Леонід Бицюра. 

За його даними, усі роботи з модернізації кінотеатру проводилися за кошти орендатора. У скільки обійшлося оновлення – не повідомляють. 

Нагадаємо, нещодавно розгорілися пристрасті з приводу частини приміщення кінотеатру, які вилились у публічний конфлікт прокуратури та міської ради. Прокуратура добилася в суді повернення громаді комунального майна, яке було відчужено з порушеннями. Однак міська рада назвала позицію прокуратури дивною і вчиняє дії, аби частина кінотетару й надалі залишалась у приватній власності. Чим зумовлена така загадкова позиція керівництва міської ради Терміново з’ясувало у своєму розслідуванні.

Оновлення кінопалацу стало на диво дочасним, аби хоч трішки пригасити резонансний скандал і додати крихту позитиву в цій історії.  

Фото: Тернопільська міська рада

 

Перейти до панелі інструментів